Armoede, energie en belastingen

Honger en kou.

Op dit moment op het Nederlandse TV kanaal NPO1 en op NPO politiek en nieuws is de bespreking van maatregelen die gevolgen van verhoogde voedselprijzen en energiekosten voor de Nederlandse bevolking dragelijk moeten houden. Het debat is ook achteraf nog te volgen op onderstaande YouTube video.

https://youtu.be/jLmkgZCcalc

De regering vindt het erg moeilijk om de verhoogde BTW op verse groenten en fruit weer te verlagen. Huisjesmelkers hun belastingvrije inkomen te laten belasten is volgens Rutte ook niet mogelijk. Er worden wel maatregelen toegezegd die verhoging van de energierekening voor burgers kan beperken, maar wie vorig jaar de verwarming al uit moest zetten of extreem beperken wordt door die regeling niets geholpen. Een besparing op energieverbruik met 10% is één van de voorwaarden voor die regeling en als de kachel al uit stond is dat niet mogelijk.

Afsluiting van gas en elektra wegens betalingsachterstand zal voorlopig opgeschort worden. Maar dat is tijdelijk. Er komt een maximum prijs voor de consument. Voorwaarde is een besparing op gebruik van 10% ten opzichte van vorig jaar en een maximum totaal verbruik dit jaar. Het is mij niet duidelijk over welke datum het dan gaat. Is de eindafrekening van dit jaar bepalend of gaat het om de meterstand van 31 december dit jaar?

Voor wie niet meer dan 1200 m3 gebruikt is de maximum prijs €1,50.
Voor wie niet meer dan 2400 KWH elektra gebruikt is de maximum prijs €0,70.

Uit het parlement kwamen veel voorbeelden van situaties waarin het door de regering voorgenomen beleid niet goed zou werken. Vragen en voorstellen worden onvoldoende beantwoord, maar de voorzitter geeft geen gelegenheid voor doorvragen.

Veel partijen zeggen voor verhoging van het minimumloon te zijn. Van de huidige bedragen kan niemand de kosten betalen van een leven in Nederland. Eerder lag er al een voorstel voor verhoging tot 15 euro per uur. Dat haalde geen meerderheid. Nu kwam het voorstel voor verhoging tot 14 euro per uur. Maar nog steeds ligt het minimum uurbedrag een stuk lager.

Sinds gisteren wordt het debat gevoerd over de Algemene Politieke Beschouwingen 2022:

Algemene Politieke Beschouwingen 2022
https://youtu.be/G6IRrSuHIpQ
deel 1
Algemene Politieke Beschouwingen 2022
https://youtu.be/kxsdmvRKasM
deel 2

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Armoede, energie en belastingen”

 1. Citaat: “Vragen en voorstellen worden onvoldoende beantwoord, maar de voorzitter geeft geen gelegenheid voor doorvragen.”

  Hieruit blijkt weer overduidelijk dat een TK-voorzitter onpartijdig moet zijn. Vera Bergkamp is van D’66 en via achterkamertjesonderhandelingen in de coalitiepartijen tot vz gebombardeerd. Woordvoerders van de oppositiepartijen worden regelmatig afgekapt, bij de coalitiepartijen is dat minder het geval. De algemene tendens is dat vooral partijen a/d rechterflank erg makkelijk worden weg gezet als extreem rechts. Dit betekent dat de coalitiepartijen op hun beurt radicaliseren.

  Er is overduidelijk sprake van polarisering in onze vaderlandse politiek. Dat komt de besluitvorming in tijden van crises niet ten goede. Het gevaar van onopgeloste en zelfs escalerende crises dreigt. Een Kabinet zonder vertrouwen van kiezers moet opstappen. Blijven zitten betekent dat onze democratie omvormt naar een dictatuur. Intussen legt de EU met de EC de lidstaten diverse dictaten op die met gemak door de parlementen worden geaccepteerd want het is ‘oorlog.’

  En daarvoor moeten we dus een offer leveren en genoegen nemen met wat minder welvaart en dure energie, wat niet alleen door de ‘oorlog’ komt. Ik herinner even aan de woorden van onze minister van Financiën(Kaag) die zei dat we met ons allen een beetje armen zouden worden. Ben benieuwd hoelang wij met ons allen bereid zijn straks de thermostaat lager te zetten, behalve dan de huishoudens die noodgedwongen zijn om de kachel uit te zetten.

  Hoe diep zal de recessie worden in landen waar energie onbetaalbaar wordt? Waar behalve de huishoudens ook het MKB zwaar wordt getroffen? Als onze onbetrouwbare regering waarschuwt voor een recessie dan mogen we gerust rekenen op een heuse depressie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lijkt erop alsof er weer veel gezegd word, maar maar weinig gedaan word. Veranderingen om alles duurder te laten worden voor jan met de pet lijken altijd probleemloos gelijk ingevoerd te kunnen worden. Als het gaat om wie al flink wat in de knip heeft wat meer te laten betalen lijkt altijd veel ingewikkelder te zijn. Alle poppenkast van gisteren lijkt er altijd op gericht te zijn om ons te laten denken dat het allemaal wel goed komt. Maar wie al diep in de problemen zit zal er echt niet veel op vooruit gaan. Net wat je zegt bezuinigen om je energie rekening betaal te maken is voor wie nu en vorig jaar al alles heeft moeten laten om rekeningen te betalen gaan we hier mee niet redden , zeker niet nu niet alleen energie, maar ook boodschappen, brandstof, zorgpremie etc. Verder is alle geld wat ermee gemoeid gaat gewoon een sigaar uit eigen doos aangezien we dat met zijn allen d.m.v. belastinggeld zelf opgebracht hebben. Verder ergerde ik me aan bijvoorbeeld Mevr. Kaag die het blijkbaar erg belangrijk vind da t het gebruikte koffertje vervangen moet worden door een lichter en vooral duurzamer exemplaar. Zij heeft blijkbaar niet geleerd dat de meest duurzame optie in dit geval is dat het koffertje pas ingeruild moet worden als het niet meer bruikzaam is. Dat het koffertje naar een museum gaat is op zich nog wel netjes, maar ik wil niet weten wat het nieuwe koffertje dat volgens mij maar een paar keer per jaar tevoorschijn komt zal gaan kosten. Zal vast geen standaard exemplaar uit een groot warenhuis zijn, maar waarschijnlijk gaat daar een of andere ontwerper/designer/kunstenaar een hoop geld aan verdienen. Misschien zie ik het allemaal te somber in ,maar de ervaring leert dat dat meestal de realiteit is Nu ben ik zelf iemand met een minder dan modaal inkomen, maar door mijn jarenlange manier van zuinig en duurzaam leven ga ik het allemaal wel redden, maar ik ken genoeg mensen die dat niet kunnen

  Geliked door 1 persoon

  1. Een plastic koffertje van een barbiepop of G.I.Joe lijkt me voldoende. De begroting past op een memory stick. Zo’n stick kan ook de vorm hebben van een hangertje, die de minister om de nek kan doen. Is ze weer helemaal modern, nadat anderen dat 10 jaar geleden al deden.

   Of we het gaan redden?
   De energiemarkt is volledig commercieel, dus de prijzen zullen blijven stijgen.
   Zelf stook ik niet meer sinds vorig jaar. Maar het energiebedrijf wil vasthouden aan een minimumbedrag per maand. Volgend jaar terugbetalen kan te laat zijn als het energie maandbedrag ervoor zorgt dat de andere kosten niet betaald kunnen worden.

   Vandaag ben ik bezig geweest mijn oude dekbedden uit te zoeken. Wat ik zelf niet meer gebruik geef ik weg aan mensen die het anders erg koud gaan krijgen. Ik heb nooit serieus gedacht dat het nog zo ver zou komen.

   Like

   1. Ik stook heel weinig waardoor ik een heel laag maandbedrag heb tot nu toe. De verwarming gaat alleen aan als ik een keer doorweekt thuis kom van mijn werk en als er visite komt.
    gordijnen voor die plekken in mijn huis waar ik nog enkel glas heb en voor het trapgat. Verder een lekker dik kleed voor savonds op de bank en qua kleding in huis zoveel mogelijk laagjes ,want ik vind dat prettiger dan 1 dik kledingstuk. Bij thuiskomst schoenen uit en sloffen aan. En een kleed op de vloer. Verder gebruik ik zo min mogelijk electrische apparaten en stofzuig ik nog maar hooguit eens per week en verder gebruik ik een vloerwisser. Stoofgerechten gaan na het opwarmen op het fornuis in een zelfgemaakte hooimadam en ik probeer zoveel mogelijk eenpans gerechten te maken en zet het vuur eerder uit dan de vereiste kooktijd en laat het dan verder garen verder veel rauwkost eten. Stekkers uit ongebruikte apperatuur, niet verwarmen in ongebruikte ruimtes. Niet elke dag douchen en korter douchen en haar wassen maar eens per week.Al deze dingen deed ik al ver voor dat energie zo duur werd dus ik hoef niet zoveel aan te passen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: