Afscheidslied

Hij liep het bedrijfsterrein op. Tegen het gebouw aan geleund stond een ploeg mannen in werkkleding sigaretten te roken.
“Goede middag heren.” groette hij die mannen, maar niemand antwoordde.

Het was de ploeg die klaar was met werken als zijn ploeg de werkdag begon. Hij liep door, moest zich melden in het systeem. Hij was ruim op tijd, misschien iets te vroeg.

Iemand begon te zingen. Een Sinterklaasliedje.
Een onschuldig kinderliedje? Ik zong het zelf op de kleuterschool. We hadden een liedje voor als Sint en Piet kwamen en een liedje voor als ze weer gingen.
Het was hier geen kleuterschool en het was geen 6 december, zelfs niet in de buurt van die datum. De man zong het afscheidslied voor Zwarte Piet.

https://youtu.be/51jjB-xY5Cw
Afscheidslied voor Zwarte Piet

Hij vertelde het me en ik heb hem aangeraden om weinig contact met die man te hebben. Ik dacht dat het die man erom te doen was hem te kwetsen. Dat dacht hij zelf ook. Het beste kon hij er niet op reageren, zodat de man geen plezier van zijn gedrag zou hebben.

Verder was er met niemand een probleem. Aan de mannen van zijn eigen ploeg had hij gevraagd: “Hebben jullie een probleem met een neger in de ploeg?” Daarop was ontkennend gereageerd. Ze gingen goed met elkaar om. Er werden grappen gemaakt, maar hij was in zijn ploeg nog geen rassisme tegengekomen. Het was goed werk en het bedrijf was tevreden over hem. Hij had een functioneringsgesprek gehad en dat was positief. De evaluatie met beoordelingspunten hadden ze hem per email doorgegeven. Hij liet het me lezen. Alles was positief. Het was prettig werken tegen redelijke betaling. Ze betaalden op tijd, wat ook heel belangrijk was.

Het was hem opgevallen dat er steeds personeelsleden verdwenen. Ze werkten zonder problemen, tot ze schijnbaar zonder reden niet meer op het werk kwamen. Hij hoorde dat het bedrijf een groot personeelsverloop had. Veel ziekmeldingen en mensen die ontslag namen. Zijn collega’s wisten niet waarom. Niemand had er een verklaring voor. Maar in zijn ploeg ging alles goed.

Het bedrijf had personeelstekort en betaalde een bonus voor nieuwe werkkrachten. Hij vertelde een Surinaamse vriend dat er een vacature was, maar die man werd niet aangenomen, omdat hij geen eigen vervoer had. Zelf kreeg hij te horen dat het bedrijf tevreden was over zijn werk en hem na een jaar een vaste aanstelling zou geven.

In de kantine maakte iemand een opmerking over apen. Een collega hoorde het en maakte daarvan melding. Het was een overtreding van het protocol voor de omgangsvormen in het bedrijf.
“Heb jij mij gemeld?” vroeg de man hem, “omdat ik iets over apen zei ?”
“Nee, ik dacht niet dat het over mij ging.”

De kantinejuffrouw vertelde dat sommige mannen beledigende opmerkingen over hem maakten. Fruit en broodjes lagen in een vitrine waaruit de mannen iets te eten pakten. In de rij staand werden hem vaak de bananen gewezen. Hij reageerde niet of bedankte voor de hulp. In de kantine zaten de mannen vaak per ploeg bij elkaar aan een tafel. Een islamitische jongen vroeg toestemming om bij hen aan te mogen schuiven. Aan de tafel van de ploeg waarmee de jongen werkte werd steeds troep in zijn eten gegooid en vervelende opmerkingen gemaakt.

Zijn eigen ploeg werkte veilig. In de andere ploeg gebeurden vaak ongelukken. Gevallen materiaal en verwondingen. Iemand in het bedrijf bedacht een plan om de veiligheid te verbeteren. De teamleiders moesten mensen van verschillende ploegen uitwisselen. Zo zouden de mannen veilig gedrag van elkaar leren. Hij vroeg de teamleider of hij niet naar de andere ploeg hoefde. Die begreep dat en beloofde rekening met hem te houden.

De teamleider van zijn ploeg ging op vakantie. Die besprak dat met zijn ploeg en vroeg of ze een paar weken zonder hem konden. Iemand in de ploeg zei dat de teamleider bij terugkomst de donkere man niet meer zou aantreffen.
Maar hij reageerde met: “Nee, ik ga echt geen ontslag nemen. Ik wil een vaste aanstelling.”

https://youtu.be/E-AW_l_Wmbg

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © onbekend )
(muziek © Sam Cooke)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

19 gedachten over “Afscheidslied”

  1. discriminatie komt niet alleen voort uit religie of ras maar ook het soort werk wat je doet kan aanleiding zijn tot discriminatie. Zelf werk ik in de schoonmaak ,waarvan deels op een kantorenpand. Ik doe daar de toiletronde en een deel van het kantoorpersoneel negeert het schoonmaakpersoneel en alleen als ze een klacht hebben of gebruik willen maken van het toilet als ik daar bezig ben word er dan tegen mij gepraat. en vaak kan er dan niet eens een groet vanaf. En als je dan niet meewerkt en ze erop wijst dat er nog toiletten op andere afdelingen beschikbaar zijn reageren ze verontwaardigt. Laatst was er een groep bezoekers op een van de afdelingen die niet naar binnen kon omdat ze geen pas hadden ook daar was een goedemiddag te veel moeite en werd mij opgedragen om een collega te halen omdat ik ze niet door het poortje wilde laten, iets waar wij opdracht toegekregen hebben omdat niet te doen. Toen ik uit beleefdheid iemand ophaalde om het poortje open te doen was een dank je wel ook te veel moeite. Echt leuk is het werken daar niet bepaald.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar heb je gelijk in. Misschien heeft het ook te maken met de organisatie van werk. Schoonmaken wordt vaak gedaan buiten de werktijden van de andere mensen die in hetzelfde gebouw werken. Het lijkt in veel bedrijven of de schoonmakers niet bestaan.

      Ooit had ik een afspraak in een kantoorgebouw waar op dat moment schoonmakers aan het werk waren, die ik in de weg zat. Ik excuseerde me en vroeg of ik op de verkeerde tijd was gekomen, maar degene met wie ik een gesprek zou hebben vertelde me dat in dit bedrijf de schoonmakers niet extra vroeg of laat hoefden te werken. Ze mochten gezien worden en soms moest je even ruimte maken zodat ze hun werk konden doen. Dat bevorderde het respect voor hun werk, was de opvatting van de bedrijfsleiding.

      Like

      1. Wij werken al jaren gewoon onder kantooruren , zeker de de toiletronde die was altijd al onder kantooruren. Maar ook de andere werkzaamheden worden tegewoordig ook onder kantooruren gedaan ,maar meer respect voor het schoonmaakpersoneel heeft dat niet opgeleverd. Zo is er de regel dat je geen gebruik maakt van de toiletten als er schoongemaakt word, maar er zijn nog steeds mensen die daar lak aan hebben.Het heeft meer te maken met de instelling van mensen . Ik maak ook schoon op een zorginstelling voor mensen met meervoudige beperkingen en daar is het contact heel anders, daar hoor je er gewoon bij voor het merendeel van de mensen en dan heb ik het over zowel zorgpersoneel als de clienten die er wonen. Onnodig te zeggen dat meer plezier in het werk oplevert dan de houding van kantoorpersoneel, al zijn er natuurlijk ook vriendelijke mensen bij.

        Geliked door 1 persoon

          1. Daar hebben wij geen controle over, zeker omdat contracten soms wisselen en de uren die wij werken wel vast zijn, maar een overname door een andere werkgever kan betekenen dat je ineens naar een andere locatie moet.

            Like

        1. Ik groet wel altijd de schoonmaker. En ook de meneer van de koffieautomaat en de klusjesman. Die krijgen ook allemaal koekjes aangeboden als die er zijn. Van de week had ik het toilet bevuild. Dat was niet mijn keuze maar ik vond het toch vervelend dat een ander mijn rotzooi moest schoon maken. (Het ergste had ik zelf weg gehaald). Het feit dat ik altijd aardig ben voor het schoonmaak maakte dat ik het iets minder erg vond.

          Like

            1. Maar het is ook raar dat men dat zo specifiek benoemd , net alsof het een gunst is. Misschien ben ik een z…….d ,maar ik kan me ook mateloos storen aan de opmerking jullie doen ook heel belangrijk werk hoor. Zo jammer dat die waardering totaal niet blijkt uit het salaris wat wij verdienen. Net als schoonmaaksters/schoonmakers tegenwoordig interrieurverzorgsters/interrieurverzorgers genoemd worden. Allemaal heel positief bedoeld neem ik aan, maar feit blijft dat wij met moeite rond kunnen komen

              Like

              1. Zo is dat vooral met onmisbaar werk. Dat wordt het slechtste betaald. De uitzondering die iets doet wat misschien wel lollig is, maar niet noodzakelijk, die krijgt het meeste geld. Bijvoorbeeld iemand die heel snel rondjes rijdt en daarbij veel herrie maakt en de omgeving vervuild, die wordt op handen gedragen en krijgt veel geld.
                De beroepen die ze tijdens de corona maatregelen zelfs de essentiële beroepen noemden, die krijgen te weinig betaald om van rond te komen.
                Dat is bekend. Maar het schijnt erg moeilijk te zijn om daarin verbetering te brengen.

                Like

                1. Dat is een ding dat zeker is. En nu corona voorbij is zijn we massaal vergeten hoe belangrijk het werk was dat deze essentiele beroepsgroepen doen. En dan heb ik het niet alleen over de schoonmaak, maar nog belangrijker: de zorg!!!!!!

                  Like

                  1. Moszkowicz de advocaat vertelde dat zijn vader, ook advocaat, hem ’s morgens zei naar het raam te komen en vertelde:
                    Als iedereen zou gaan staken, alle beroepen, wie denk je dat er meer gemist zou worden? Die vuilnisman of ik?

                    Like

    1. De dynamiek van het schoolplein. Scholen hebben tegenwoordig wel een protocol voor melden en maatregelen nemen, maar dat is lang niet altijd effectief.
      In dit geval gebeurt het binnen een bedrijf. Het is niet alleen hinderlijk voor mensen die er werken, het is schadelijk voor de productiviteit en het kost dat bedrijf domweg geld. Veel geld.
      Een beetje goede manager zou daar op letten en de popi pesters eruit halen.

      Geliked door 1 persoon

    1. Omdat het minder vaak wordt goedgekeurd, gebeurt het nu geniepig, stiekem en op een manier die een andere uitleg mogelijk maakt.
      Zoals: Ik had het niet over een persoon, maar over aapjes.
      Zoals: Ik wees alleen maar waar fruit lag.
      En in het geval van de islamitische jongen, gebeurt het in een hele groep die bereid is iemand de hele dag te treiteren en naar anderen toe te ontkennen wat ze doen.

      Like

  2. Ik wist echt niet dat dit nog bestond. Het maakt me woedend en triest. Wat een niveau zeg. Je vriend gaat er gemoedelijk mee om. Van die islamitische jongen weet ik dat niet. Ze zouden meer aan diversiteit moeten doen bij dat bedrijf. Dan verdwijnt dat gedrag vanzelf wel. Of ben ik nu te optimistisch?

    Geliked door 1 persoon

    1. Op den duur zal dit gedrag verdwijnen. Uit wat hij vertelt begrijp ik dat het bedrijf er wel veel aan doet om dit gedrag tegen te gaan, maar heeft het beleid niet direct effect in elke ploeg. Een rassistische teamleider laat waardering blijken voor rassistisch gedrag in de ploeg. Een teamleider die goede omgangsvormen waardeert stimuleert dat ook in de teamleden.

      Het bedrijf betaalt een paar honderd euro voor het aanbrengen van nieuwe personeelsleden, maar zou meer aandacht moeten geven aan de reden voor vertrek van het al aangeworven personeel.

      Geliked door 1 persoon

        1. Ik weet dat (nog) niet. Of de vertrekkende mannen bepaalde kenmerken hebben weet hij ook niet. Wel is in de ploeg met de rassistische opmerkingen een ‘stoere’ mannen cultuur, waarbij onveilig werken ook hoort.
          Op het bedrijf werken vooral Nederlanders. Mensen van buitenlandse afkomst zijn een minderheid. Er is een aparte ploeg gekleurde asielzoekers. Die spreken nog niet goed Nederlands en werken daarom samen in een aparte ploeg. Van de mannen die bij dit bedrijf werken is de meerderheid Nederlands met een Europees uiterlijk. Hij is de enige donkere man die in een ploeg Nederlanders werkt. Hij heeft zelf ook de Nederlandse nationaliteit en spreekt Nederlands, maar communiceert ook goed in enkele andere talen.

          Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

ce qui me surprend chaque jour

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.