Onverwacht probleem

zelf repareren

“Mag ik je wasmachine gebruiken?”

Buurman en ik hielpen elkaar altijd als er een apparaat kapot was. Maar juist nu ik op niemand meer kan terugvallen, bleek mijn wasmachine het water niet meer weg te pompen.

Reparatie

Tot voor kort zou die wasmachine buiten zijn gezet en onderzocht. Het zelf repareren van je spullen vinden mensen tegenwoordig een groot probleem. Weinig mensen kunnen het, maar het schijnt ook niet meer netjes te zijn. Iets dat kapot is of er zelfs maar oud uitziet, dat hoort weggegooid en dan moet je nieuw aanschaffen. De vervuiling die dat veroorzaakt is verderop, bij de vuilverwerking. En in het gruis dat bij de wegenbouw wordt gebruikt. Doorsijpelend in het grondwater, zodat de vervuiling nog eeuwenlang kan blijven vergiftigen. Buiten het gezichtsveld van de nieuwe netheid van vandaag.

Reparatie mag niet zichtbaar zijn. Mede daarvoor hadden buurman en ik samen een dubbelwandig terrasscherm gezet met mat hardglas. Lekker om beschut in de zon te zitten en we konden daar ook ongestoord aan iets werken als dat nodig was. Maar dat scherm is nu weg.

Netjes

De verhuurder die een enorme puinhoop heeft achtergelaten in de tuin van het leeg gehaalde huis, klaagt nu al dat mijn tuin niet netjes is. Leuk is mijn tuin op dit moment niet. Ik heb alles een beetje bij elkaar gezet en na de diefstallen heb ik de resterende spullen vastgebonden en zo gestapeld dat het niet makkelijk mee te nemen is. Het zijn ook niet de mooiste tuinmeubelen die me gelaten zijn. Het beste is weg.

De werklui blijven steeds troep die ze kwijt willen in mijn tuin smijten. Opnieuw inrichten is nu zinloos. Dat wil ik pas weer doen als de troep weg is en er geen werklieden meer komen. De verhuurder wil me niet vertellen wanneer dat is. Of en wanneer er een erfafscheiding wordt geplaatst krijg ik ook niet te horen. Maar wel verlangt de buurtgluur van mij nu al een nette tuin.

Buurtgluur

Die gluurder loopt langs de tuintjes, waar nu bij de meeste mensen een schutting voor staat, waarin met draadgaas een doorkijk is gemaakt. De planken van de schutting zijn zo gemonteerd dat je in het voorbij lopen de hele tuin en het huis kunt binnenkijken. Privacy is er niet meer. Vooral niet omdat die man dat binnengluren als taak heeft. Steeds meer bewoners doen hun gordijnen dicht en er hangen zelfs al gordijnen in de tuinen.

Binnen

Ik weet ongeveer wat de reactie zal zijn als ik nu mijn wasmachine buiten zet. Bovendien is mijn buitenruimte nu krap geworden. En er is geen buurmachine om op terug te vallen. Ik zal nu dit probleem alleen moeten oplossen. Binnenshuis, in de kleine ruimte waar de machine staat.

Pomp

Gelukkig kan ik de wastrommel van mijn wasmachine er makkelijk uit halen. Er lag een sok onderin de kuip en die haalde ik weg. Maar dat loste niets op. Verder kon ik niks bijzonders zien.

In het troebele water kon ik niets vinden dat de afvoer opening kon verstoppen. De pomp probeerde wel te pompen, maar er kwam weinig water uit de afvoer. Ik liet extra water de kuip in lopen en daarna de pomp werken. Die maakte een raar geluid. Een kapotte pomp vervangen zou veel tijd kosten omdat ik eerst het onderdeel in huis moest zien te krijgen.

De afvoerslang tilde ik uit de afvoerpijp en legde die in een emmer. Er kwam een beetje water uit lopen, terwijl er veel water in de kuip stond. Troebel water. Ik liet nog meer schoon water de kuip in lopen en zag dat er een soort vlokken in gingen zweven. Op de bodem kon ik aanslag voelen. Met de afwasborstel maakte ik dat los. Er begon wat water uit de slang in de emmer te druppelen.

Soda en azijn

Langzaam droop meer water in de emmer. Onderin de kuip bleef een dikke pap achter. Het probleem was een opgelost papieren zakdoekje. Ik schepte pap uit de kuip en voegde weer schoon water toe. De emmer liep vol. Daarna soda en azijn in de kuip, wat samen gaat borrelen en zo kwam de drab los die onder de kuip in de pomp en afvoer was beland. Verder borstelen en doorspoelen met soda en azijn, daarna met schoon water. De afvoer en de kuip zijn nu weer schoon. De pomp werkt weer goed. De wastrommel heb ik er weer in gezet.

Dit probleem is weer opgelost.
Over de wasmachine zal ik binnenkort iets schrijven.
Mijn probleem met de gluurder van de verhuurder is niet voorbij.

(tekst © Vlierbloesem)
(streetart © Banksy)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Onverwacht probleem”

    1. Bij deze machine zit alleen onder in de kuip een metalen schijfje met gaatjes. Lijkt op een afvoerputje van de douche. Dat houdt meestal alleen grof spul tegen. Dat haal ik af en toe weg met een waterstofzuiger. De rest wordt probleemloos weggepompt. Die dikke papierpap was ik nog niet eerder tegengekomen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: