WordPress als supermarkt

blogbelemmering verkopen als verbetering

Software

Ooit kocht ik een WordPerfect Office suite. Een setje software dat de zelfde soort functies biedt als Microsoft Office, maar sinds mijn eerste DOS computer gebruik ik de set van WordPerfect. Dat software huis verhuisde meermalen van eigenaar, maar veelgebruikte functies zijn gelijk gebleven, dus kocht ik af en toe een update zodat de vertrouwde software ook weer op nieuwere computers liep.

Hosting

Website hosting is een onbetrouwbaar handeltje. De ene koopt de ander op, of duwt de concurrentie uit de markt. Van de ene dag op de andere kan alles wat je op het internet publiceert verdwenen zijn. Betaalde hosting bleek door de commercie nog onbetrouwbaarder dan gratis serverruimte, zoals bijvoorbeeld WordPress biedt. Te veel geld heb ik uitgegeven aan domeinregistratie en internet services, terwijl wat ik er plaatste in een zucht verdween. Daarom kies ik voortaan voor gratis.

WordPress

WordPress biedt gratis serverruimte en software. Het verdienmodel bestaat uit de gratis door gebruikers verzorgde content, en de betaalde advertentieruimte. Als gebruiker kun je ook kiezen om WordPress te betalen en zelf de advertentie opbrengst te ontvangen. Ik wil me niet laten beïnvloeden door adverteerders, dus ik kies voor gratis. De software beperkingen knellen, maar het is wat het is. Ik wring me in de bochten die noodzakelijk zijn om WordPress te kunnen gebruiken. Met mijn eigen software geschreven tekst kopieer ik naar WordPress. Daarna maak ik de nodige aanpassingen, plak data en plaatjes erin, zodat het eindresultaat acceptabel is.

Afbeeldingen en data

Het opnemen van afbeeldingen in teksten ging makkelijk. Vanuit de computer kon een bestand in het blogbericht geveegd en dan stond het op de plek waar je het hebben wilde. Het staat dan automatisch ook in de mediabibliotheek. Dat kon ook met gegevens uit mijn spreadsheet. Ik selecteerde een deel uit de spreadsheet, kopieerde dat en plakte het rechtstreeks in de WordPress tekst.

Spreadsheet data die ik in mijn WordPerfect tekstverwerker plak worden omgezet naar tabellen. Spreadsheet data die ik in mijn WordPress blog plakte werden omgezet naar afbeeldingen. Jammer, maar daar kan ik mee leven. In WordPress namen die grafische bestanden niet te veel ruimte in. Totaal heb ik nog maar 2% van mijn beschikbare ruimte op WordPress gebruikt.

Storing?

Vandaag was het ineens niet meer mogelijk de spreadsheet gegevens in de blog te plakken. Niet als tabel en niet als PNG bestand. Mijn spreadsheet kan gegevens ook als HTML en als PDF bestand opslaan. HTML toepassing wil in WordPress nogal eens een ongewenst resultaat opleveren. Een opgeroepen PDF werd nog wel onaangetast getoond.

Het opnemen van een PDF is in WordPress ook niet meer vanzelfsprekend. Via een omweg lukt dat nog. In mijn spreadsheet moet ik een deel van de gegevens selecteren en dat opslaan in PDF formaat. Dat moet dan opgeladen in de mediabibliotheek. In de tekst kan dan met een link naar het bestand verwezen worden.

De selectie uit de spreadsheet mag niet te groot zijn. De PDF kan maar weinig kolommen op 1 pagina laten zien. Het wordt onoverzichtelijk als bij elke pagina nog een extra pagina de laatste kolom weergeeft. Bij een papieren uitdraai kun je de vellen met plakband combineren. Met een online bestand lukt dat niet. Ik beperk me dus, in wat ik laat zien.

Een PDF invoegen kan sinds de laatste dagen niet meer met een simpele link naar het bestand. Het bestand moet eerst opgeslagen in mijn computer. Dan opgenomen in de mediabibliotheek, wat nogal omslachtig is geworden. Zit het erin, dan wijzigt WordPress de bestandsnaam.

Vervolgens moet ik terug naar de blogtekst. Een PDF invoegen gaat tegenwoordig alleen nog door een blok type te gebruiken voor het oproepen van PDF bestand. Als je gewoon HTML en PHP code schrijft, dan kan elke willekeurige link in de pagina gebruikt. Maakt echt niet uit welk type bestand ermee wordt opgeroepen. Maar sinds WordPress het schrijven in blokken heeft bedacht, moet voor alles een apart bloktype opgeroepen worden.

Het bloktype is niet makkelijk te kiezen in de blok editor. Om onduidelijke redenen is niet altijd elk bloktype beschikbaar. Noodgedwongen kopieer ik een eerder PDF blok en wijzig het adres in dat van het gewenste PDF bestand.

Na al die extra handelingen is het invoegen gedoemd om eerst nog een keer te mislukken. De WordPress mediabibliotheek heeft immers bij het opladen van het bestand de naam gewijzigd. Dus welk bestand is het, dat ik nu uit de mediabibliotheek moet kiezen?

Plaatjes zijn zichtbaar in de media bibliotheek, maar PDF bestanden zijn grijze vlakjes met een naam. Niet de naam die ik zelf aan dat bestand gaf. Het is een naam die door de WordPress mediabibliotheek gewijzigd werd. Aanklikken van bestanden die in de tekst moeten opgenomen, heeft geen gevolg. Het adres van de mediabibliotheek en de nieuwe naam moeten als PDF ingetikt in het PDF blok dat in de tekst staat.

Die ingeprogrammeerde automatische naamswijziging kostte de WordPress server nog geen seconde tijd. Maar ik moet één van die grijze vlakjes kiezen, de naam onthouden en terug in de edit functie van het blogbericht de link in het PDF oproep blok aanpassen. Dan van edit functie naar de preview om de tekst te bekijken, de link naar het PDF bestand aanklikken, om te ontdekken dat ik de verkeerde bestandsnaam koos.

Terug naar de mediabibliotheek. Een ander grijs vlak met veranderde naam kiezen. En de hele routine opnieuw volgen. Erg omslachtig. Wat is het voordeel van die wijziging in de WordPress software?

Oke´, ik wil mijn blogbericht afmaken voorzover het bij WordPress nog werkt. Dus pas ik me maar weer aan. Het zal wel een storing zijn, denk ik. Morgen is het verholpen.

Maar de volgende dag blijkt de storing nog niet verholpen. Even kijken bij andere blogs. Daar staan ook afbeeldingen bij. Weinig bloggers doen het helemaal zonder. Veranderingen in hun fotogebruik vallen me niet op. Kennelijk doe ik iets fout.

Terug naar de mediabibliotheek. Daar kan ik doorklikken naar een functie om meer bestanden tegelijk op te laden, maar bestanden rechtstreeks in de tekst plakken lijkt geen functie meer te zijn. Hoe kan dat?

Ik zoek en ik zoek. En dan zie ik het: De reclameteksten over upgraden naar een betaalde versie van WordPress heb ik al zo vaak gezien, dat ze me niet meer opvallen. Pas nu ik zoek, lees ik dat er een verbeterde nieuwe functie is voor het opladen van mediabestanden. Nieuw?

De oude functie is domweg ontoegankelijk gemaakt voor gratis bloggers en voortaan moet betaald om de makkelijke manier weer te kunnen gebruiken. Het wordt gepresenteerd als een verbetering. Maar door de functie te schrappen uit de standaard versie van WordPress kan het nu als extra functie van de betaalde abonnementen gepresenteerd.

WordPress gaat op een supermarkt lijken.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “WordPress als supermarkt”

  1. Voor mij werkt binnen wordpress.com nog alles ‘normaal’. Ik heb de blockeditor al anderhalfjaar uitgeschakeld, omdat ik daar niet mee op kon schieten. Foto’s en PDF maak ik op m’n laptop en sla ik op met een begrijpelijke naam. Die haal ik binnen in de media bibliotheek van wordpress en daaruit kopieer en plak ik de link in m’n artikel. PDF’s bak ik met libreoffice. Kan ik ook met een zeer klein lettertype doen zodat er bijvoorbeeld meer kolommen naast elkaar passen. Mensen moeten dan wel meer inzoomen in de PDF om het te kunnen lezen. Ik maak ook wel eens html-tabllen in wordpress. Ik vind dat goed te doen en doe dat gewoon in kladblok.

    Like

    1. Die blockeditor heb ik ook al eens in de ban gedaan. Maar het ding blijft zich opdringen. Bovendien gaat WP de “klassieke” editor volgend jaar laten vervallen. Ik heb de indruk dat de oude editor steeds meer functies verliest, zodat die blokker wel gebruikt moet worden. Maar in die blokken kun je niet alle functies toepassen. Ze bestaan, maar je krijgt ze moeilijk opgeroepen.

      Jouw software moet ik ook maar eens proberen. Zat notabene gratis op mijn computer, maar ik miste een paar vertrouwde functies in de tekstverwerker en heb toen die hele WordPerfect Suite maar weer geinstalleerd.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

BLOG 57

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels