Voetzorg

Mijn moeder had geen mooie voeten. Opgegroeid in crisistijd – die van de vorige eeuw – was er in haar jeugd niet altijd geld voor nieuwe schoenen, zodat ze vaak op te kleine versleten schoenen liep. In de oorlogstijd die volgde liep ze jarenlang op het enige paar dat ze had. Zwervend door Nederland. Elke dag op zoek naar voedsel en een slaapplaats.

Na de Duitse overgave bleef het moeilijk om aan goede schoenen te komen. Het beste dat ze kon vinden was een paar tweedehands legerkistjes. Van welk leger weet ik niet, maar soldaten klaagden altijd over de veterlaarzen van het leger, die daarom de naam “kistjes” kregen.

Natuurlijk kocht ze in de jaren daarna gewone dames schoenen. Maar mooi werden haar voeten nooit meer. Op latere leeftijd had ze niet meer de lenigheid om haar eigen voeten te onderhouden en daarom deed ik dat. Eelt wegvijlen, nagels knippen en bijvijlen, masseren met lotion.

Mijn eigen voeten verzorg ik zo goed mogelijk. Schoenen mogen mijn voeten niet beschadigen. Ik heb liever lelijke schoenen dan lelijke voeten. Mijn muzikale vriend heeft geen goede voeten, maar ze zijn ook niet echt slecht. De tenen staan behoorlijk recht maar hij heeft last van erg veel eelt en een misvorming aan het gewricht van een grote teen.

Veel mensen hebben dat. Het komt vaak door schoenen met te weinig teenruimte, te smalle schoenen, te harde schoenen.

Op het grote teen gewricht van één voet is een harde knobbel ontstaan. Hij is er mee naar de dokter geweest, er zijn röntgen foto’s gemaakt, maar de huisarts die in zijn wijk werkte is vertrokken. Vervangers zijn heel beperkt beschikbaar. Er wordt dus voorlopig niets aan gedaan, de foto´s zijn nog niet eens bekeken.

Het komt tegenwoordig in Nederland vaker voor, dat een gebied zonder eertelijnszorg komt te zitten. De oorzaak is een artsen tekort, bewust gecreëerd door een studentenstop voor de artsenopleidingen, omdat domme politici al vele jaren denken dat een artsen tekort verlaging van zorgkosten oplevert.

Bovenstaande video geeft een aantal behandelingsmogelijkheden om een scheve grote teen te behandelen, die ook vaak een knobbel aan de voet veroorzaakt.
Zijn tenen staan recht, dus ik denk dat die knobbel een andere oorzaak heeft. Professionele hulp is voor zijn voetenprobleem voorlopig niet beschikbaar.

In de video wordt de mogelijkheid genoemd van het “uitkloppen” van schoenen om voor een knobbel meer schoenruimte te maken. Bij het dragen van veiligheidsschoenen met stalen neuzen zal dat niet gaan. Die bieden toch al weinig ruimte voor die knobbel, maar het probleem was al eerder ontstaan. De knobbel ziet er nu ontstoken uit. Het kan op het teengewricht een beetje heen en weer bewogen worden. Misschien moet die knobbel operatief verwijderd worden. Dat kan ik niet doen.

Hieronder informatie over voetklachten en behandelmogelijkheden voor wie nog wel over de luxe van medische zorg kan beschikken.

Vanwege afwezigheid van professionele medische zorg beperk ik mijn aandacht tot wat zelf gedaan kan worden. Grote harde eeltplekken aan de zijkant van zijn voeten veroorzaken al pijnlijke druk en nemen schoenruimte in waardoor ook de tenen en middenvoetsbeentjes minder ruimte krijgen. Eelt kan ik wegnemen.

De grote harde eeltplekken veroorzaakten al zo veel hinder, dat hij zelf heeft geprobeerd die met een mes te verwijderen. Veel bloed, weinig resultaat. Gelukkig heb ik die eeltplekken nu pijnloos kunnen verwijderen.

Ik heb hem op mijn waterbed gelegd en de afstandsbediening van mijn TV in zijn handen gestopt, want het was een langdurige behandeling. De eeltplekken kon ik heel dun weg schaven met een veiligheidsscheermesje. Een geduldwerkje van vele uren, dat heel voorzichtig gedaan moest worden om snijden in zijn vlees te voorkomen. Niet elk wegwerpscheermesje is daarvoor geschikt, maar toevallig kwam ik ooit van die scheermesjes tegen waarvan het staalstripje maar heel weinig buiten de plastic houder uitkomt en de ruimte tussen de mesjes onderling smal is. Die scheermesjes kunnen gebruikt worden zoals een heel fijn kaasschaafje.

Onder de harde grijze eeltplekken kwam een roze huidje tevoorschijn dat ik nog wat gladder heb gevijld met een elektrisch verzorgingssetje van de Action (zie foto) en daarna heb ik de voeten gemasseerd met huidolie. (Jacob Hooy).

De knobbel leek ontstoken. Een ontsteking kan plaatselijk worden verholpen met weegbreeblad. Een paar blaadjes fijnkauwen en de pulp op de ontstoken plek doen. Dat heb ik op zijn plaats gehouden door de voet gedeeltelijk in te wikkelen met zelfklevend verbandgaas. (Klinion Cohefix) Ik moest direct mijn tanden poetsen om geen groene tanden aan de behandeling over te houden.

Weegbree

Weegbree helpt tegen ontstekingen, muggenbeten, wespensteken en brandnetelpijn. De werking van weegbree pulp is snel maar kort. Fijngekauwde weegbree droogt snel, waarna het plantensap niet meer in het weefsel trekt. Een volgende keer kan ik proberen of ik de pulp kan mengen met gel van de Aloë Vera plant, zodat minder snel alle vocht is verdampt. Via vocht kunnen de plantensappen de huid in trekken en hun werking doen.

Ontstekingsremmend werkt ook geelwortel (koenjit, kurkuma) eenvoudig te gebruiken door een theelepeltje in de rijst mee te koken en op te eten. Als farmaceutische medicatie bij ontstekingen kan Diclofenac gebruikt, dat op doktersvoorschrift van de apotheek gekocht kan worden.

Zijn voeten voelden beter. Maar de knobbel kan ik niet weg halen.

“Ik heb weer jonge voeten.” zei mijn muzikale vriend die blij was met de behandeling. Het had een hele avond tot in de kleine uurtjes van de ochtend geduurd. “Jou krijg ik ook wel weer jong en gezond.” zei ik. “Dan gaan we trouwen.”, was zijn reactie. “Hoezo?” “Als je dat lukt gaan we trouwen.” “Wij gaan niet trouwen heb ik je toch gezegd? Gezond krijg ik je wel, maar alleen als je het zelf wil.”

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Hier nog een paar video’s met tips voor het zelf verhelpen van een beginnende scheve teen:

https://youtu.be/Rt6tmvsTE30
https://youtu.be/_B17CElq6Qc
Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Voetzorg”

 1. Mijn zusjes en ik moesten van onze moeder altijd ‘verstandige schoenen’ aan. Tot ons zestiende, want dan waren onze voeten uitgegroeid. Ik ben haar daar nu best dankbaar voor, ook al baalde ik destijds dat ik niet ‘leuke schoenen’ mocht.

  Like

  1. Mooi, iedereen heeft het wel eens nodig.
   En het is sneller bij de hand dan dat je na een wespensteek een afspraak met de huisarts moet maken, dan daar naartoe en met recept naar de apotheek. Dat plantje staat altijd klaar.

   Like

 2. Voeten zijn zwaar onderschatte onderdelen van ons mooie menselijk lichaam. Ik geloof dat er de meeste botjes en gewrichtjes in zitten… Wat boft jouw vriend dat jij zoveel liefdevolle aandacht aan zijn voeten hebt geschonken, en fijn dat je dit kúnt! Mijn beide ouders hadden hamertenen, en die heb ik ook dus. Na een jeugd op lompe Piedro-schoenen en steunzolen (want ik schijn ook spreidvoeten te hebben) stapte ik in mijn eigenwijze tienerjaren op slecht flutschoeisel voort. Stom hè? Tegenwoordig verzorg ik mijn eigen en manliefs voeten ook goed, en loop ik graag op barefootschoenen

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn moeder kocht Jimmy’s Joy schoenen voor me met voldoende teenruimte. De zool daarvan liep van de teen tot over de hiel, waardoor ik ging proberen de hele zool te gebruiken, wat natuurlijk niet kon, maar het maakte dat ik mijn voeten goed recht neerzette. Dat model kinderschoenen bestaat niet meer. Het merk is er nog wel, maar die maken nu gewone sportschoenen.

