Trauma therapie

Laat in de avond, bijna middernacht, werd ik gebeld door de saxofonist. Hij excuseerde zich voor zijn botte reactie eerder die dag.

Zijn angst om afgewezen te worden door deze groep mensen, maakte dat hij schrok toen ik voor de deur stond. Ze zouden denken aan ‘ontuchtige handelingen’ waar ze niet voor verantwoordelijk wilden zijn. Hij dacht dat ze mij om die reden met de auto van huis ophaalden en weer thuis brachten. Ze wilden voorkómen dat hij misbruik van mij zou maken.
“Ze moeten niet weten dat je bij mij thuis kwam.”
“Wat heb je dan toch gedaan, dat ze aan misbruik zouden gaan denken?” vroeg ik.

Jaren geleden bracht hij iemand uit een andere plaats naar huis. Ze stuurden toen een andere vrouw mee, om te zorgen dat hij onderweg zijn poten thuis zou houden. Het was een ander kerkgenootschap, waar een deel van deze zelfde mensen in deelnam als in deze nieuwe groep.

Ik heb hem gezegd dat zij daar waarschijnlijk niet aan dachten. Maar ik wist niet of dat zo was. Zelf had ik er in ieder geval geen moment aan gedacht. Was het zijn fantasie die hem bang maakte voor wat die mensen dachten? Of was er een gegronde reden om hem te verdenken? Wat heeft hij dan in het verleden geflikt, dat ze dat moesten denken?

Het was hypocriet. Als hij werkelijk zou geloven dat god alles weet en ziet en op grond daarvan oordeelt, dan was het niet belangrijk waaraan de volgers van die kerk dachten. Die mensen konden leugens bedenken, valse aannames maken en hun fantasie de vrije loop laten. Voor zijn god zou dat niet uitmaken. Die zou alles doorzien en hem de leugens van anderen niet kwalijk nemen.

De sjamaan kende hij al vele jaren eerder. Ook de vrouw die voor eten zorgde. Beiden waren al jaren zoekende naar de juiste kerk, passend bij wat ze echt geloofden. De speler had die zoektocht indertijd ook gestart, maar het weer opgegeven. Hij voelde de dood van zijn vrouw als een zware last omdat hij schuldig was aan een fatale verkeersfout. Door zich te laten dopen dacht hij van die schuld verlost te worden. Dat was wat die mensen hem nu konden bieden. Daarom wilde hij voldoen aan hun eisen.

Het leek me goed voor zijn psyche, als een ceremonie hem van zijn schuldgevoel kon verlossen. Een therapeutisch hulpmiddel, waarvan ik het gebruik een goed idee vond, omdat hij erin geloofde. Als er dingen waren die hij voor deze mensen verborgen wilde houden, moest ik dat weten. “Over intieme dingen praat ik niet met ze. Andere zaken kan ik moeilijk raden”, heb ik hem gezegd.

“Wij zijn nu broeder en zuster.” vertelde hij me. “We hebben over de telefoon het geloof besproken. Over onze relatie wil ik helemaal niet met ze praten. Later zal ik vertellen dat jij me geholpen hebt en wat je allemaal voor me hebt gedaan. Maar nu hou ik het even zo.”

Al die bijbelverhalen die me nu verteld werden hadden invloed op mij, zodat dit me deed denken aan het verhaal van Petrus die Jezus verloochende. Na de eerste leugen is het moeilijk om later nog te vertellen hoe het echt is. De ene leugen lokte de andere uit. Zo werkt dat.
Maar zo dramatisch als een veroordeelde god was niet mijn lot. Mij trof alleen maar tijdelijke ergernis. Ik dacht, als dat de oplossing is, als dat helpt zijn oude trauma te verwerken, dan ligt dat nu op mijn pad en dan gun ik hem dat.

https://youtu.be/x83tRVzfuHg?si=KBxonWuD4xqkViJR

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Dan Vasc)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Trauma therapie”

  1. Ik heb 2 keer een relatie gehad met mannen die beide een aantal mentale problemen hadden. Beide mannen gaven aan dat die problemen kwamen door wat hen aangedaan was door anderen. In eerste instantie geloofde ik wat zij mij vertelden over die situaties en vond ik het allemaal heel sneu wat ze meegemaakt hadden. Tot er een punt in de relaties kwam dat ik toch ging twijfelen over wat zij mij to dan verteld hadden. Ze gingen zichzelf tegenspreken over vroegere gebeurtenissen. De eerste man vertelde mij dat hij met bepaalde mensen niets meer te maken wilde hebben, maar dat hij met sommigen zakelijk te maken had, dat klonk plausibel tot ik ontdekte dat dat helemaal niet waar was. buiten de zakelijke kant ging hij daar ook prive mee om. Met zijn enige zoon wilde hij nooit meer wat te maken hebben werd mij verteld, omdat die leugens over hem verspreidde, maar later bleek dat hij daar gewoon weer mee omging . Dat kan natuurlijk, maar het is maar een voorbeeld over met wie hij nooit meer contact zou hebben en dan ineens toch weer wel. Hij vertelde mij dat er mensen waren van wie hij nog steeds geld kreeg, maar die dat niet terugbetaalden. Toen na het beeindigen van de relatie ik het geld wat ik hem geleend had niet teruggeven werd bedacht ik dat het wel eens andersom kon zijn , dat hij mensen uit de wegging omdat hij hen geld schuldig was. Hij vertelde mij tijdens onze relatie dat als hij niet kon afspreken ,hij dan zakelijke verplichtingen had, ook dat bleek niet waar te zijn. Mijn laatste relatie had een soortgelijk verloop, in eerste instantie leek het allemaal te kloppen wat hij zei, maar later ging ik twijfelen door soortgelijke tegenstrijdigheden, waarom eerdere relaties fout liepen, waarom hij zijn dochter niet mocht zien, waarom hij bij zijn laatste vriendin weggegaan was etc. Ik ging me bedenken dat een aantal dingen gebeurde vanwege zijn starre houding in een aantal zaken en als we ergens ruzie overkregen was het in zijn ogen mijn schuld of die van mijn dochter. De laatste ruzie ging over hoe ik met mijn dochter omging, dat was belachelijk in zijn ogen we waren te close en ik moest mijn dochter een schop onder haar kont geven en zelf haar problemen op laten lossen, terwijl hij dagen daarvoor nog tijdens een bezoek bij hem samen met mijn dochter , hij het erover had dat hij volledig snapte wat haar dwarszat over bijvoorbeeld het contact met haar vader , tijdens de ruzie begon hij ineens te roepen dat hij haar vader wel snapte en dat wij, mijn dochter en ik degene waren die de problemen veroorzaakte. Wat voor mij de bekende druppel was en voor mij het kwartje viel dat deze man issues had waar ik hem niet bij kon helpen. Johmar

    Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.