Geldigheid en waarde

Nu we het toch hebben over digitaal gemaakt geld, waar we steeds meer mee te maken krijgen, hier nog wat handige informatie en hulpmiddelen:

Natuurlijk weten veel lezers dit allemaal allang. Voor mij was het lastig alles snel uit te zoeken toen mijn auto even geen zin had. Daarom is deze blog vooral bedoeld als notitie voor mijzelf en anderen die niet dagelijks met openbaar vervoer reizen en nog niet eerder cadeaukaarten gebruikten.

Vervoer

Voor openbaar vervoer zijn losse kaartjes per rit te koop. Trein, tram en bus kunnen ook betaald met een openbaar vervoer kaart, voorzien van saldo. De ritprijs per bus en tram verschilt per regio. Losse ritkaarten zijn duurder dan de ritprijs met een OV-kaart. Ook treinreizen zijn goedkoper met een OV-kaart. De OV-kaart is niet gratis en voor de ritprijs moet saldo op het kaartje gezet.

De chipkaart voor het openbaar vervoer is er als anonieme kaart, die direct geldig is, en als op naam gestelde kaart, waarvoor een digitale pasfoto moet aangeleverd. Het duurt 5 werkdagen voordat een OV-kaart op naam in huis is. De prijs van beide kaarten is gelijk. Ze kosten allebei €7,50 en zijn beperkt geldig. Daarbij betaal je extra voor het saldo dat je erop zet.

Om op bus of trein te mogen stappen moet een minimum saldo op de kaart gezet zijn. Dat kun je direct bij aanschaf van de kaart doen en daarna kun je het saldo aanvullen bij de automaten op de NS stations en in sommige winkels.

Minimum saldo ov-chipkaart voor de bus €4,-.
Minimum saldo anonieme ov-chipkaart voor de trein €20,-.
Minimum saldo persoonlijke ov-chipkaart voor de trein €10,-.

De OV-chipkaart kost je dus minimaal €7,50 + €4,- = €11,50 plus het bedrag dat je reis kost.

Bij gebruik van een OV-kaart op naam kan een leeftijdskorting worden toegepast. De kaart is gekoppeld aan de persoonsgegevens van de gebruiker. Die korting is er niet op een anonieme kaart, die geen andere koppeling met persoonsgegevens heeft, dan de pinpas waarmee werd betaald. Abonnementen werken alleen in combinatie met een OV-kaart op naam.

De waarde van het tegoed op de openbaar vervoer kaart weet je het liefst voordat je vertrekt. Het is thuis op de computer te controleren.

Saldo van de persoonlijke ov-chipkaart wordt digitaal bijgehouden. Een account bij het vervoersbedrijf geeft toegang tot gebruiksgegevens. Zonder account is ook het resterend saldo en de geldigheidsduur van de anonieme OV-kaart op te vragen via internet :

https://www.ov-chipkaart.nl/

De geldigheidsduur van de kaart staat ook afgedrukt op de kaart zelf. Sinds de aanschaf van mijn OV-kaart zijn de voorwaarden gewijzigd voor geldigheidsduur, minimumbedragen en terugvragen van saldo. Mijn kaart was bij aanschaf 7 jaar geldig, dat is nu voor nieuwe OV kaarten 5 jaar. Het aantal oplaadpunten is flink gedaald.

Als proef kan nu op enkele buslijnen ook gereisd worden op een ‘contactloze’ pinpas en op creditcard. Contactloos is dat niet. Je moet de kaart tegen de kaartlezer aan houden bij instappen en uitstappen. Elke rit komt op je bankafschrift. Het werkt ook met een app op je mobiel of smartwatch.

https://ovpay.nl/nl/

Soms werkt de kaartlezer in tram, trein of bus niet. Is er een storing bij inchecken, dan reis je gratis. Is er een storing bij uitchecken, dan blijft de rittenteller doorlopen en wordt te veel van je tegoed op chipkaart, bankrekening of creditcard afgeschreven. Dat te veel kun je terugvragen. Noteer daarvoor het bus nummer, datum en tijd van in en uitstappen en de haltes.

Ook wanneer je vergeet de kaart tegen de kaartlezer aan te houden bij uitstappen, blijft het systeem geld afschrijven. Noteer je datum, tijd en bushalte waar je uitstapte, buslijn en nummer, dan kun je het te veel in rekening gebrachte bedrag terugvragen.

https://www.uitcheckgemist.nl/


cadeaukaarten

De waarde van een cadeaukaart voor boodschappen zul je ook liefst weten voordat je het karretje van de supermarkt gaat volladen. Hier zie je informatie over cadeaukaarten van een aantal supermarkten:

Jumbo cadeaukaart informatie
https://www.jumbo.com/service/cadeaukaarten/jumbo-cadeaukaart

Jumbo cadeaukaart saldo zien
https://www.icpmimas.nl/PublicPages/BalanceScreen.aspx


Informatie over Albert Heijn cadeaukaarten
https://www.ah.nl/over-ah/winkelservices/cadeaukaarten

Albert Heijn cadeaukaart saldo zien
https://service2.loyaltyinabox.com/CardBalanceChecker/2/ShowBalance.aspx?key=BEB9F574768DA989DA3AFBD20C888EF2A9A27BDA8A5315E52DE640E51825EACF


Informatie over Plusmarkt cadeaukaarten
https://www.plus.nl/info-over-plus/plus-cadeaukaart

Saldo Plusmarkt cadeaukaarten zien
https://www.plus.nl/saldochecker


Informatie over Dirk cadeaukaarten
https://www.dirk.nl/meer/over-dirk/dirk-cadeaukaart

Saldo Dirk cadeaukaarten zien
https://www.dirk.nl/meer/over-dirk/dirk-cadeaukaart/cadeaukaart-dirk


De meeste van die supermarkt cadeaukaarten zijn 5 jaar geldig. Maar let op als je een kaart van de voedselbank kreeg of van het bedrijf waar je werkt. De geldigheid kan beperkt worden. Ook kan het opvragen van saldo uitgesloten zijn. Dan kun je geldigheidsduur en saldo alleen aan de kassa ontdekken.

Aldi heeft geen cadeaukaart voor boodschappen, maar wel een hele serie andere kaarten bij de kassa staan:

https://www.aldi.nl/producten/cadeaukaarten.html


Over Bitcoin en dergelijke meld ik hier niet meer, dan dat je die tegenwoordig bij de belastingaangifte moet melden. Het is dus niet meer bruikbaar om geld buiten het zicht van de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke regelingen te houden.De waarde van Bitcoins wisselt. De sterke stijgingen kregen veel publiciteit, maar nus is de waarde schommelend en je hoeft niet te verwachten er nog rijk van te worden. Voor de waarde op je IB formulier geldt de dagwaarde, niet de aanschafwaarde.


(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Geldigheid en waarde”

  1. De busritten waren voor mij lastig uit te zoeken, omdat alle dienstregelingen voor de zomer aangepast zijn en Streetview niet makkelijk ie te bewegen om de bushaltes en omgeving te laten zien. Als je ze niet al weet te vinden hen je er best veel tijd voor nodig. De tarieven uitzoeken valt wel mee, hoewel er verschillende prijzen zijn voor verschillende zones.
    Voor een NS kaartje is het lastiger. Er zijn zo veel verschillende tarieven, met en zonder combinatie met een abonnement. Ik heb de klantenservice moeten bellen, maar die kwam uit zichzelf ook niet verder dan het tarief voor een ritkaartje.

    Like

  2. Nadeel van reizen op creditcard lijkt me de diefstal gevoeligheid. Als een anonieme OV-kaart wordt gestolen dan ben je het saldo kwijt. Maar als je creditcard wordt gestolen dan heeft iemand toegang tot je totale saldo. Voor gebruik in het openbaar vervoer wordt geen pincode of andere verificatie gevraagd. De dief heeft dus onbeperkt vrij reizen op jouw kosten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Met een gestolen creditcard kun je meestal niet zonder code en verificatie betalen. Maar als het in de bus gebruikt kan zonder een vorm van bevestiging, dan krijgt een dief toegang tot je saldo, maar ook tot je krediet. Dat kan flink oplopen als de dief het hele land door reist.

      Like

  3. Ik ga eigenlijk nooit met OV. Laatste keer was 2 jaar geleden met zus met de Metro in Amsterdam en dat deden we omdat we een dag vrij reizen hadden gekregen ergens bij.
    Ik doe 90% van boodschappen bij lidel en aldie. Lidl app gebruik ik wel graag en kan morgen nog een gespaarde krop ijsbergsla halen.
    Met klikken op e-mails en enquetes invullen sprokkel ik cadeaukarten bij elkaar en ben altijd zorgvuldig met het besteden ervan. Laatste 2 x boeken van gekocht

    Geliked door 1 persoon

  4. Je kunt ook NS flex op je persoonlijke kaart zetten, dat kost niets en dan betaal je altijd achteraf 1x per maand en hoef je geen tegoed op je kaart te hebben staan.
    Je betaald op die manier de kosten van trein, tram en bus.

    Verder kun je flink besparen bij NS door een kortingskaart te kopen, die kun je per maand aan of uit zetten en je wijziging is binnen een uur actief. Geldt wel alleen in de dal uren, tussen 9 en 4 en na half 7. Voor het weekend betaal je dan 2 euro maar met een lange treinreis heb je die er met een enkele reis wel uit.

    Voor Jongeren tot 19 jaar heb je ook nog de jongerendagkaart voor 7euro60, kunnen ze de hele dag met de trein reizen in de daluren.

    Geliked door 1 persoon

  5. Laat ik nu een anonieme ov kaart gekocht hebben omdat ik dacht dat ik zo niet te volgen was. Een keer vergeten uit te checken . Moest ik naar een station veel verder op. Daar konden ze dus ook zo al mijn reisgegevens na gaan. Daar schrok ik wel van. Terwijl ik ook nog er om gedacht had het ding met contant geld op te laden

    Geliked door 1 persoon

    1. Anoniem reizen bestaat eigenlijk niet meer. Op en rond alle stations staan camera’s gericht op het publiek. Alle vormen van betalen worden omgezet in kaartjes met RFID chip. Van begin tot eind wordt de route geregistreerd. Ook anonieme kaarten en de kaart voor een enkele rit.
      Autovervoer komt langs vele camera’s die de nummerborden vastleggen en ook de inzittenden op de voorste stoelen fotograferen.
      Bijna iedereen reist op navigatie. Die geeft ook informatie 2 kanten op.

      Geliked door 1 persoon

  6. Als je voor een kind tussen 4 en 12 een persoonlijke ov-kaart koopt, kan het gratis treinreizen met een Kids-vrij abonnement.
    Kost 7,50 voor de OV kaart en die blijft 5 jaar geldig.

    Een kinderkaartje kost 2,50, dus met 4x reizen in 5 jaar, ben je voordeliger uit met zo’n kaart.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.