Eeuwige huwelijksreis

“Waar liefde woont gebied de heer zijn zegen.” (of zoiets)

“In Suriname trouwen mensen vaak niet. In Nederland wel, maar hier gaan ze al snel weer scheiden. Waarom is dat?” werd me gevraagd. “Misschien gaan ze te makkelijk trouwen,” dacht ik , “zonder te weten waar ze aan beginnen”.

– “Ik heb een non gekend. Ze was nog jong. Een meisje uit een groot Rooms-Katholiek gezin, waarvan werd verwacht dat ze jong zou trouwen en veel kinderen krijgen. Een jongeman die naar de zelfde kerk ging als haar familie, werd door haar ouders als een geschikte huwelijkskandidaat gezien. Maar niet door haar.

https://youtu.be/gyer5yWDEyo

Ze was gelovig, katholiek, maar trouwen en kinderen krijgen was niet wat ze met haar leven wilde doen. Dat werd niet makkelijk geaccepteerd door haar omgeving.

Door toe te treden tot de orde van voorzienigheid, hoefde ze niet te gaan trouwen. De familie had daar moeite mee, maar moest het accepteren. Het klooster zorgde voor een opleiding. Als non gaf ze les op een katholieke meisjesschool. Koken en wasbehandeling.

De orde maakte ook kleding voor priesters en nonnen van andere kloosters. Zij reisde van de ene instelling naar de andere, om orders op te nemen en speciale wensen te bespreken. Zo ontmoette ze een kapucijner monnik. Ze hadden een nette werkrelatie, deden niets wat ongepast was. Maar ze gingen meer voor elkaar voelen dan van kloosterlingen verwacht werd.

De monnik deed lange tijd een literatuurstudie in oude geschriften, waaruit later het boek samengesteld zou worden dat we nu kennen als de bijbel. Hij ontdekte dat voor kloosterlingen en priesters niet altijd de eis van celibatair leven had gegolden. God dienen kon vroeger dus ook zonder celibaat. Dat was pas later bedacht door de katholieke kerk, vele eeuwen na het ontstaan van het christendom.

Hij vertelde me over de wetenschappelijke verhandeling die hij over het celibaat had geschreven. Zijn werk had hij voor de kloosterleiding verdedigd. Zij hadden met hem ingestemd. Omdat hij had aangetoond dat die eis van de kerk kwam en niet van god, werd hij van die plicht ontheven. Het klooster bleef het celibaat handhaven voor de kloosterlingen, maar niet langer als eis. Het werd een vrijwillige keuze.

De non verdedigde het zelfde standpunt voor de leiding van haar klooster. Zij moest direct vertrekken. Ze werd geëxcommuniceerd en trouwde met de monnik. Ik was uitgenodigd op hun huwelijksfeest. In hun woning stond een ornamentele boekenstandaard met daarop een groot antiek handgeschreven en geïllustreerd boek. Dat was het boek dat de monnik het meest waardevol had gevonden in de kloosterbibliotheek. Het klooster had hen dat boek als huwelijksgeschenk gegeven.

Op het kaartje waarmee ik op hun huwelijksfeest werd uitgenodigd stond:
‘Waar liefde woont gebied de heer zijn zegen.’ (of zoiets). ”

“Waar heb je dat gelezen?” vroeg mijn muzikale vriend.
“Nergens, ik kende die vrouw. Ze is een keer bij mij thuis komen eten, toen ze non was en les gaf. Ik had vissoep gemaakt en ze wilde precies weten hoe ik dat gedaan had. Mijn recept werd goedgekeurd en de soep vond ze lekker.”


“Is dat lang geleden?”
“O, heel lang geleden. Ik woonde nog in Amsterdam. Het zal bijna 50 jaar terug zijn geweest. Ze wilde van mij weten of ik dacht dat je ook kinderloos kon blijven als je getrouwd bent. Natuurlijk kan dat. Ze wilde de leerlingen daarover informatie geven en vroeg waar ze goed materiaal zou kunnen vinden. Ik heb haar naar de NVSH verwezen.

“NVSH, wat is dat?” vroeg mijn vriend.
“Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. Die geven voorlichting over alles wat met seks te maken heeft. Ze hadden altijd veel informatieve folders die geschikt waren voor gebruik in het onderwijs. Nog veel langer geleden mochten in Nederland geen condooms in de winkel verkocht, maar het kon wel besteld worden bij de NVSH, als je lid was.

– “Die non wilde ook weten of een huwelijk goed kon blijven zonder kinderen. Dat leek me wel, maar zelf woonde ik ongetrouwd met iemand samen.” –

“Waarom wilde ze dat van jou weten?”
“Misschien vroeg ze het aan iedereen. Ik denk eigenlijk dat ze een beetje op onderzoek was naar mogelijkheden voor zichzelf. Ongetrouwd samenwonen bleek toen ik het haar vertelde iets te zijn waar ze nog niet aan gedacht had. Zelf heb ik nooit willen trouwen en ik heb nooit kinderen gewild.”

Mijn vriend dacht dat de monnik en de non nooit zouden gaan scheiden. Na zoveel moeite te hebben gedaan om te kunnen trouwen, zouden ze niet makkelijk opgeven. Maar of die twee in werkelijkheid nog lang en gelukkig samen leefden weet ik niet. Dat hadden ze zich wel voorgenomen.

“Zij werd geëxcommuniceerd door de orde van voorzienigheid, maar samen kregen ze de zegen van de kapucijner orde, plus het antieke boek en een habijt dat in elk klooster toegang zou geven tot een maaltijd en een overnachting. Daarbij nog de belofte dat ze altijd welkom zouden zijn. Ze gingen op huwelijksreis en ik heb ze nooit meer gezien.”

Iemand vertelde me dat ze na een jaar alweer gescheiden waren, omdat het huwelijk toch niet was wat ze er van hadden verwacht. Maar die verteller gaf vaak onbetrouwbare informatie en ik wilde liever een mooi einde:

“Misschien reizen ze nu nog steeds samen de wereld rond.”

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Eeuwige huwelijksreis”

  1. Een mooi streven ,maar het blijft een gegeven dat er voor een geslaagd huwelijk 2 mensen nodig zijn, ik had ook niet de intentie om te gaan scheiden, maar mijn toenmalige partner wel en dan kun je daar weinig aan veranderen.

   Geliked door 1 persoon

 1. Nog even een reactie op je vorige blog misschien heb je er wat aan.
  Dansko en intersko zijn schoenen met verschillende breedte maten. Pedicure 1 keer per 6 weken of podotherapie voor steunzolen wordt vergoed door je zorgverzekering.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb wat betreft de pedicure niet kunnen vinden dat er sprake is van een vergoeding uit het basispakket behalve bij diabetes. Voor kosten van podotherapie en of de pedicure moet een dure aanvullende verzekering gekocht worden en de vergoedingen zijn dan ook nog een behoorlijk beperkt.

    Like

    1. Dat dacht ik ook. Bovendien heeft hij te maken met die rare maatregel voor mensen met een betalingsachterstand. Die moeten meer betalen en krijgen minder zorg vergoed. Wie dat heeft bedacht moet een sadist zijn.

     Die onderhuidse knobbel aan zijn voet zal waarschijnlijk met een chirurgische ingreep verwijderd moeten worden. Dat kost meteen 385 euro eigen risico. Plus dat na die ingreep lopen moeilijk is, waardoor hij niet kan werken en geen inkomen heeft. Dat hadden we vroeger beter geregeld, maar de Nederlandse bevolking heeft toegestaan dat heel veel basisrechten zijn afgebroken.

     De gewone voetverzorging kan ik doen. Het overtollige eelt is nu weg en verder is dat een kwestie van af en toe bijwerken. Daarvoor is geen pedicure nodig.

     Like

  1. Dat denk ik ook. En ook ander misbruik. Tijdens de reformatie hier in Nederland werden pastoors gedwongen te trouwen met de huishoudster waar ze een stiekeme relatie mee hadden. Die vrouwen werden door de katholieke kerk te schande gemaakt als ze zwanger werden. Alsof ze dat alleen gedaan hadden.

   Geliked door 1 persoon

 2. Zelf ben ik op mijn 25e getrouwd met mijn eerste vriendje. We leerden elkaar kennen op mijn eerste baantje na school ik was toen 17. Had nog nooit een vriendje gehad en ik was er heilig van overtuigd dat ik met hem gelukkig zou worden. Toen ik 27 was werd onze dochter geboren en we hadden dacht ik een gelukkig huwelijk. Mijn ex was/is beroepsmilitair en wel vaak van huis, ik dacht daar niet teveel over na en dacht dat dat bij het werk hoorde. Een half jaar voordat we 10 jaar getrouwd waren kwam hij thuis met de mededeling dat hij niet meer van me hield en wilde scheiden. Hij ging zijn spullen pakken en bij zijn ouders wonen die overal al van op de hoogte waren. In mijn naiviteit dacht ik nog dat hij tot die conclusie gekomen en dat er verder niets speelde , tot ik er na verloop van tijd achterkwam , dat hij bij me wegging omdat hij al een tijdje vreemd ging en hij met haar verder wilde. Ook kwam ik erachter dat hij blijkbaar al vaker vreemd gegaan was. Het eerste jaar was ik er behoorlijk kapot van ook vanwege onze dochter die er grote moeite mee had, haar vader die ze altijd al niet zo vaak zag was nu nog meer afwezig ondanks zijn beloftes dat hij wat er ook gebeurde hij haar niet in de steek zou laten. Maar na verloop van tijd begon ik in te zien dat de scheiding voor mij het beste was wat er had kunnen gebeuren. Ik zag in dat ik eigenlijk alleen getrouwd was met mijn ex omdat ik dacht dat ik anders altijd alleen zou blijven. Nu denk ik en dan nog? Alleen zijn is niet altijd leuk en soms behoorlijk pittig, maar heeft ook voordelen. Ik ben in de loop van de jaren gaan leven zoals ik dat graag wil. Niet te materialistisch ,maar genieten van de simpele dingen van het leven en dat heeft me buiten mijn dochter meer gebracht dan mijn huwelijk. Ik ben nu zo’n 25 jaar alleen op een paar latrelaties na en ja ik zou graag weer iemand in mijn leven hebben ,maar mijn laatste relatie die 3 maanden geleden stuk liep omdat mijn vriend van mij eiste dat ik dingen compleet anders moest gaan doen en die de relatie die ik met mijn dochter heb en waarin ik volgens hem haar teveel verwen en toegeef aan haar manipulaties(zijn woorden) ook grondig anders moest gaan aanpakken anders was hij weg. Nou , ik mis hem , hou van hem, maar nooit meer ga ik leven zoals anderen dat van mij eisen. Dan maar alleen.

  Geliked door 2 people

  1. Je weet van te voren nooit hoe lang een relatie stand houdt. Mensen veranderen ook. Na verloop van tijd kun je met een heel andere persoonlijkheid te maken hebben. En soms is het gewoon: Liever kwijt dan rijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: