Lidl naaimachines

SINGER Patchwork 7285Q en CARINA Professional

Naaimachine winkels verkopen naaimachines. Ze adviseren, laten zien hoe een machine werkt, ze doen onderhoud, verkopen accessoires. Wie genoeg geld kan besteden zal daar een machine kopen en regelmatig een onderhoudsbeurt laten geven. Maar voor steeds meer Nederlanders is dat te duur. Prijzen stijgen, inkomens dalen.

Tweedehands naaimachines worden veel aangeboden en dat kan een goede en goedkope keuze zijn. Wie liever nieuw wil kopen, kan kijken wat de supermarkt te bieden heeft. Ook Aldi en Lidl verkopen naaimachines.

Eerder beschreef ik de Singer Brilliance 6180 die Lidl verkoopt. Nu heeft Lidl weer een nieuw aanbod. Behalve de goedkopere Singer Tradition en Singer Classic (waarvan ik me afvraag wat daar klassiek aan is) heeft Lidl nu 2 duurdere naaimachines in de webshop.

Het zijn de SINGER® Patchwork 7285Q
Door Lidl aangeprezen als: “Naaimachine en quiltmachine in 1! “

en de CARINA® Professional
Waarbij Lidl meldt: Met 202 steekprogramma’s en 11 automatische knoopsgaten”

Beide werden bij Lidl Nederland aangeboden voor €249,- plus verzendkosten. De SINGER Patchwork 7285Q was in Nederland al snel uitverkocht maar komt binnenkort weer terug in de Lidl webshop voor de hogere prijs van €349,-. Bij Lidl Duitsland is deze Singer nog te bestellen voor €280,33. Bij de Belgische Lidl webshop is de machine aangekondigd als Binnenkort beschikbaar voor €299,-. Je kunt een email laten sturen wanneer de machine besteld kan worden.

Amerikaanse Singer machines kunnen rechtstreeks bij Singer besteld, maar wie in Europa woont moet dat niet doen. Europese elektra aansluitingen geven 240 Volt af, in de USA wordt 120 Volt gebruikt. Een Amerikaanse machine zal in Europa doorbranden.

De CARINA Professional was in België en Duitsland snel uitverkocht en in Nederland nog te koop voor €249,-.

Update:
Ook de Carina Professional raakte uitverkocht, maar was bij Lidl Nederland in mei 2021 weer te bestellen, voor de hogere prijs van €279,-. In Augustus 2021 was de machine weer in prijs gestegen tot €289 plus verzendkosten.

Lidl webshop levert de machines met gebruiksaanwijzing en 3 jaar garantie, plus 90 dagen retour garantie: Als een machine niet bevalt, mag die zonder gezeur binnen 90 dagen terug naar de webshop.

De Singer Patchwork wordt met een tas geleverd, de Singer Brilliance met een plastic zak die voor bescherming moet doorgaan maar geen enkel nut dient. Lidl heeft regelmatig een Singer naaimachine tas in de aanbieding voor prijzen variërend van €12,99 tot €24,99. Zelf koos ik voor dit type opbergbox, een steeds terugkerende aanbieding bij Lidl en Aldi. Een handige opbergmogelijkheid en tegelijkertijd als zitje of voetenbankje te gebruiken, die zelfde opberg zitbox is bij Lidl Duitsland in 2 maten te koop en in alle Lidl webshops regelmatig terugkerend.

Patchwork

Allereerst: Patchwork is Engels voor verstelwerk. Maar dat wordt er door de naaimachine handel niet mee bedoeld. Patchwork was in de jonge jaren van de Europese kolonisatie van het Amerikaans continent noodzaak. Materiaal aanvoer was slecht geregeld en duur. De mensen waren arm. Ze lapten alles op wat nog opgelapt kon worden.

Geen enkel restje stof werd weggegooid. Niet versleten plekjes van kleding en snijresten van nieuwe stof werden verzameld. Alle restjes bruikbare stof werden aan elkaar genaaid en weer tot lappen stof gemaakt. Van de nood een deugd makend, werden de stukjes in mooie patronen gerangschikt aan elkaar gezet.

Quilt

Lelijke versleten dekens met stoppen en gaten werden met een hoes van die lappen omkleed zodat het er weer aantrekkelijk uitzag. De hoes en de oude deken werden met naald en draad doorgestopt, zodat het weer als één geheel voelde en gebruikt kon worden. De mooiste exemplaren bleven behouden en er zijn Amerikaanse families die de dekens nog steeds als erfstuk doorgeven.

Die lappendekens noemen Amerikanen Quilt. Het maken van nieuwe Patchwork Quilts is in de USA een modieuze hobby, waar de naaimachine handel graag op in speelt. Patchwork kan met elke naaimachine gemaakt die een simpele rechtdoor naaisteek heeft. De ouderwetse trapnaaimachines waren ingebouwd in een groot werkvlak, vaak nog met een extra uitklapblad te vergroten. Prima voor grote werkstukken. Een moderne huishoud naaimachine heeft een klein werk oppervlak. Vaak wel met een aanschuiftafel, maar ook die is maar klein. Voor het maken van de lappendekens worden grote aanschuiftafels verkocht, die nogal prijzig zijn. Mensen maken wel eens zelf een passende aanschuiftafel.

Quilt machines

Speciale Quilt naaimachines bestaan uit een tafelblad waar een naai eenheid overheen gaat en zo meters kan bestrijken. Voor minder speciaal toegeruste machines is alleen de afstand tussen bedieningskolom en het naai mechanisme vergroot. Meestal wordt een grote aanschuiftafel bijgeleverd. Dat zijn dure spullen. Oude lapjes worden daar zelden mee verwerkt.

De beide machines die ik vandaag beschrijf zijn geen quilt machines, maar je kunt er natuurlijk lapjes mee aan elkaar naaien en daar een lappendekentje van maken, zoals dat met elke naaimachine kan.

SINGER® Naaimachine Patchwork 7285Q

https://www.lidl-shop.nl/SINGER-Naaimachine-Patchwork-7285Q/p100188717

Volgens Lidl: Naaimachine en quiltmachine in 1!

°De Singer Patchwork naaimachine is ideaal voor gepassioneerde Patchworker – of degene die het willen worden.

°Het toestel is dankzij de 98 ingebouwde steekpatronen ook perfect voor iedereen die graag creatief naait, en openstaat voor comfort.

°Dit omvat o.a. een comfortabele snelheidsregeling, automatische draadspanning en snel inrijgen dankzij de geïntegreerde naaldinrijger.

°Met bijzettafel om het naaioppervlak te vergroten.

°Extra handig voor grote naaiprojecten zoals gordijnen, een patchwork plaid etc.

°98 ingebouwde steekpatronen (9 basissteken, 8 stretchsteken, 59 decoratieve steken, 15 quiltsteken, 7 knoopsgatsteken)

°7 verschillende soorten knoopsgaten.

°Het apparaat heeft automatische draadinrijger, programmeerbare naaldpositie en verstelbare steeklengte en steekbreedte (tot ca. 7 mm).

°Inclusief automatische draadspanning, 13 naaldposities, instelbare naaivoetdruk en uitgebreide accessoires.

°Inclusief accessoirepakket met 11 naaivoeten, naalden, spoelen, garenafrolschijfje, extra spoelhouder, stopplaat, schroevendraaier voor steekplaat, tornmesje, borstel, aanschuiftafel, afdekhoes.

Vermogen ca. 65 watt
Afmetingen 38 x 20 x 30 cm (l x b x h)
Gewicht 6,77 kg

Deze Singer naaimachine was bij Lidl Nederland al snel uitverkocht, maar uitverkochte artikelen waar voldoende vraag naar is, komen later weer terug op de Lidl website. Soms zelfs als aanbieding tegen een lagere prijs.

De Singer Patchwork 7285Q lijkt op de Singer Brilliance 6180, die Lidl al een paar jaar verkoopt via de webshop en soms ook in de supermarkt winkel. Ook die machine is soms uitverkocht en wordt dan later opnieuw aangeboden.

Beide machines hebben volautomatische knoopsgaten, draad inrijger, LED lampje boven de naald, 65 Watt motor en aanschuiftafel om grotere werkstukken te maken. Als het opbergvak voor de extra voetjes wordt weggeschoven, komt de vrije arm beschikbaar, om bijvoorbeeld een mouw of broekspijp omheen te schuiven, zodat die makkelijk gezoomd kunnen worden. Het stoftransport kan niet uitgeschakeld. Er wordt een afdekplaatje bijgeleverd voor de toepassingen waarbij de stof op een andere manier wordt bewogen. Dat is geen handig systeem.

Er zijn een paar verschillen tussen die 2 Singer machines:

De Brilliance 6180 heeft 80 verschillende steken, de Patchwork 7285Q heeft er 100. De Patchwork kan niet alleen met de voetschakelaar (gaspedaal, zeggen velen) langzaam en snel naaien, deze kan het ook met een knop. Je hebt dus, als je dat wilt, niet alleen 2 handen vrij voor sturing van het naaiwerk, maar ook beide voeten. Overbodig? Jawel, maar toch is het handig. Benen en voeten kunnen rusten terwijl de handen en hersenen bezig zijn.

Met een schuifje kan de snelheid van de machine geregeld. Ook niet nodig, maar wel handig. Heb je een lang stuk te naaien, dan kan de machine rustig doorwerken, zonder verdere aanraking. Natuurlijk moet je nog wel opletten en de stof sturen. Door de zelfde steek te herhalen in een gelijkmatig rustig tempo, wordt het steekbeeld makkelijker gelijkmatig dan wanneer je dat met de voetschakelaar regelt. Dat is handig als je bijvoorbeeld een tafellaken maakt en de zomen met een siersteekje afwerkt. Maar met de voetschakelaar lukt dat ook.

De Brilliance 6180 heeft geen schroefgat in het werkvlak om geleiders en hulpstukken te monteren. De Patchwork 7285Q heeft er één. Voor stabiele montage van een stofgeleider of een biaisband geleider zijn 2 schroefgaten naast elkaar nodig.

Een handleiding heeft Lidl niet op de website gezet, maar de Patchwork 7285Q handleiding is wel van de Amerikaanse Singer website te downloaden. Helaas niet in het Nederlands. Voor wie wil vergelijken: Ook van de Singer Brilliance 6180 handleiding is een download versie te vinden.

Verder doet deze Patchwork eigenlijk het zelfde als de Brilliance, die 100 euro goedkoper werd verkocht. Op dit moment is de Brilliance ook uitverkocht, dus voor die machine moet het geduld opgebracht worden tot die weer aangeboden wordt. Hoewel, vorige week zag ik er nog één van een paar maanden oud aangeboden op Marktplaats voor €50,-. Daar kun je natuurlijk ook even kijken.

Behalve de prijs en de knoppen is er nog een belangrijk verschil tussen die twee Singers van Lidl: Het spoelhuis.

De Singer Brilliance 6180 heeft een robuust metalen spoelhuis van het type CB (central bobbin) dat in het begin van de vorige eeuw door Singer is uitgevonden en sindsdien in talloze naaimachines van allerlei merken werd ingebouwd en nu nog steeds wordt toegepast. Als daaraan ooit iets slijt, is dat makkelijk te vervangen. De onderdelen zullen niet snel zeldzaam worden. Slijten doet dat mechanisme nauwelijks. Je kunt er ook nog makkelijk bij om bijvoorbeeld een draadbreuk te herstellen, of een nieuw spoeltje in te zetten, zonder het naaiwerk weg te hoeven halen. De toegang zit bij het CB systeem achter een deurtje aan de voorkant van de vrije arm.

De Singer Patchwork 7285Q heeft een ander type spoelhuis. De werking is gelijk, maar de vormgeving verschilt belangrijk. In de behuizing, op de plek waar de stof ligt als je aan een werkstuk bezig bent, is een klepje van transparant plastic aangebracht. Je kunt het spoeltje dus zien, als je de lap stof opzij doet. Maar zolang je aan het werk bent zie je daar niets van. Onder dat klepje ligt het spoeltje in een horizontaal geplaatst spoelhuis van kunststof. Niet zo bijzonder, maar dat spoelhuis is van plastic dat veel sneller slijt dan een metalen spoelhuis. Naaimachine producenten maken liefst voor elk type naaimachine een ander spoelhuis. Tegen de tijd dat je eerste spoelhuis is versleten, wordt het moeilijk om een goed passende vervanger te vinden. Daar komt bij, dat het in Europa niet verplicht is om onderdelen een redelijke tijd te blijven leveren. De handel wil liever dat je bij een sleets spoelhuis de hele machine weggooit en een nieuwe koopt.

De EU zou kunnen voorschrijven dat onderdelen van apparaten 25 jaar lang leverbaar moeten zijn, zoals dat in Amerika (USA) is geregeld. Maar de EU heeft dat niet belangrijk gevonden. Wie probeert onderdelen in Amerika te bestellen, krijgt te horen dat aan Europa niet geleverd wordt. De reden is, dat de naaimachine merken niet willen dat we in Europa onze apparatuur naar behoren kunnen repareren en onderhouden. Daarom betalen we in Europa al bij aankoop van een apparaat extra geld voor het vernietigen van het apparaat dat het straks niet meer doet.

Zowel de Singer Brilliance als de Singer Patchwork hebben een vrije arm. Als je het doosje met extra naaivoetjes weghaalt is het naai vlak nog kleiner en open aan de onderkant, zodat daar bijvoorbeeld een broekspijp omheen geschoven kan om met de machine te zomen.

Het voordeel van het Patchwork model is dus die 2 extra functies en bedieningsknoppen en dat ene schroefgat voor montage van hulpstukken. Het voordeel van de Brilliance is de langere levensduur door het makkelijk te vervangen betere spoelhuis. Bij Lidl was tijdens de recente aanbieding het prijsverschil tussen die twee machines 100 euro. Daarna is dat verschil bij Lidl Nederland 200 euro.

CARINA® Professional

https://www.lidl-shop.nl/CARINA-Naaimachine-Professional/p100033022

Volgens Lidl: Met 202 steekprogramma’s en 11 automatische knoopsgaten

°Deze naaimachine heeft 202 steekprogramma's, geschikt voor bijvoorbeeld quilten, sierwerken en overlapsteken en 11 automatische knoopsgaten.

°De machine is voorzien van een groot display voor het instellen van de juiste steeklengte en -breedte en het opslaan en spiegelen van steken en patronen.

°Het ontwerp van de naaimachine is gebruiksvriendelijk dankzij de uitklapbare tafel, het elektronische voetpedaal en de eenvoudige start- en stopknop.

°Het apparaat heeft een geïntegreerde naaldinrijger, een helder LED-naailicht, draadsnijhulp, een traploos regelbare snelheid en een ruim accessoirevak.

°Inclusief omvangrijk toebehoren waaronder naaivoetjes, een afsnijmesje, borsteltje en een schroevendraaier.

Vermogen: 70 W
Afmetingen 40,4 x 27,7 x 18,8 cm

Deze Carina Professional heeft een ander kleurtje dan de Singer en een ander beeldmerk. De prijs is bij Lidl tijdens de recente aanbieding gelijk aan de Singer Patchwork. Beide kostten in de Lidl webshop aanbieding €249,-.

In 2021 werden die prijzen ook bij Lidl hoger.

De machine maakt net als de Singer volautomatische knoopsgaten, heeft een draadinrijger, LED lampje boven de naald, een iets sterkere 70 Watt motor en een aanschuiftafel om grotere werkstukken te maken. Ook deze machine kan zonder het “gaspedaal” werken door de start-stop knop te gebruiken. De snelheid is regelbaar met een schuifje. Het kunststof spoelhuis van de Carina ligt ook onder een plastic klepje in het werkvlak en heeft de zelfde nadelen als het spoelhuis van de Singer Patchwork.

Ik heb geen 202 steken kunnen vinden. De Carina heeft 100 naai en borduur steken plus bijna 97 letters en schrijftekens, die in geheugen opgeslagen kunnen worden zodat een reeks borduursteken of een volledig woord telkens herhaald kan worden. Dat is handig.

Het stoftransport kan uitgeschakeld door dat naar beneden te zetten. Niet iedereen gebruikt die functie, maar het is echt handig. Het uitschakelen zal vooral gebruikt worden om dikke lagen stof makkelijker onder de naaivoet te kunnen plaatsen. Dat ondervind je vanzelf wel een keer. Er zijn ook bijzondere toepassingen, die voor de ene gebruiker meer van belang zijn dan de andere.

Van deze machine staat op het internet een handleiding.


Carina is een merknaam van het Duitse bedrijf Fischer Nähmaschinen. Carina heeft in Nederland niet de naamsbekendheid zoals het vertrouwde merk Singer, maar beide merken worden tegenwoordig in het verre oosten gemaakt. Fabrikanten zijn gevestigd in China, Vietnam, Korea en Maleisië.

De Elektronica in deze machine komt van fabrikant e-Sewing Jinyun Yi Shuo die dit aan alle bekende merken levert. Daardoor lijken bediening en steken van moderne computer naaimachines zo op elkaar.

Ook Singer laat de machines maken in het verre oosten. Zelf maakt Singer geen naaimachines meer. De merknaam Singer is opgekocht door een holdingmaatschappij die ook de namen Pfaff en Husqvarna opkocht en is gevestigd op de Bermuda eilanden. Tegen betaling wordt de merknaam Singer gebruikt op naaimachines, strijkbouten, en heel veel andere artikelen. Bijvoorbeeld de eerder besproken Medion MD15694 digitale naaimachine wordt ook verkocht als Singer MC9200A. Die merknaam zegt niet zo heel veel meer.

Service wordt door Singer Nederland vrijwel niet gegeven. Net als voor de Carina is service alleen tegen betaling te verkrijgen bij een plaatselijke naaimachine handelaar. Maar je kunt de machine natuurlijk ook zelf schoonmaken en afstellen.


Kiezen

Zelf vind ik €249,- best veel geld maar in de naaimachine winkel betaal je voor deze machines het dubbele. Van deze twee kan de Carina iets meer dan de Singer.

De eenvoudiger Singer Brilliance 6180 is goedkoper en zal waarschijnlijk langer mee gaan, door het degelijke metalen spoelhuis. Een goed werkende tweedehands machine is ook een mogelijkheid die het overwegen waard is.

Als ik geen naaimachine zou hebben en iets wilde aanschaffen om allerlei naai werk te doen, dan zouden beide machines van €249- in aanmerking komen. Met een voorkeur voor de Carina. Dan zou ik direct op zoek gaan naar een reserve spoelhuis. Zelf vind ik de nieuwe prijs van €349,- voor de Singer Patchwork te duur worden. Ik koos eerder de goedkopere Singer Brilliance 6180 die ik vooral voor de mooie knoopsgaten gebruik, naast een oudere metalen naaimachine die is voorzien van de schroefgaten om hulpstukken te monteren.

Voetjes

De machines worden door Lidl geleverd met klikvoetjes en een klikvoet adapter. Die combinatie is uitwisselbaar met de meeste oude naaimachine voeten die je misschien nog hebt.

Sommige Bernina en Pfaff naaimachines hebben eigen modellen naaivoeten die niet op machines van andere merken passen. Oudere Kenwood en Singer “slant shank” naaimachines hebben een schuin geplaatste naaivoet. Oudere Kenwood en Singer “high shank” machines hebben een hogere naaivoet. Dat zijn uitzonderingen die niet passen op de hier beschreven naaimachines.

Alle andere oude en nieuwe huishoud naaimachines hebben de zelfde naaivoeten die door Singer zijn ontworpen. Alle Singer patenten zijn verkocht aan Chinese fabrikanten die ze voor redelijke prijzen verkopen. Ook de klikvoet adapters worden goedkoop in China geproduceerd. Je kunt dus oude en nieuwe machines voor weinig geld van alle mogelijke speciale voetjes voorzien.

Kopen bij Lidl

Bij de Lidl webshop kun je na bestelling de machine thuis uitproberen. Bevalt het niet, dan mag je binnen 90 dagen terugsturen. Natuurlijk moet je de bon, de doos en de boekjes en alle accessoires bewaren en alles weer netjes en schoon terug leveren. Retour zending is binnen die 90 dagen gratis en retourbetaling is meestal probleemloos bij Lidl.

Maar pas op! Die 90 dagen retour regeling geldt alleen in de Lidl webshop. Koop je de machine in een Lidl winkel, dan heb je maar 14 dagen de tijd om de machine te beoordelen en terug te brengen.

Op dit moment is de Singer Patchwork 7285Q machine uitverkocht bij Lidl Nederland. Uitverkochte naaimachines komen regelmatig weer terug op de website van Lidl. Soms kun je een link aanklikken om bericht te krijgen als de machine weer besteld kan worden. Dus niet treuren als je een keer te laat was met bestellen, en je niet laten opjagen omdat je denkt dat het straks niet meer besteld kan worden. Goed verkochte artikelen komen terug. En vaak komen ze ook weer goedkoper terug in de webshops.


Goedkoper en beter?

Als ik iets zou willen maken van vele kleine restjes stof, dan zou ik daarvoor geen dure machine willen aanschaffen. Ik zou een tweedehands zigzag machine kopen, die tenminste 2 schroefgaten in het werkvlak heeft voor een stofgeleider. De lapjes moeten namelijk heel precies genaaid en dan wil je een hulpstuk op de machine hebben dat de stof geleid. Elke naad van elk vierkantje wordt dan precies gelijk. De oudere metalen huishoudmachines hebben dat bijna allemaal. Let op de aanwezigheid van 2 schroefgaatjes in het werkvlak.

Bekijk voorbeelden van hulpstukjes die je op een industrie machine maar ook op z0´n oude machine kunt toepassen:

De naaivoeten in dit filmpje passen meestal alleen op een industriemachine, maar voor de oude huishoud naaimachines zijn passende geleiders te koop.

Vaak is de motor van de oudere machines ook sterker, wat voor het doorstikken van een lappendeken belangrijk is. Voor het doorstikken zou ook het stoftransport – het geribbelde bewegende vlakje onder de naaivoet – uitschakelbaar moeten zijn. Met een knop kan dat naar beneden gezet, zodat de stof alleen beweegt als je dat met de hand onder de naaivoet doorschuift, of als je een hulpstuk gebruikt dat de stof in cirkels onder de naaivoet door beweegt.

Met naaimachine handelaren van Marktplaats heb ik slechte ervaringen. Maar je koopt een goed werkende oude naaimachine voor tien euro tot een paar tientjes van een particulier die de machine niet meer gebruikt. Neem iemand mee die er verstand van heeft en test de machine. Of koop op de gok een machine voor een tientje en laat die opsturen. Bij een laag bedrag loop je weinig financieel risico en lang niet iedereen wil veel geld verdienen aan oude spullen. Zelfs gratis worden oudere naaimachines aangeboden. Kijk eens op https://www.gratisaftehalen.nl/ en https://www.gratisoptehalen.nl/

Ook bij een naaimachinewinkel kun je nog wel een ingeruilde oude machine kopen. Maar die willen liever een nieuwe machine verhandelen en zullen je willen overhalen om die nieuwe te kopen.

De ouderwetse modellen zonder vrije arm hebben een groter werkvlak dan de vrije arm modellen. Meestal is er ook nog een aanschuiftafel of een uitklap blad. Vroeger werd dat quilttafel genoemd. Maar voor een lappendeken is dat nog steeds klein.

Quilt tafel

Nog handiger is het, dat je die oude machine kunt loshalen van de plastic of houten bak die met scharnieren onder het mechanisme gemonteerd zit. Zaag een passend gat in een tafelblad, monteer de machine in dat blad en je hebt een prachtige werktafel in de maat die je zelf kiest. Heel handig voor alle grote werkstukken, zoals tafellakens, lappendekens, beddengoed, gordijnen.

Je kunt daarvoor een oude maar niet wiebelende tafel gebruiken uit de kringloopwinkel. Of je kiest als tafelblad geplastificeerd spaanplaat. Bij de houthandel of de bouwmarkt kun je die op de gewenste maat bestellen. De randen moeten glad afgewerkt. Daarvoor heeft de bouwmarkt zelfklevende plastic tape. Je kunt ook lijmspray kopen en de gratis plastic meetlinten van de Gamma halen. (Ja, die hebben ze weer). De centimeter aanduiding komt vaak van pas bij naaiwerk. De bouwmarkt verkoopt ook tafelpoten die je er onder schroeft.

Zo maak je niet alleen je quilt zelf, maar ook je quilttafel.


Lees ook:
 Update Singer Brilliance naaimachine 24 november 2020 
 Lidl naaimachines 8 augustus 2020
 Naaldboom afstellen 27 juli 2020
 Naaimachine, lockmachine, opbergen. 22 juli 2019
 Medion  MD15694 digitale naaimachine = Singer MC9200A = Levivo NC1 = Morse  2600A = Goldstar 2600A = Tuffsew 2600 = Blaupunkt comfort 930 = Eagle AE  2600A = TecStar MD 15694 = Necchi MP2600 = Aldi So Crafty 2600A =  Acme 2600A 21 februari 2019
 Goed gereedschap 4 december 2018
 SINGER® Tradition 2282 24 september 2018
 Pfaff E-element 1080s = Singer 6180 Brilliance = Singer Sewmate 6180 1 september 2018
 Geen reparatie voor Brother en Babylock 27 mei 2018
 Onderhoudsbeurt 31 maart 2018
 Naaivoetjes voor Vendomatic
 Naalden
 Nieuw gereedschap

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Lidl naaimachines”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: