Brood deling

De vrouw die alles kwijt raakte werd geholpen door mensen die het altijd al met te weinig geld moesten doen. Ze leerden haar hun eigen oplossingen toe te passen. En zij deed dat op haar beurt ook.

Ze vroeg me mee naar de ‘brooddeling’.
De broodfabriek moest dagelijks vers deeg maken en bakken tot alles op was. Voor de laatste broden was niet altijd meer een klant, maar toch moest er gebakken worden tot het deeg op was, om de machines elke dag weer schoon te kunnen maken. Het productie overschot werd afgehaald door een vrouw die de schuur had betegeld en van een vriezer voorzien. Elke avond was vers brood beschikbaar voor wie het nodig had. Als het verse brood op was, had ze nog brood in de vriezer. We haalden vers brood op en deelden het uit.

https://youtu.be/OBKwNwkhR8Y

Ze nam me ook mee om een ‘1 euro tas’ te halen. Dat betekende, met 1 euro en een grote tas in de rij gaan staan, om groenten, vlees en aardappelen te halen. Verkocht werd er niets. Er werd 1 euro entreegeld gevraagd, om de kosten te dekken. Eén voor één konden mensen dat entreegeld voldoen, binnen komen, een lege tas afgeven en vol weer meenemen.

Keuze was er niet, de tassen werden gevuld met wat er was. Kromme komkommers, die in de winkel niet werden verkocht, waren wel geplukt omdat de plant anders zou stoppen met vruchten geven. Niet perfect gevormde paprika’s, doorschietende andijvie, te klein gebleven verse knoflook, vreemd gevormde aardappelen, verse groenten die te weinig zouden opbrengen om de kosten voor de veiling te dekken. De boer schonk ze liever dan te vernietigen.
Er was veel vraag naar dit voedsel dat in de vroege avond beschikbaar was, zodat ook werkende mensen het konden ophalen. Er stonden nog ruim 80 wachtenden, op het moment dat ik met een volle tas vertrok. Nieuwe mensen kwamen aangelopen, om in de rij aan te sluiten.

Sinds het inkomen van steeds meer mensen ontoereikend werd, ontstonden verschillende initiatieven voor voedsel voorziening. Toegang tot een voedselbank was niet vanzelfsprekend. In mijn woonplaats was altijd al een verwijzing door de sociale dienst nodig, controle op de inkomsten en uitgaven, aantoonbare schulden en betalingsregelingen. Sociale dienst en voedselbank bepaalden wie wel en wie geen eten kreeg aan de hand van normbedragen voor de noodzakelijke kosten die nogal afweken van de werkelijkheid, zodat velen die het nodig hadden, toch niks kregen.

Wie in aanmerking kwam voor de voedselbank kreeg een noodpakket of een voedselbon mee, om te kunnen eten tot de dag dat de voedselbank geopend was. Eens per week kon men daar eten ophalen. Wat de voedselbank in mijn dorp uitdeelde was niet slecht, maar vrije keuze was er niet. Instant noodles, verse gesneden groenten, vlees, vis, brood, vacuüm verpakte pizzabodems, deeglapjes om wraps te maken, maar ook kant en klaar maaltijden, gevulde wraps, maaltijd salades. Niet alles was gezond voedsel, maar het meeste was wel nog goed en smakelijk op de dag dat het werd afgehaald. Dat was éénmaal per week.

Verse salades en gesneden groenten gingen pas naar de voedselbank als ze al te lang in de winkel waren blijven liggen. Na de tweede en derde dag voorbij de houdbaarheidsdatum was het gesneden groen bedorven. Brood bleef geen hele week zonder schimmel. Om vlees de hele week goed te houden was een vriezer nodig. Jammer voor wie de energierekening niet meer kon betalen. Klanten van de voedselbank ruilden veel. Wat ze niet lustten werd onderling geruild met wat een ander niet wilde. Vers voedsel ging voor directe consumptie naar bekenden, in ruil voor iets dat de rest van de week nog eetbaar was.

Er bleef genoeg voedselbehoefte over om andere initiatieven te rechtvaardigen en gelukkig kwamen die er.

Vers voedsel voor de andere dagen kwam van volkstuinders die hun overvloedige oogst deelden. Boeren die hun kromme komkommers, doorschietende andijvie en misvormde paprika’s weggaven. Broodbakkerijen die productie overschot schonken. Winkels die hun onverkochte waren door particulieren lieten uitdelen, buiten de voedselbank om. Dat was allemaal voedsel dat moest worden weggegooid als er geen alternatieve distributie zou zijn. Het voorzag in de voedselbehoefte van veel mensen.

Mooi dat zo verspilling werd tegen gegaan. Op die manier kregen mensen te eten die anders honger zouden lijden.
De hongerigen waren voor een deel zieken en werklozen. Steeds meer waren het mensen die werkten voor een te laag salaris. Dat lage inkomen was niet genoeg om te kunnen voldoen aan de verplichtingen die de burger in Nederland heeft en ook nog te kunnen eten.
Voor een hongerbeleid was gekozen door de achtereenvolgende regeringen in Nederland. Lage lonen zouden Nederland aantrekkelijk maken voor slecht betalende bedrijven. Armoede maakte dat mensen graag voedselbonnen accepteerden. Een digitale vervanging van gewoon geld.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Bart Peeters)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Brood deling”

  1. Toen ik hier 8 jaar geleden kwam wonen wilde ik iets van vrijwilligerswerk doen en kwam in aanraking met een stichting die iets dergelijks deed. Gescreende mensen konden 1-2x per week op een uitdeeladres tassen komen halen dat de locale supermarkten doneerden. Wij als vrijwilligers haalden het vd supermarkt en verdeelden het in de tassen.
    In deed de boekhouding en administratie en beoordeelde ook wie in aanmerking kwam. Na een tijd vielen er vrijwilligers af en kwam er nauwelijks iemand bij, er kwamen minder aanmeldingen en tot slot hielden er een paar supermarkten mee op. Het was net voor TGTG opkwam, dan zou het zo-wie-zo opgehouden zijn.
    Vond het jammer dat het ophield want ik had echt het gevoel dat ik nuttig was en bijkomend voordeel ik kon het grootste deel van het “werk” in tijd zelf indelen.
    Nu doe ik niks meer, voel me te oud ook en ik heb geen zin elke week een middag of zo iets te doen.

    Geliked door 1 persoon

    1. De voedselbank is nodig. Maar het aantrekkelijke van die alternatieve distributie is dat je hiervoor niet binenstebuiten wordt gekeerd, voordat je iets mag meenemen. Die 1 euro tas vind ik een goed idee.Niemand betaalt voor het eten, er wordt entreegeld betaald. Zo zijn kosten voor de ruimte met vriezers en koelkasten gedekt. En iedereen mag komen.

      Geliked door 1 persoon

        1. Dat wordt bij de voedselbank gedaan omdat ze zeker willen weten dat het mensen zijn die het echt nodig hebben. Die andere initiatieven gaan er van uit, dat ieder die bereid is in de rij te gaan staan voor misvormde maar smakelijke groente, het wel nodig zal hebben. Bovendien moet het anders allemaal vernietigd worden en dat kost geld. Weggeven geeft voldoening die vernietiging niet geeft.

          Like

          1. Dieptriest wat er allemaal weggegooid word terwijl het negen van de tien keer gewoon nog goed te eten is. Zeker als je weet dat er steeds meer mensen zijn die met moeite boodschappen kunnen doen. Zelf ben ik veel meer op gaan letten dat ik van wat ik koop zoveel mogelijk gebruik, oud brood word paneermeel ,wentelteefje of tosti, aardappelen,wortelen en komkommers schil ik niet meer en van bloemkool en broccoli eet ik zowel de steel als het blad om maar een paar dingen te noemen.

            Geliked door 1 persoon

            1. Groente ligt tegenwoordig ook veel schoner in de winkel. Schillen is vaak overbodig. Even wassen is genoeg. Van aardappelen moet je alleen alles wat groen is wegsnijden en de punten waar een uitloper wil gaan groeien.

              Like

            2. Vond vandaag weer een leuke tip, wilde weten of ik nog iets met wat er van de kersen overblijft die ik kocht vandaag, en ja hoor de kersenpitten kun je laten ontkiemen en als je er veel van hebt kun je er een kersenpit kussen van maken en de steeltjes kun je drogen om er een thee van te zetten die vochtafdrijvend werkt. Zo ontdek ik steeds meer dingen die er voor zorgen dat wat je eet voor bijna 100% te gebruiken zijn

              Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

au pays du sourire , architecture et art moderne

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.