Rapportage bemoeizorg

De rapportage van de bemoeizorg bezoeker heb ik opgevraagd. Er is geen rapport uitgebracht, schreef hij. De zaak is gesloten.

Onbevredigend antwoord, vond ik. Na die politie inval en het opgedrongen huisbezoek zou er een melding over mij genoteerd blijven, waarvan ik zelf nooit meer zou kunnen aantonen hoe onterecht die inbreuk op mijn privacy was. Wel had hij een “werkaantekening”, waarvan ik een kopie ontving. Op een geschreven en opgeslagen tekst kan iemand altijd later nog teruggrijpen, dus helemaal zonder betekenis is dat niet. De tekst is minder positief dan zijn mondelinge opmerkingen tijdens het bezoek. Precies zoals Izerina al vermoedde.

De ordners met administratie noemt hij “opslag”. Technisch gezien is dat juist, maar het is ook een term die de verhuurder zou kunnen misbruiken. Want volgens het nieuwe éénzijdig gewijzigde huurcontract is opslag in de woning niet toegestaan. Maar deze notitie gaat niet naar de verhuurder, als ik hem mag geloven.

Mijn keuken heeft alleen een standaard keukenblok van 2 meter 10 met een kraantje en een enkel gootsteen bakje. Bovenkastjes zijn volgens de bouwverordeningen niet verplicht, dus bespaarde de verhuurder daarop. Zelf hing ik daarom een plank aan de muur, zodat alle keukenspullen zichtbaar op de plank liggen of er aan zijn opgehangen. Wat een ander uit het zicht houdt achter de deurtjes van keukenkastjes is in mijn huis voor iedereen zichtbaar.

Kant en klaar fabrieksvoedsel eet ik liever niet. Afhaal en thuisbezorg maaltijden eet ik zelden. Liefst gebruik ik verse onbewerkte groenten, dus ik snij rasp en mix veel zelf. Ik kook, maak mijn eigen vruchtensap en weck. Daarvoor zijn spullen nodig, apparaten, pannen, enzovoort. De bemoeizorg bezoeker schrijft dat ik “veel keukengerei” heb en dus een “hoarder” ben.

Verder merkt hij op dat het “niet onfris” ruikt, dat ik geen muizen heb en dat ik al mijn spullen weet te vinden. Belangrijke opmerkingen die ik las: “Brandgevaar is een wat gekunsteld argument” en “geen reden voor dwanghulp” .

Kennelijk waren dat omschrijvingen waarmee hij op mij af werd gestuurd. Verder niks over ongerustheid van buren, zorg om mijn gezondheid, vermeend fysiek onvermogen, verwardheid en dementie, waarvan in het voorafgaande telefoontje nog sprake was.

Hij stelt dat ik met gesloten gordijnen in het halfduister leef. Dat klopt niet. Ik had die dag gesloten vitrage en bij daglicht geopende overgordijnen. Zo is naar mijn idee het gebruik van vitrage en overgordijnen bedoeld. In een etalage wonen vind ik niet prettig en buurtbewoners die wel zo leefden hebben inmiddels hun ramen beplakt en behangen met inkijkwerende raamdecoratie.

Sinds ik zag dat de gluurders van de verhuurder met hun neus tegen mijn raam naar binnen stonden te loeren en probeerden of ze een raam open kregen, doe ik de overgordijnen dicht als ik van huis ga. Een maatregel die de laatste tijd ook veel buren nemen. Iedereen schermt nu de ramen af om wat privacy te behouden. Vanwege energietekorten wordt door de overheid geadviseerd om de overgordijnen te sluiten om warmte of kou af te schermen. Die adviezen zouden ze ook even moeten doorgeven aan de bemoeizorg.

Hij sloot het dossier en ik denk dat ik op zijn notitie verder niet in ga. Als je in een vlek gaat wrijven wordt die groter, wordt gezegd.

Ik heb dit besproken met een buurtgenoot die in de jeugdzorg werkt en meldingen kan inkijken. Die probeert te achterhalen waar de melding over dementie en brandgevaar vandaan komt. Zolang ik dat niet weet, bespreek ik dat bemoeizorg verslag met niemand.

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Rapportage bemoeizorg”

 1. Ze zijn tegenwoordig niet meer gewend aan een normaal mens dat zelf nadenkt. Zes man tegelijk in huis! Dachten ze soms dat je in een dwangbuis moest worden afgevoerd?
  Jouw reactie hierboven: ‘In de hulpverlening, vooral de GGZ, helpt men liever mensen die dat eigenlijk niet nodig hebben. Dat geeft goede resultaat cijfers voor weinig werk.’ herken ik, zij het in een andere situatie, waarbij het makkelijk in rapportjes scoren was richting de subsidieverstrekkende gemeente.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo werken die dingen. Soms worden voorzieningen en hulpverlening met de beste bedoelingen opgezet, maar verandert het in een monster. Ik vertelde van die inval aan mijn advocate. Ze herkende hoe allerlei informatie verdraaid wordt om een inval te mogen doen. Hoe informatie verdraaid wordt en oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van meldingen. Er spelen verschillende belangen en de burger staat het zwakste.

   Like

 2. Het is meer bemoei dan zorg. Je hebt wel veel keukenspullen, vergeleken met mij 😉 Maar mag iedereen alsjeblieft zelf bepalen wat hij/zij denkt nodig te hebben voor een gezond leven? Ik hoop dat je inderdaad nog duidelijkheid krijgt waar deze melding vandaan is gekomen, en dat je dan dit dossier kunt sluiten

  Geliked door 1 persoon

 3. Verontrustend vind ik de opmerking: “Brandgevaar is een wat gekunsteld argument” .
  Dat betekent dat die bemoeizorg medewerker geen brandgevaar constateert, maar wel met een brandgevaar melding op me is afgestuurd.

  Ik zou nu echt wel willen weten wie dat soort meldingen deed.
  Hopelijk kan die jeugdzorg medewerker iets vinden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Men beseft niet,dat iedereen eigen gedachten heeft over hoe een “net huis”behoort te zijn. Dus zo’n verhaal is gekleurd. Hopelijk het einde van deze bemoeigebeurtenis

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ze in iedere woning gaan controleren of het wel naar hun idee is ingericht, dan wordt er een hele hoop geld verspild en van veel mensen de privacy geschonden. En nog steeds vraag ik me af waarom ze met 6 man tegelijk mijn woning in kwamen stormen. Zouden ze zo bang voor me zijn dat het niet wat minder kon?

   Like

 5. Het klinkt mij als een hoop bla,bla,bla in de oren. Spijkers zoeken op laag water, veel van wat er benoemd word zou op veel mensen van toepassing kunnen zijn. Ik heb ook de gordijnen vaak dicht zeker met het warme weer van nu en zeer zeker ook in de winter. En mensen die heel veel spullen in huis hebben ken ik ook. Was er zelf ook een al ben ik nu wel aan het ruimen. Een kennis van mij heeft in zijn huis vele dozen met spullen, hij verzamelt aardewerk , glas enz om die te zijner tijd te verkopen om zijn pensioen aan te vullen aangezien hij als zzper geen pensioen opbouwt.Maar mij lijkt het mits je de boel goed schoon en op orde dus georganiseerd hebt dat je daarmee geen gevaar oplevert voor je zelf of anderen. Anders word het wanneer er sprake is van onveilige situaties of het onhygienisch is. Bizar dat er voor iemand zoals jij een hoop overhoopt gehaald word terwijl ik van de week een bericht zag van iemand die zeer lange tijd dood in huis lag en dat zie ik toch met grote regelmaat voorbij komen ,waar was daar de aandacht voor de medemens. Bovendien is er sprake van een wachtlijst bij de ggz van mensen die op hulp zitten te wachten en die in sommige gevallen al meer dan een jaar op die hulp wachten. Raar dat er dan bij iemand die duidelijk niet zit te wachten op die hulp en blijkbaar ook niet nodig heeft tijd en geld aan verspild word.

  Geliked door 1 persoon

  1. In de hulpverlening, vooral de GGZ, helpt men liever mensen die dat eigenlijk niet nodig hebben. Dat geeft goede resultaat cijfers voor weinig werk. Iemand die een serieus probleem heeft, kost vele uren behandeling en het resultaat is onzeker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: