Zuster

Ze geloofden in vernietiging van de aarde met alles erop en eraan. Dat geloof ik ook. Er is uitgerekend dat het nog lang duurt, maar de aarde beweegt zich steeds een stukje dichter naar de zon toe en zal verbranden.

Ooit zal leven hier onmogelijk zijn, alles zal uitdrogen en verschroeien. Ten slotte zal de aarde in de gloeiende massa van de zon verdwijnen. Over heel lange tijd.

https://youtu.be/wozp3mqzeq8

De mensen van deze groep geloofden dat het eerder ging gebeuren, maar dat alle goede mensen gespaard werden door ze bijtijds van de aarde te plukken. Daar zouden lang geleden afspraken over gemaakt zijn, die zij terug lazen in de bijbel. Ze wisten natuurlijk niet precies wanneer dat zou zijn, maar dat de aarde onbewoonbaar werd kon nu al merkbaar blijken. Zij wilden dat mensen de 10 geboden kenden, dan konden ze zich er aan houden zodat ze mee mochten naar de nieuwe aarde. Een volgende planeet.

Zonnestelsel-NASA

Omdat niemand zonder fouten is, hielden ze een doop ceremonie waarmee oude zonden door water weg gewassen werden. Ze doopten volwassenen. Pas op een leeftijd dat iemand die dingen kon begrijpen, werd een doop aangeboden. Oude zonden werden daarna niet meer aangerekend. Vanaf dat moment kon de gedoopte in vol besef eigen keuzen maken. De gewoonte om kleine kinderen te dopen vonden ze niet zinvol, oneerlijk, een valse start. Het kind kon nog van niks weten en niemand kon verwachten dat een zuigeling begreep wat de goddelijke voorschriften zouden zijn. Overtredingen konden een kind niet worden aangerekend. Daarom doopten ze alleen mensen die dat op volwassen leeftijd wilden.

De muzikant wilde gedoopt worden.
Hij volgde hun lessen en besprak zijn vragen en keuzen met mensen van deze groep. En met mij over de telefoon. Ik vond het opvallend hoe veel van zijn ‘zondige’ leven ik nu kreeg te horen. Hij vertrouwde mij meer toe dan eerder en meer dan hij met de gelovigen durfde te bespreken.
“We zijn nu gewoon broer en zus.” zei hij mij.
Wat je gewoon noemt.

Ik kwam niet meer bij hem thuis. Hij was bang dat het ongepast zou zijn, hoewel niemand dat tegen mij had gezegd.

“Ik mag nu geen vrouwen meer ontvangen in mijn huis.”
“Vreemd. Ik heb niemand dat soort regels horen noemen.”
“Maar jij volgt de lessen niet.”
Misschien hielden ze rare regels geheim voor wie niet was ingewijd in hun gebruiken?


“Dat is gewoon gods wil. Anders ga ik streng gestraft worden.”
“Wie gaat je dan straffen?”
“God gaat me voor alle zonden straffen.”
Maar daar was die doop ceremonie toch voor. Die moest mensen het gevoel geven dat ze een nieuwe kans kregen om als een goed mens te gaan leven, zonder dat ze al het voorgaande nog moesten verantwoorden. Zou hij iets heel verschrikkelijks hebben gedaan, of legde hij zichzelf meer beperkingen op dan werd verlangd?
“Wat heb je toch gedaan, dat je zo bang moet zijn?”
“Nou, dat weet god. Jou vertel ik niet alles.”
“Je maakt me nieuwsgierig.”

Ik ben nog naar een bijeenkomst van de groep geweest. Formeel is het geen kerk, maar zoiets als een kerk in oprichting met een klein aantal leden en aanloop van bezoekers. Het zijn lieve vriendelijke mensen, die ik nog geen hel en verdoemenis heb horen prediken.

“We delen brood.” vertelden ze. Als ik wilde kon ik brood krijgen om thuis te eten. Het was goed brood. Grof bruin met zaden en noten. Maar er was ook simpel wit brood. De bijeenkomsten werden afgesloten met warm eten. Indische gerechten, maar minder peperig. Voor wie van heet hield was er een bakje sambal, wat sommigen overvloedig aan hun bord eten toevoegden. Het was hun gewoonte om nog een extra maaltijd mee te geven voor thuis. “Het moet op. Weggooien is zonde.”

De muzikant sprak hier de mensen luid en formeel aan. Ik weet niet of hij het deed om de aandacht op zich te vestigen, maar dat was wel het effect.

“Zuster Vlierbloesem, zou u voor mij een bakje willen vullen met eten om mee naar huis te nemen?”
“Geef maar aan mij, dat doe ik wel.” zei een vrouw op normaal spreekvolume. Ze vulde ook een bakje met eten voor mij.
“Pastor, is uw vervoer al geregeld?” vroeg hij een ander.
Niemand wilde pastor genoemd worden en ik hield me helemaal niet aan dat afstandelijke taalgebruik. Als één van de oudsten in hun gezelschap kon ik me dat permitteren. Ik nam die vrijheid en gaf dat ook aan hen.
“Zeg maar jij tegen mij.”

De vormelijkheid paste niet bij de hartelijkheid waarmee ze me benaderden. Eerst spraken ze me aan zoals de muzikant dat was gaan doen, maar langzaamaan zag ik de anderen ontdooien en ze spraken me gewoon bij mijn naam aan. Hun omgangsvormen werden wat losser en vrijer. Ze hadden de kat uit de boom gekeken en voelden zich weer op hun gemak als ik er bij was. Ik was geen vreemde meer.

De saxofonist was bang dat spelen voor geld zondig was, maar ik zou het zonde vinden als hij vanwege een ingebeeld verbod zou stoppen met zijn muziek. Als muzikant kon ik hem nog steeds waarderen en ik wilde niet dat hij zijn muziek weer zou gaan verwaarlozen.
“Het is een eerzaam beroep. Dat hoef je niet te verbergen.”

Aan kerkgangers die iets organisatorisch deden heb ik verteld dat hij goed kon zingen en saxofoon spelen. Het idee van een gospelgroep heb ik genoemd en daar voelden ze wel voor. Dat hij als beroepsmuzikant optrad hield hij niet langer verborgen, want dat was niet nodig. Deze mensen kenden minder verboden dan wat hij zichzelf had opgelegd in navolging van de kerk die hij vroeger bezocht.

Voor de doop van de muzikant was al iets geregeld. Hij volgde bijbel lessen om te weten waar hij aan begon. Ook anderen deden dat, om later gelijktijdig gedoopt te worden.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Wende )
(afbeelding zonnestelsel © NASA )

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Zuster”

  1. Dan wens ik de saxofonist veel gemoedsrust toe en een wat nuchterder kijk op het geloofsleven zoals deze groep dat ook doet. Hoe lang duren die bijeenkomsten eigenlijk, eerst brood eten en dan nog warm eten ook. Waar altijd te veel van is.

    Like

    1. De deuren staan open. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt.
      Het begint bij de opening met iets drinken, dan praten, zingen, drinken, warm eten en de broden zijn om mee naar huis te nemen. Soms heeft iemand cake gebakken om uit te delen.
      Warm eten is er zo veel dat er ook genoeg is voor mensen die alleen voor het eten komen.

      Like

    1. Daar lijkt het op.
      Misschien verwacht hij zich te moeten houden aan wat een andere kerk hem ooit oplegde. Deze groep lijkt wat vrijer te zijn in hun opvattingen. Misschien koos hij hen vooral omdat ze hem de mogelijkheid bieden van een ceremonie die hem van oude zonden verlost. Het maakt niets wat hij gedaan heeft ongedaan, maar het kan hem gemoedsrust geven.

      Like

  2. Voor de duidelijkheid elke reactie die ik geef is geen oordeel over wie dan ook. Het zijn louter vragen die bij mij opkomen bij het volgen van jouw waarnemingen.

    Like

  3. Wat ik nogal verwarrend vind is wie er bepaald wat goed en wat slecht is. En ook dat als je je laat dopen oude zonden je niet meer aangerekend worden. Ik ken mensen die geen slechte dingen doen en hun leven in dienst stellen van anderen, maar niet gelovig zijn. Die worden dan niet gered? Maar iemand die misschien tot hun doop er een zooitje van gemaakt heeft en alles gedaan heeft wat god verbood, maar inzien dat dat niet goed is en zich laten dopen worden dan wel gered? En wat doen deze mensen dan zo goed in hun leven anders dan zich aan de 10 geboden houden ?

    Like

    1. Ieder geloof heeft een eigen waarheid. Mijn ouders waren katholiek en geloofden in de erfzonde. Ik ben ongelovig.
      Ik probeer me aan een regel te houden: heb uw naaste lief gelijk uzelf. Lukt me vaak niet maar het streven is er.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.