   Eigenlijk vreemd, dat er niet veel aandacht is voor ergonomisch gevormde schoenen. Verkeerde schoenen kunnen veel schade veroorzaken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Jij kent de werking van weegbree blad dus ook. Er zijn te veel mensen die het onkruid vinden en het willen uitroeien. Dat ene plantje dat spontaan in mijn tuin is gaan groeien wordt door het mannetje van de verhuurder gezien als bewijs van het niet onderhouden van mijn tuin.

   Op een wond kan het opleggen van een blaadje helpen, maar dit was een onderhuidse ontsteking. De huid was op die plek gaaf. Overdracht van het plantensap naar een ontsteking onder de huid gaat niet makkelijk als zowel de huid als het blad nog intact zijn. Door te kauwen of het blad fijn te malen kan het sap makkelijker in de huid trekken en effect hebben dicht onder de huid. Voor mijzelf kauw ik het ook tot pulp of ik kneus het blad, als ik een wespensteek heb of als ik brandnetel heb aangeraakt.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb knobbels aan beide voeten, mijn moeder had er maar aan een voet een. en het schijnt dat het erfelijk is. Ik had er vroeger altijd pijn aan, wat voor schoenen ik ook droeg. Tegenwoordig valt het met de pijn wel mee, mits ik goedpassende schoenen draag en mijn voeten goed verzorg. Open schoen draag ik nooit omdat die meestal op de verkeerde plekken open zijn, de aanwezigheid van mijn knobbel valt dat erg op en bovendien schuurt er dan meestal een rand van de schoen langs de knobbel zodat het pijnlijk is. Ik ben nu 61 en ik heb een operatie weleens overwogen , maar als ik dan zie hoelang je daar dan last van ondervind en dat het niet altijd succesvol is , dan denk ik ach er zijn ergere dingen. Wel was het omdat mijn moeder het ook had en ik dus ook wel iets waar ik bij mijn dochter altijd naar haar voeten keek en zorgde dat zij goede schoenen had zij heeft de hallux valgus gelukkig niet overgeerfd. Neem ik mijn moeder kwalijk dat zij dat bij mij niet erg bezig was met mijn voeten? Nee, niet echt, zij was al 41 toen ze mij kreeg en had genoeg andere zorgen en geld voor dure schoenen was er ook niet. Eeltverwijderen doe ik met een eeltverwijderaar van Scholl die werkt op batterijen, ligt makkelijk in de hand en je loopt niet het risico op snijwonden. Dit doe ik meestal wekelijks zodat de eelt die ik eerder had niet meer terugkomt. Een vriend van mij had ook vreselijke eeltplekken en daar zaten zelfs scheuren in, hij heeft van mij ook zo;n eeltverwijderaar gehad en sinds hij die wekelijks gebruikt en naderhand zijn voeten insmeert met een vette creme voor het slapen gaan en dan met sokken aan slaapt ziet hij de conditie van zijn voeten significant verbeteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat apparaatje van Scholl is voor mijn eigen voeten te ruw. Eelt is een beschermlaag, maar te veel eelt kan behoorlijk hinderlijk en pijnlijk worden. Mensen die altijd op blote voeten lopen krijgen een eeltzool. In Nederland kun je niet op blote voeten lopen omdat overal scherpe troep kan liggen op straat. De eeltplekken die je hier krijgt worden veroorzaakt door schoenen. De vorm van schoenen is vooral afhankelijk van mode. Schoenen worden zelden echt passend gemaakt voor de persoon die ze draagt. Zelf vind ik het best moeilijk om echt goede schoenen te vinden.

   De voeten die ik nu behandelde hadden echt hele grote dikke eeltplakken. Met alleen een vijl was de behandeling nog veel langduriger geweest en te lang vijlen gaat de huid irriteren. Het scheermesje was een toevalstreffer. Meestal zijn die dingen niet geschikt voor het weghalen van eelt. Deze kocht ik alweer jaren geleden. Ik heb een eigen scheermesje eerst op mijn eigen voeten getest en het bleek inderdaad gebruikt te kunnen worden zonder snijwonden.

   Belangrijk bij gebruik van scheermesjes, ongeacht waarvoor je die gebruikt, is dat je niet met meer mensen het zelfde mesje gebruikt. Scheermesjes zijn vaak de oorzaak van overdracht van besmettingen.

   Ik zal straks nog een video toevoegen waarin zelfhelp methoden worden gedemonstreerd, voor correctie van een beginnende scheve teen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: