Medion MD15694 digitale naaimachine = Singer MC9200A = Levivo NC1 = Morse 2600A = Goldstar 2600A = Tuffsew 2600 = Blaupunkt comfort 930 = Eagle AE 2600A = TecStar MD 15694 = Necchi MP2600 = Aldi So Crafty 2600A = Acme 2600A

Getest: Koopje of miskoop?

Bij Aldi zag ik de Medion MD15694 die gelijk is aan Singer MC9200A = Levivo NC1 = Morse 2600A = Goldstar 2600A = Tuffsew 2600 = Blaupunkt comfort 930 = Eagle AE 2600A = TecStar MD 15694 = Necchi MP2600 = Aldi So Crafty 2600A = Acme 2600A computergestuurde naaimachine met veel steken, cijfers, letters, knoopsgaten en uitschakelbaar transport. Ik werd nieuwsgierig. 

Medion is niet langer een Duits bedrijf sinds het is opgekocht door het Chinese Lenovo die ook de PC tak van IBM overnam. Deze machine wordt in China gemaakt en onder vele merknamen verkocht. De prijs varieert in Europa van 150 tot 350 euro. De fabrikant levert ze naar wens met eigen merk en verschillende kleurstickers. Ze zijn er met en zonder alfabet, met en zonder verlengtafel en met verschillende accessoires in het aanschuifbakje. Die van Blaupunkt en Medion zijn wit met blauwe sticker, met alfabet en zonder aanschuiftafel.

Hoe goed is die machine? Ik probeerde het.

Een low-budget machine, die toch veel functies heeft. Rechtstreeks bij Medion bestellen kon voor een hogere prijs en met kortere garantie. Later werd die prijs bij Medion wel eens aangepast en soms zijn ze uitverkocht. In de Nederlandse Aldi was een beperkt aanbod voor de aanbiedingsprijs  van €139- met 3 jaar garantie.  De winkel bij mij in de buurt had maar 3 machines binnengekregen. Buurman kocht er één en ik testte die. Na uitpakken meteen aangesloten en van eigen garen voorzien. Er zijn maar liefst 8 automatische knoopsgaten. Totaal 100 steken plus 100 cijfers en letters werden netjes afgeprint.  Ik zie naaimachines steeds meer ontwikkelen zoals schrijfmachines werden ontwikkeld tot computerprinters. Ik hoop dat betaalbare naaimachines in de nabije toekomst worden aangestuurd via de eigen PC. Die ontwikkeling is traag en alleen nog bij  dure borduurmachines en naai-borduur machines toegepast. Maar wie weet? Nu Lenovo zowel in de voormalige IBM PC productie zit, als in de Medion naaimachines?

Deze naaimachine heeft veel verschillende steken in het interne computertje. Instellingen worden voor elke steek automatisch gekozen, maar zijn aanpasbaar. Na elke wisseling van steek zijn aanpassingen in steeklengte en breedte vergeten. Dat moet dus steeds opnieuw ingesteld. De spanning van de bovendraad stond op 3 en ook die paste ik aan om een goed steekbeeld te krijgen.

Met deze instellingen kreeg ik het mooiste resultaat:

Steek 00 tot 02 met bovenspanning 4,5 en naaldpositie instelbaar met steekbreedte knop.

Steek 00 tot 44 met bovenspanning 4,5 verder automatisch.

Steek 45 tot 59 met bovenspanning 3,5 steeklengte 0,3

Steek 60 met bovenspanning 3,5 steeklengte 1 breedte 7.

Steek 61 tot 90 bovenspanning 4 verder automatisch.

Steek 91 tot 99 instellingen afhankelijk van de stof.

Alfabet 00 tot 99 met bovenspanning 4 steeklengte 2 tot 3.

Steek keuze gaat met de knoppen die naar boven en naar beneden wijzen. 1 klik is 1 stap en door ingedrukt houden van de knop ga je met sprongen van 10 door de steekkeuzen heen. Reset alle instellingen door de machine uit en weer aan te zetten, die dan op steek 00 start.

De steken waren gaaf, vooral de satijnsteken  (45-59) waren met aangepaste steeklengte mooier dan ik bij vele andere machines zag.

Knoopsgaten (92-99) bereik je makkelijk door vanuit 00 naar beneden te gaan naar 99 enzovoort. Ze worden automatisch en heel goed gemaakt. Het knoopsgatenvoetje is groter dan bij de meeste naaimachines, zodat hiermee ook grote automatische knoopsgaten mogelijk zijn.

De 69 steken met dubbele naald die Medion als extra meldt, zijn gewoon 69 van de 100 steken die automatisch in breedte worden beperkt na indrukken van de tweelingnaald knop. Het overzicht met genummerde steken staat op de machine geprint. Alle omcirkelde steeknummers kunnen NIET met een dubbele naald gebruikt worden, de overige 69 steken wel. De naaldwijdte mag dan niet ruimer zijn dan 4mm.

De term overlock machine is niet terecht. De overlock functie beperkt zich tot een aantal steken die gebruikt kunnen worden voor afwerking van de stof en versterkte naden. Alle steken van deze machine zijn van het type lockstitch. Alleen een echte lock machine kan echte overlocksteken naaien, maar die machines kunnen weer niet al die steken en knoopsgaten maken die deze machine wel aankan.

Alfabet schrijftekens (A 00-99) worden rustig en goed genaaid. Niet het snel en hard rammen van de Privileg machine en wel met nette cijfers en letters als resultaat. De steeklengte knop kan bij de Alfabet functie niet de lettermaat  intellen, maar wel de ruimte tussen cijfers en letters. Automatische ruimte is 1,5 maar 2 tot 3 is mooier. Aangepaste alfabet instellingen blijven bij elk volgende schrijfteken behouden. Elke letter wordt automatisch netjes afgehecht. Draden tussen letters in moet je zelf even wegknippen. Na elk teken stopt de machine. Een heel woord inprogrammeren kan niet, je moet het telkens letter voor letter intoetsen en starten. Je kunt het beste de woorden die de machine moet schrijven even noteren op een kladblokje en de geborduurde letters stuk voor stuk wegstrepen.

Het is een hele lichte machine. Weinig gewicht is prettig, maar ook de motor is licht: maar 30 Watt. Ter vergelijk: De Singer 6180 heeft een 65 watt motor en de oude Vendomatic B785 heeft een 90 watt motor. Met het katoenen proeflapje had ik geen probleem, maar ik verwacht niet dat zware stoffen en leer er goed mee verwerkt kunnen worden.

Als knoopsgaten machine is deze Medion geslaagd. De kwaliteit van de vele siersteken is uitstekend. Bediening en instelling is makkelijk. Het geluid klonk goed voor een machine met plastic huid. Verder heeft de machine 3 nuttige rechtstik steken, nummer 00 tot 02, waarvan de naaldpositie aanpasbaar is met de steekbreedte knop. De eenvoudige zigzag steek is nummer 03. De meest gebruikte stoffen zullen er goed mee genaaid worden. Goedkoop of duur garen is geen enkel probleem.

Alleen met het voetpedaal naait de machine. *1) Er is ook geen knop om de naaisnelheid in te stellen. *2) Met de afhechtknop stikt de machine een paar korte steken achteruit en stopt. De 3 rechtstiksteken kan de machine verder achteruit naaien, zolang die knop ingedrukt blijft.

Met de hoog/laag knop stopt de machine naar keuze met de naald beneden of in de bovenste positie. Zorg er altijd voor dat de naald boven staat voordat je van steek verandert, want de naald en de naaldbevestiging kunnen beschadigen en de machine ontsteld raken als de naaldpositie verschuift terwijl de naald zelf wordt vastgehouden in de stof en het spoelmechanisme. Maar dat geldt voor elke naaimachine. De knop voor naald hoog/laag is ook  handig bij het gebruik van de naaldinrijger,  waarvoor de naald in de hoge positie moet staan en bij het omhoog halen van de onderdraad, na wisseling van de onderspoel.

Het is niet mogelijk een zelf ontworpen steek te laten naaien. De machine heeft geen geheugen om een serie van verschillende steken op te slaan en de ingeprogrammeerde combinatie zo vaak als je wilt te herhalen. De ingestelde steek wordt genaaid zolang het voetpedaal is ingedrukt. Alleen bij het alfabet is het mogelijk om van een steek maar 1 enkel compleet exemplaar te stikken.

De “automatische naaldinrijger” is helemaal niet automatisch, maar maakt het wel makkelijker de draad door de naald te halen. Naast de naaldhouder zit de Singer inrijger gemonteerd. Die moet naar beneden getrokken terwijl de naald in de hoogste positie staat. Dan komt het haakje van de inrijger door het naaldoog, zodat de draad aangehaakt kan worden en door het pookje langzaam terug te bewegen door het oog getrokken. Achter de naald vormt de draad dan een lusje waaraan de draad verder door de naald getrokken kan worden. Ben je er niet bekend mee, dan kun je het beste 1 van de Singer videootjes op Youtube bekijken.

Het model “automatische naaldinrijger” is gelijk aan die in de Singer 6180, maar de schaduw daarvan is minder hinderlijk omdat deze machine niet 1 maar 2 LED lampjes heeft.

Het transport mechanisme kan uitgeschakeld worden door het omlaag te zetten. Zoals bij alle moderne machines zit die knop aan de achterkant van de machine. Zou de verlengtafel zijn bijgeleverd, dan zou je die er eerst af moeten halen om  bij die knop te kunnen. Maar ook zonder aanschuiftafel is die plek onhandig in gebruik. De oude metalen machines hebben een makkelijk hanteerbare knop vooraan op de machine. Op de oudjes gebruik ik die functie vaak.

In de Medion gebruiksaanwijzing wordt het schuifje gemeld om dat te doen, maar daar staat niet dat die knop pas kan schuiven nadat die eerst naar beneden geduwd wordt om te ontgrendelen. Verder is de meertalige gebruiksaanwijzing duidelijk. Aldi Nederland is zo vriendelijk om de Nederlandse tekst vooraan te plaatsen. De download van Medion Duitsland begint met Duits.

 

Bij professionele en oudere metalen huishoud naaimachines zijn schroefgangen in het werkvlak aangebracht, voor montage van stofgeleiders en dergelijke. Vaak was een geleider met passende schroeven bijgeleverd. Maar dat is niet meer. Bij deze machine is een schroefgat in het metalen steekplaatje aangebracht, aan de rechterzijde van de transportvoet. Passende schroeven ontbreken en een geleider is er niet bij.

 

De motor loopt goed. De machine leek goed afgesteld. Het inrijgen gaat makkelijk. De liggende spoel is makkelijk in te leggen en uit te nemen. Zoals veel moderne naaimachines heeft ook deze een snel slijtend plastic spoelhuis. Vaak wil een fabrikant die al na enkele jaren niet meer leveren, wat vroeg of laat een probleem oplevert. Door gebrek aan service is zo´n liggend spoelhuis in het begin handig maar na enkele jaren een probleem. Maar dat geldt voor elke moderne naaimachine met liggend spoelsysteem.

Het spoeltje is van plastic en ik ben dat model al vaak tegengekomen. In de handleiding staat niet vermeld dat het type Singer Class 15 Plastic is.  Dat kan zoeken moeilijk maken, maar elke naaimachine winkel zal het te koop hebben. Ik ben ze online al tegengekomen voor heel weinig geld.

Volgens de reclameteksten van Medion en Aldi zou de machine een “automatische spoelwinder” hebben. Hoezo automatisch? Het is gewoon een spoelwinder bovenop de machine, zoals bij alle huishoudnaaimachines gebruikelijk is.

 

Regelmatig schoonmaken en een drupje olie zijn belangrijk. Een oliespuitje is bijgeleverd. Ook een stofkwastje, maar een stofzuiger doet beter werk. Altijd zuigen en niet blazen om stof en draadjes weg te krijgen. Gebruik NOOIT die luchtdruk busjes om de machine schoon te blazen, want alle troep komt dan in het binnenste van de machine terecht, waar je niet makkelijk bij komt.

 

Het metalen frame heeft een plastic behuizing. Het mechanisme om spoeltjes te winden bestaat grotendeels uit metaal, met een rubber bandje.

 

Naaigaren kan op de liggende kloshouder gestoken en op de extra plastic kloshouderpen, die in een uitsparing bovenop de machine past.

 

Naaivoeten worden op de klikvoet adapter gestoken. Gekozen is voor het goedkoopste model adapter. Voor een paar dubbeltjes meer hadden ze er een handiger exemplaar op kunnen steken, maar dat kun je voor weinig geld zelf vervangen. Het type klikvoetjes dat op deze machine past is de Singer standaard, die door bijna elk merk wordt toegepast. Het is dus niet moeilijk extra voetjes te vinden.

 

Er worden 3 extra spoeltjes en 3 naainaalden plus een paar naaivoetjes bij geleverd, waaronder een satijnvoet. Die was beschadigd en duidelijk al gebruikt. Ik heb er een nieuwe satijnvoet op gezet en daarmee worden de meeste steken goed genaaid. Voor weinig geld zijn extra klikvoetjes te koop. Even zoeken op het internet.

 

Een dunne plastic zak wordt als stofkap bijgeleverd. Geen harde kap of koffer. Jammer. Misschien is zoiets nog in een kringloopwinkel te vinden, want oudere machines werden altijd met een degelijke opbergkoffer geleverd. De machine weegt 5,3 kg en meet 40 x 17 x 30 centimeter en zou in de Singer naaimachine tas passen die Lidl soms in de aanbieding heeft. Maar in de doos met beschermend piepschuim kan de machine ook heel goed opgeborgen worden. Voor opbergen van de machine plus nog wat naaispullen is ook dit soort opbergbox handig.

 

Dit model is al een paar jaar op de markt onder verschillende merknamen en is vooral bij verzendhuizen te koop. Onderdelen zijn niet makkelijk te vinden. Medion geeft 2 jaar garantie, waar Aldi nog een extra jaar bij geeft. De machine wordt in China gefabriceerd en lijkt in veel op de Singer 6180 die in Vietnam wordt gemaakt. De bekende Naaimachine merken worden tegenwoordig allemaal in het verre oosten geproduceerd. Het zou me niet verbazen als ze tegenwoordig allemaal in China worden ontworpen.

Eerste indruk:
Fijne lichte machine, met veel mogelijkheden en 3 jaar garantie. Naast een goede metalen machine voor het zware werk, die tweedehands voor een paar tientjes te koop zijn, is dit een mooie aanvulling.

Toch problemen?

De machine werkte goed.  Ik zag wat kleine beschadigingen aan het plastic, luchtbellen onder de blauwe sticker en vuil tussen naden. Het leek erop, dat de machine al eens door een ander was gebruikt en bovendien geopend is geweest.

Misschien is dit een retour gegeven machine, die door de Medion werkplaats is opengemaakt en gerepareerd of afgesteld. In Duitsland en België mag het dan niet meer als nieuw verkocht worden, in Nederland wel. Daarom krijgen wij in Nederland vaak apparaten geleverd die in andere landen door klanten werden teruggestuurd. Ik kan me voorstellen dat machines niet goed afgesteld werden verkocht aan een Duitse klant, die het terugstuurde omdat de machine niet goed naaide.

Ik heb er geen bezwaar tegen dat Medion defecte naaimachines alsnog goed afstelt en weer verkoopt. Maar het is jammer dat aan deze machine de sporen van de reparatie zo goed te zien zijn.

Buurman wilde een gave ongebruikte machine en haalde direct een tweede exemplaar bij Aldi. Die zag er beter uit, maar maakte een geluid alsof er iets aanliep en naaide beduidend minder mooi.

De beide machines bleken nog een mankement te vertonen:

Ik had het niet verwacht, maar na de eerdere ervaring met de Lidl machine probeerde ik toch nog even hoe de machine werkt na het vervangen van de naald. En weer was daar dat vreemde probleem. Met een gewone nieuwe standaard Schmetz naald kwam het naald-oog lager dan het haakje van de draadinrijger. Ik heb niet geprobeerd met deze naald te naaien, want het kwetsbare plastic spoelhuis wil ik niet beschadigen, wat zeker zal gebeuren als deze machine met een gewone goede naald gaat werken.

Ik ken het probleem en de oplossing. Eerder heb ik al uitgezocht of mijn Schmetz (HAx1 of 130/705H) en Singer naalden (2020 en 2045) afwijken van de gebruikelijke naalden voor huishoud naaimachines. Maar dat zijn standaard 39 mm naalden die door elk merk worden gebruikt. Net als de eerder geteste Singer machine van Lidl was deze Medion voorzien van een naainaald die korter is dan de standaard 39mm naald. Op de 38,5 mm korte naald is deze naaimachine perfect afgesteld en zal perfect naaien, totdat de bijgeleverde naalden moeten vervangen door een nieuwe standaard naald. Ik heb ook de Chinese fabrikant nog gevraagd of deze machine speciale naalden nodig heeft, maar het antwoord was dat de machine met alle standaard 39mm naalden werkt.

Alle merken maken voor huishoudnaaimachines 39mm lange naalden met een ronde kop die aan 1 zijde plat is. Daarop zijn naaldklemmen afgestemd en de machines moeten afgesteld op die maat naald. Maar kennelijk wordt één op de zoveel naaimachines afgesteld op een versleten naald.

De oplossing voor dit merkwaardige probleem moet binnen 1 maand zijn opgelost, omdat Aldi de machine daarna niet meer terugneemt.

 

De machine was perfect afgesteld op een foute naald en moet opnieuw afgesteld op een goede standaard naald van 39mm lengte. De naaldboom kan met een paar schroefjes afgesteld worden. De behuizing van de machine heeft aan de kop een schroef die moet weggenomen. Het plastic kapje zit dan nog vast met een 2e schroefje aan de achterkant van de machine. Dat moet een paar slagen losgeschroefd om ruimte te geven, zodat het kapje kan afgenomen.

 

Dan wordt de verlichting, de draadinrijger, het knoopsgaten boompje en de naaldboom zichtbaar. Met twee inbus boutjes zit de naaldboom gefixeerd. Dan is 1 of 2 slagen los draaien genoeg om de naaldboom omhoog te kunnen schuiven tot de naald op de goede plek komt. Moeilijk is het niet, maar het vraagt wel 4 handen, geduld en tijd. Door het handwiel te bewegen kan getest of de grijper de draadlus van de naald pakt en of de machine er een goede steek mee kan naaien.

 

Het kan nodig zijn om de naaldboom iets naar voren of achteren  te zetten en de begrenzing van de steekbreedte aan te passen, zodat de naald het steekplaatje niet raakt. Het is allemaal af te stellen met de schroefjes achter dezelfde plastic kap die er ook af moet om een lampje te vervangen. Dan alles weer vastgezet, het plastic kapje er weer op. En klaar is het.

 
Niet moeilijk, wel tijdrovend en het zou niet nodig moeten zijn. Een machine moet goed afgesteld naar een klant gaan. Volgens de Medion handleiding vervalt zelfs de garantie, zodra de klant de machine heeft opengemaakt. En dat voor een machine die duidelijk al eens door iemand opengemaakt was.
 
De Duitse consumentenbond heeft al eens een proces gevoerd tegen dat soort garantiebeperkingen. Het belet de gebruiker in feite het gekochte product te gebruiken en dat mag niet. Een proces hierover zou je ook in Nederland moeten winnen, als de rechter niet zit te slapen. Maar wie wil het daar nou op aan laten komen? Het is aan de machine niet te zien dat ik de schroefjes netjes met passende schroevendraaiers heb bewogen. Zolang ik Medion niet vertel dat de machine nog afgesteld moest worden, weet Medion dat niet, zodat mijn garantie niet vervalt.

Maar wat doet een klant die dat schroeven zelf niet aandurft?

Direct de naald verwisselen voor een standaard naald. Werkt de machine daar niet goed mee, dan is die niet goed afgesteld, of nog erger. De machine kan binnen 1 maand terug naar Aldi.  Dan zal het aankoopbedrag terugbetaald worden.
 
Dat is alles wat Aldi er aan doet en dan wordt de machine weer aan een andere klant verkocht. Die ontdekt waarschijnlijk pas na een maand dat de machine niet meer goed werkt. Dat wordt een vervelende verrassing voor veel Aldi klanten.
 
Vooral vind ik het vreemd, dat zowel de Singer machine van Lidl als de Medion machine van Aldi met de zelfde fout zijn afgeleverd.
 
 
De tweede Medion machine bleek het zelfde probleem te hebben, bovendien stroef en lawaaiig te lopen en minder mooie steken te maken. Die is retour naar de winkel, waar geen vervangende machine meer in huis was. De machine met gebruiks- en reparatiesporen mag dus voorlopig blijven. Want als de machine op een goede nieuwe naald is afgesteld en goed blijft werken, is die toch de Aldi prijs van 139 euro waard.

>Garantie

Aldi geeft 3 jaar garantie.  Binnen 1 maand  kan de machine zonder opgaaf van redenen terug naar de winkel en het aankoopbedrag wordt zonder gezeur terug betaald. Medion zelf geeft 2 jaar garantie en de Aldi garantie zal ook door Medion afgehandeld worden. Aldi helpt, als Medion de garantie niet goed afhandelt.

Mijn ervaring met Medion garantie leert dat bij mankementen in het eerste jaar een vervangend exemplaar wordt geleverd, of het aankoopbedrag wordt terugbetaald. De volgende 2 jaren wordt een deel van het aankoopbedrag terugbetaald. Gerepareerd wordt er vaak niet.

Medion service portal:  https://www.medion.com/nl/service/start/_product.php

Type nummer MEDION MD 15694 EU

MSN nummer MSN: 50056078

Handleiding https://www.medion.com/nl/service/_lightbox/handbuch.php?msn=50056078&prod=MEDION%20MD%2015694%20EU

 

>1 week na aankoop:

Het probleem met de Medion MD15694 is opgelost.

Zo weinig service als Aldi en Medion geven, zo behulpzaam blijkt de Chinese fabrikant. Ik kreeg een Engelstalig exemplaar van de gebruikershandleiding en de service handleiding voor het afstellen van de machine, zodat ik het zelf kon doen. Dat waardeer ik.

De machine werkt nu goed met de gewone standaard 39mm naalden voor huishoudnaaimachines, zoals de machine is ontworpen. Alle steken heb ik getest en het resultaat is prima. Ook met dubbele naald werkt alles goed, in combinatie met de speciale instelling voor dubbele naald.

>Naaitest na afstelling:

Alle steken, knoopsgaten en schrijftekens werden goed genaaid op een nieuwe gesteven lap katoen. Daarna heb ik de mouwen van een dikke fleece badjas ingekort met gebruik van een dubbele naald.

Twee lagen dikke pluizige fleece gaven geen probleem. Hierbij is het handig dat de transportvoet extra hoog kan, om de dikke lagen stof te plaatsen. De naald kwam niet door 4 lagen + dik garen heen, waarmee de mouwen waren gestikt. De machine stopt en geeft piepsignalen. Daar waar 2 naden van de mouwen dubbel onder de naald kwamen, moest ik een paar steken overslaan door de naald en persvoet omhoog te zetten en de stof een klein stukje verder te schuiven. Verderop naaide de machine weer probleemloos 2 lagen stof met de dubbele naald. Bij gladde stof zou dat er lelijk uitzien, maar bij de dikke pluizige stof is de overgeslagen steek onzichtbaar.

Dikke katoenen badstof kon de machine ook aan. Een washandje waarvan een naad losgerafeld was heb ik eerst met de gewone rechte stiksteek dichtgenaaid. Daarna met de overlocksteek afgewerkt. Met twee lagen badstof had de machine geen probleem. Aan de bovenkant van het washandje was de stof gezoomd. Daar moesten twee 3 dubbel gevouwen zomen aan elkaar gestikt. Die 6 lagen badstof kon de machine in laag tempo ook stikken.

Fijne tricot kon met een jerseynaald en aangepaste bovendraadspanning ook goed genaaid worden. Eerst brak de bovendraad steeds. Na verlaging van de bovendraad spanning kreeg ik lussen onder het stiksel. De afstelling luisterde nauwer dan met mijn oude metalen naaimachine, maar het lukte uiteindelijk wel. Machine en handleiding geven weinig informatie welke steken geschikt zijn voor stretch stoffen. Het is altijd aan te raden om op een restlapje de steken te testen en de gekozen instellingen te noteren. Ik heb bij de Wibra een kaartje plakdiamantjes gekocht, om steken en draadspanning op de machine te markeren. Zo hoeft het niet steeds opnieuw uitgezocht te worden.

Stofgeleiders

Ik gebruikte bij het zomen van de mouwen de stofgeleider van mijn oude Vendomatic machine. Het metalen steekplaatje heeft daarvoor een schroefgat, dichtbij de transportvoet. Oudere en professionele  naaimachines hebben een tweede schroefgat verder rechts van de voet. De stofgeleider die ik ook op andere machines gebruik, kon gemonteerd worden, maar de beperking tot die ene schroefbevestiging is hinderlijk. Er is geen keuze om de geleider op grotere afstand te bevestigen. Op het steekplaatje kan een (ook niet bijgeleverde) magnetische stofgeleider toegepast. De rest van de machine is plastic, zodat niets op grotere afstand houvast heeft.

Zoomgeleiders en biasbandvouwers kunnen gemonteerd worden. Maar een tweede schroefgat zou de gebruiksmogelijkheden vergroten en de plaatsing stabieler maken. Op 2 punten gemonteerd blijft een geleider op zijn plek. Maar met 1 schroefje vastgezet gaat een geleider makkelijk schuiven.

Boventransport

Voor het naaien van jersey gebruik ik al decennia een boventransportvoet. Die is niet bijgeleverd, maar het voetje van mijn oude machine werkt probleemloos met deze Medion. Ik kocht dit voetje ooit voor 5 gulden in een naaimachine speciaalzaak. Tegenwoordig betaal je aanzienlijk meer, maar als je in China bestelt kost het rond de 10 euro. Alle naaimachinevoetjes van het type Singer Low shank passen op deze machine, zowel de moderne klikvoetjes als de ouderwetse schroef voetjes.

>Na 1 maand:

De machine kon binnen 1 maand retour naar de Aldi. Omdat alles nu goed werkt en de machine een goede aanvulling is op een oude metalen machine, mag deze naaimachine blijven. 

Na afstelling van de machine op standaard naaimachine naalden van 39mm lengte, worden de bijgeleverde naalden niet meer gebruikt. Die kunnen alleen maar problemen opleveren. Er zijn nieuwe Singer naalden gekocht. Twee typen: voor weefstof en voor jersey.

De eerste 10 spoeltjes zijn met de post binnengekomen. Ook een reserve spoelhuis is besteld.

De naaivoet adapter is vervangen door een handiger model. Het origineel is niet defect en wordt bewaard als reserve.

Het opbergvakje van de machine is te klein voor grote dingen en heeft een te grote opening voor kleine deeltjes. Die vallen er steeds uit. Voor 79 cent is een plastic opbergdoosje gekocht van de Action gereedschap afdeling.

>Na bijna 2 jaren:

De machine werkt nog steeds goed. Zwaar werk wordt er niet mee gedaan. Daarvoor wordt een oude machine gebruikt, die dat veel beter aankan. Deze machine maakt nog steeds mooie siersteken, knoopsgaten en teksten. 

De zelfde machine is in januari 2021 in de aanbieding bij Blokker, voor nog 1 cent goedkoper dan deze bij Aldi was. Van de beschrijving op de Blokker website klopt niet veel, maar de werkelijke prestaties van de machine zijn hier bij https://vlierbloesem.wordpress.com/2019/02/21/medion-md15694/  te lezen. Blokker geeft geen extra garantie dus de koper moet het doen met de standaard Medion garantie van 2 jaar. Het Blokker artikelnummer is : 4007281 het EAN nummer: 4015625156946. 

Tip:

Door de persvoet omhoog te zetten wordt de draadspanning uitgeschakeld. Zo moet de bovendraad ingeregen worden. Vergeet niet voor het naaien de persvoet weer omlaag te doen. Toch kan er nog wel iets mis gaan bij het inrijgen:

 
Tip:

Bij het inrijgen van de bovendraad kan het gebeuren dat de draad niet door de draadopnemer heen komt. De draadopnemer beweegt boven de naald. Door het handwiel naar je toe te bewegen tot de draadopnemer zichtbaar wordt, kan de draad er makkelijker ingelegd.

Tip:

Als je de machine zelf afstelt, laat dan afgelakte schroeven ongemoeid en gebruik voor de rest goed passend gereedschap, om de schroeven niet te beschadigen. Zo raak je de garantie niet kwijt.

Tip:

Singer 2020 naalden zijn gewone naaimachinenaalden voor geweven stoffen. Schmetz naalden zijn net zo goed. Een goed afgestelde machine kan daar heel goed mee overweg. Singer 2045 naalden zijn gewone naaimachinenaalden voor jersey en stretch stoffen. Dat soort naalden heeft Schmetz ook en een goed afgestelde machine naait ook daar goed mee.

Tip:

Gebruik in deze machine alleen plastic spoeltjes type Singer Class 15. Die hoeven niet van het merk Singer te zijn. Merkloze spoeltjes kosten erg weinig. Tref je een exemplaar met een gietfout, vijl dan hinderlijke uitsteeksels weg met een nagelvijltje.

Tip:

Een extra spoelhuis is aan te raden, want plastic spoelhuizen slijten snel.

Een reserve steekplaatje, transport loopvlak, en andere onderdelen ben ik nog niet tegengekomen.

De fabrikant is Zhejiang Heng Qiang sewing machine Group Co., Ltd.
ACME 2600 serie
 

In Sri Lanka wordt deze machine met de merknaam Singer verkocht.

Sinds enkele jaren wordt de machine in Europa  onder verschillende merknamen verkocht via verzendhuizen met of zonder aanschuiftafel en alfabet. De machine werd eerder door Medion verkocht onder de naam TecStar MD 15694 .

>Onderdelen:

Service van Aldi en Medion zal zich waarschijnlijk beperken tot gehele of gedeeltelijke terugbetaling van het aankoopbedrag. Service van de naaimachinehandel is al snel duurder dan het aankoopbedrag. Bestellen van onderdelen voor machines van de bekende merken is al een probleem en voor het merk Medion verwacht ik niets beters.

Onderdelen waarvan ik weet dat ze zullen slijten heb ik nu alvast opgezocht:

Spoeltjes zijn type Singer Class 15 Plastic. Die hoeven niet van het merk Singer te zijn, merkloos is ook goed.

Het plastic spoelhuis is een Singer #Q6A0764000 en 416827001, die ook in vele andere naaimachines wordt toegepast, zoals EverSewn Sparrow 20, Sparrow 25,

Pfaff 140S, Ambition 1.0, Ambition 1.5, Ambition Essential, Quilt Ambition 2.0.

Singer 2010 Professional, 2010 Superb, 3321, 3323 Talent, 4411 Heavy Duty, 4423 (Heavy Duty), 4432, 44S, 4452 Heavy Duty, 5511, 5523, 5532 Heavy Duty, 5554, 9100, ET-1 (Perfect Finish)

en natuurlijk voor de Medion MD15694 die gelijk is aan Singer MC9200A = Levivo NC1 = Morse 2600A = Goldstar 2600A = Tuffsew 2600 = Blaupunkt comfort930 = Eagle AE 2600A = TecStar MD 15694 = Necchi MP2600 = Aldi So Crafty 2600A = Acme 2600A

Naalden kunnen van elk merk zijn, in de standaard typen HAx1, 130/705H, Singer 2020, Singer 2045. Dat type naalden gebruiken alle fabrikanten voor huishoudnaaimachines.

De naaldinrijger is een Singer #77421, die in vele Singer en Juki machines wordt toegepast.

Naaivoetjes die op een moderne Singer naaimachine passen, zijn ook geschikt voor deze Medion naaimachine. Alle moderne klikvoetjes en ook de ouderwetse naaivoetjes met schroefbevestiging van het type Singer Low Shank passen op deze machine. Die door Singer ontworpen voetjes worden nu door vrijwel alle merken gebruikt. Je hoeft dus niet meer alles van je eigen naaimachinemerk te kopen. Omdat alle patenten van het oude vertrouwde Singer zijn verkocht aan Chinese fabrikanten zijn voetjes en andere hulpstukken eindelijk betaalbaar voor iedereen.

De naaivoet adapter is ook een Singer model dat in China wordt gemaakt. In het adaptertje is een opening om een stangetje te schuiven dat als geleide lineaal gebruikt kan worden, maar dat is niet  bijgeleverd.

De naaldboom met een doorsnede van 5.5mm verwacht ik niet snel te moeten vervangen. Een onderdeelnummer heb ik nog niet gevonden.

De 30 watt Motor is type RS550SHE van SHENZEN SUNCHANG MOTOR LTD.

De zigzag aansturing heeft een eigen klein stappenmotortje van Changzhou Leshi Leili Motor Co.,Ltd    Qianjia Industrial Park, Yaoguan Town, Wujin, Changzhou, Jiangsu Area, China

De Elektronica in deze machine komt van fabrikant e-Sewing Jinyun Yi Shuo die dit aan alle bekende merken levert. Daardoor lijken bediening en steken van moderne naaimachines zo op elkaar.

Een meertalige handleiding is als download van Medion Duitsland verkrijgbaar. En hier bij handleidingkwijt.com

*1) Mijn oude Privileg naaimachine en het nieuwe type ACME 2720 kunnen naaien zonder voetbediening en hebben een *2) snelheidsregelknop voor langzaam, normaal en snel naaien. Ik heb die nieuwe machine nog niet op de Europese markt gezien.

De machine stond aan terwijl ik even met iets anders bezig was, waarna ik  minstens 10 piepjes te horen kreeg. Het kan ook zijn dat de machine te warm werd. Ik was er buiten mee bezig, tijdens de hittegolf.

Andere piepsignalen staan in de handleiding.

Steken overzicht van deze machine:

Singer USA heeft een handige stekengids waarin de toepassing van heel veel steken beschreven staat. Lang niet alle steken zijn op deze machine instelbaar, maar de meeste steken van deze machine zijn wel te vinden in de engelstalige Stitch Applications Guide  van Singer USA.

De tekststeken van deze machine:

Handleiding download

http://www.blaupunkt.com/de/servicesupport/naehmaschinen/

https://www.medion.com/nl/service/_lightbox/handbuch_details.php?did=17692&hgt=503

https://handleidingkwijt.com/medion-md-15694-naaimachine/

https://www.gebruikershandleiding.com/Medion-MD15694/preview-handleiding-870873.html

Engelstalige info en Google Translate

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Medion MD15694 digitale naaimachine = Singer MC9200A = Levivo NC1 = Morse 2600A = Goldstar 2600A = Tuffsew 2600 = Blaupunkt comfort 930 = Eagle AE 2600A = TecStar MD 15694 = Necchi MP2600 = Aldi So Crafty 2600A = Acme 2600A”

  1. bij mij geef de medion md 15694 de code bL aan hij piep 2 keer maar dat is het niet want dat staat goed maar machienen krijg ik niet op gang en blijf de 2 x piep geven  ongeveer 8 jaar oud maar niet intersief gebruik 

    weet niet wat nu mee moet

    Like

  2. You really make it appear really easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing which I feel I might by no means understand. It seems too complex and very broad for me. I am taking a look ahead to your next publish, I’ll attempt to get the grasp of it!

    Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

ce qui me surprend chaque jour

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.