Bewaken

“Denk jij dat moslims duivels zijn?” vroeg de speler. “Zijn ze anti christen?”
Mohammed erkende Jezus als profeet, maar geloofde niet dat hij de verlosser was.”

Vervolging van christenen komt wel voor in islamitische landen.
Dat is vooral politiek. Volgens de religie verwachten moslims net als joden dat god ooit de verlosser naar aarde stuurt om de duivel te verslaan en gelovigen te redden. Christenen geloven dat de verlosser al is geweest en weer een keer zal terug komen. Er zijn veel overeenkomsten tussen die drie religies.

Alles wat redelijk betaald werk zou kunnen opleveren had zijn aandacht.
“Joodse en islamitische gebouwen worden vaak bedreigd. Er worden mensen gevraagd voor de bewaking. Hier staat niet welk gebouw bewaakt moet worden, maar ze zoeken nachtwakers voor beveiliging van religieuze instellingen en overheidsgebouwen. Ik wil dat wel doen.”
Hij solliciteerde. Niet rechtstreeks, want de werving was uitbesteed. Hij reageerde via internet en werd uitgenodigd voor een gesprek.

https://youtu.be/AK7L5eIfd0o

Er was werk voor een nachtwaker binnen een overheidsinstelling, op niet te grote afstand van waar hij woonde, het uurtarief was aantrekkelijk. Een vervolgafspraak zou meer duidelijkheid geven, maar eerst moest hij bij de Kamer van koophandel “even een nummertje halen” vond de man van het bemiddelingsbedrijf. Het geboden bedrag bleek geen loon te zijn, maar het uurtarief dat zou worden betaald aan het bedrijf dat de speler zelf moest oprichten.

Hij zou als ondernemer geregistreerd moeten staan maar niet de vrijheid hebben zelf tarieven te onderhandelen. Het wervingsbureau stelde het voor alsof er na de inschrijving een hoger loon voor zijn werk zou worden betaald, dan wanneer hij zonder inschrijving zou werken in loondienst. Er werd niet duidelijk gemaakt, dat hij zelf de nodige voorzieningen, verzekeringen en belastingen zou moeten betalen. De instelling waarvoor hij zou gaan werken verzorgde dat niet.

Hij realiseerde zich niet dat hij na inschrijving zelfstandig ondernemer zou zijn, met alle daar bij horende verplichtingen. Ik vertelde hem wat aan het oprichten van een bedrijf vast zat. Financiële administratie, urenregistratie, zakelijk gereden kilometers, een boekhouding zoals de belastingdienst dat wilde zien.
“Jij weet toch hoe dat moet ?” was zijn reactie.

Ja, dat wist ik. Maar om het te gaan uitvoeren zou er veel tijd in gaan zitten. Om te beginnen moest hij de uren en auto kilometers noteren die hij aan zijn bedrijf in oprichting spendeerde. Ik installeerde bedrijfssoftware op zijn computer, zette de nodige rekenformules in een spreadsheet. Daarmee kon hij zelf aan de gang. Samen bezochten we de Kamer van Koophandel, waar hem nog eens kort werd uitgelegd wat de inschrijving betekende. Voortaan moest hij elke uitgave kunnen verantwoorden en bonnen bewaren. Hij zou klanten moeten zoeken en facturen moesten sturen en veel administratieve zaken regelen die hij nooit eerder gedaan had.

Het wervingsbedrijf had werk voor hem bij de overheid, dat nog niet zo lang geleden door ambtenaren werd uitgevoerd. In de neo-liberale opvatting moest werk in een overheidsinstelling gedaan door honderden kleine ondernemers. Elk personeelslid werkte als eenmansbedrijf. Iemand had de misvatting geïntroduceerd dat het werk zo goedkoper en efficiënter werd gedaan dan door ambtenaren met een arbeidscontract. Maar van al die mini ondernemingen wilde niemand in de nachtelijke uren werken. De speler had tegen nachtwerk geen bezwaar.

Er werden afspraken gemaakt. Hij moest een fitheidstest afleggen. Een introductie bijwonen. Een cursus volgen. Daarna kon hij beginnen. Maar een datum was nog niet bekend. Daar moest hij nog op wachten. Na een maand was er nog niks. De volgende maand ook niet.

Ondertussen waren reacties ontvangen op andere sollicitaties. Er moest geld verdiend worden, dus de snellere instelling moest voorgaan. Hem werd gevraagd zijn werkervaring te beschrijven, papieren in te sturen en een mooie motivatiebrief te schrijven. Dat deden we samen. Kennelijk deden we dat goed.

Hij kreeg een enthousiaste coördinator te spreken, van een religieuze instelling. De man was onder de indruk van zijn mooie brief en na een telefoongesprek volgde een bespreking op het hoofdkantoor. Daarna kon hij direct beginnen. De functie omschrijving was nog niet helemaal duidelijk, maar hij had nu toch weer werk in loondienst.

De overheidsinstelling die alle ambtenaren verving door kleine ondernemers werkte nog niet efficiënt genoeg om hem zelfs maar een startdatum te kunnen noemen. De religieuze instelling ging vóór.

Hij kreeg overdag een rondleiding. Daarna volgde zijn eerste nacht werk en kreeg hij al te horen dat hij na de proeftijd een vast contract zou krijgen. Na bedrijfsopleidingen zou hij een beter betaalde functie krijgen binnen die instelling. De coördinator was blij met hem en nodigde zichzelf uit voor een gesprek bij de speler thuis. Ook dat was goed verlopen, kreeg ik te horen. De man had zijn huis mooi gevonden. Het was netjes en schoon.
“Misschien had ik hem ook boven moeten laten zien?”
“Nee, hij kwam toch niet op inspectie? Hij kwam voor jou, het was geen koper die voor je woning kwam.”

Zijn functie omschrijving kreeg hij pas achteraf. De tekst waarop hij besloot te solliciteren was anders, maar de nieuwe functietitel klonk mooier en het zou beter worden betaald dan nachtwaker. Hoeveel loon hij in handen kreeg moest hij nog afwachten. Opnieuw had hij niets op schrift.

(tekst © Vlierbloesem)
(Muziek © Seal)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Bewaken”

  1. Het lijkt een terugkerend thema : solliciteren op vage functies met nog vagere arbeidsvoorwaarden. Het principe als iets te mooi is om waar te zijn dan is het dat ook. Bovendien is wat je uiteindelijk als salaris op je bankrekening gestort krijgt het enige wat van belang is, daar kun je je rekeningen mee betalen. Een mooie titel kun je aan alles geven. Zo noemt mijn nieuwe leidinggevende zich in mails aan mij Ambulant Objectleidster en Coordinator WLZ/WMO/Operationeel. Klinkt allemaal heel duur, maar stelt in feite niet veel voor. Zij staat maar een stap hoger dan ik als schoonmaakster . En gezien zij daarnaast ook nog ander werk heeft stel ik mij voor dat ze ook niet bepaald een riant inkomen heeft. Johmar

    Geliked door 1 persoon

    1. Te mooi om waar te zijn leek het niet.
      Nachtwaker is een oud bekend beroep. Niks bijzonders.
      Maar de arbeidsvoorwaarden waren verschillend en de wetgeving biedt tegenwoordig weinig bescherming. Sollicitaties gaan nu vaak via bedrijven waaraan ze de hele procedure uitbesteden en die hebben hun eigen truukjes om er zo veel mogelijk aan te kunnen verdienen.
      Het ene bedrijf liet hem lang wachten en hun klant wilde geen normaal loondienstverband. Die verantwoording willen bedrijven vaak niet meer. Ook de overheid wil van normale loondienst af.
      Bij de andere instelling kon hij wel in loondienst en snel beginnen.
      Dat bedrijf wilde hem graag direct hebben en gaf hem een functie omschrijving waarmee ze hem iets meer salaris konden bieden.

      Geliked door 1 persoon

    1. Zijn muziek en het andere werk was aldoor al een moeilijke combinatie. Als hij overdag werkte was hij in de avond te moe om op te treden. Als hij in de nacht werkte was optreden op diezelfde avonden onmogelijk. Als hij kon werken als nachtwaker bij een bedrijf dat de rusttijden respecteerde, zou hij een aantal dagen per week bezet zijn door dat werk. Maar hij zou ook elke week een aantal dagen vrij zijn, wat tijd voor muziek kon betekenen.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.