Getest: Rijst koken in de Silvercrest Programmeerbare snelkookpan

SILVERCREST® Snelkookpan SSM 1000 A1 van Lidl

Eindelijk in huis. De elektronisch regelbare  snelkookpan van Lidl. Stuk voor stuk test ik de functies. Later zal ik hier alle testen in 1 bericht plaatsen.

Nu: RIJST koken en RIJST met GROENTEN KOKEN met het programma RIJST.


Test: Programma Rijst

Programma RIJST
toets RIJST 1 maal voor 8 minuten koken onder druk
toets RIJST 2 maal voor 15 minuten koken onder druk
toets RIJST 3 maal voor 6 minuten koken onder druk

Tijdsduur aanpasbaar met + en – toetsen van 1 tot 20 minuten
Standaard druk High

Na RIJST volgt automatisch WARMHOUDEN en verliest de pan druk.
De temperatuur zakt langzaam terug naar 65°C.

In deze pan kan een grote hoeveelheid rijst gekookt, maar het moet nog wel in de pan passen als het in volume toeneemt tijdens het koken. Vul de pan voor minder dan de helft met rijst en water.

Zelf gebruik ik niet meer dan 100 gram rijst per maaltijd. Een kleine rijstkoker is voor mijn voedselbehoefte beter aan de maat.  Voor tegelijkertijd rijst en groenten koken vind ik die kleine pan minder geschikt. Dat kan aan mij liggen, misschien moet ik verder experimenteren met die kleine rijstpan. Na 1 mislukte poging en aanpassing van de water hoeveelheid lukte rijst met groenten koken met deze snelkookpan goed. Hier volgt mijn test van het koken van rijst met groenten in de programmeerbare snelkookpan met het programma RIJST:

Test: Rijst met groente

Witte rijst tegelijkertijd met groenten koken met Programma RIJST

Snij en was een stengel prei, en/of chinese kool, en/of paksoi.
Wassen en laten uitlekken.
Meet de hoeveelheid rijst af, was in ruim water, uitlekken.
Meet een gelijk gewicht aan water af.
Vet de bodem van de binnenpan in.
Verdeel de rijst over de bodem van de pan,
voeg het water toe,
leg de groenten op de rijst.
Pan sluiten.

Toets RIJST 1 maal voor 8 minuten koken onder druk.
Tijdsduur aanpasbaar met + en – toetsen van 1 tot 20 minuten
Standaard druk High

Toets START

Open de pan pas als de druk vanzelf is verdwenen.

Na RIJST volgt automatisch WARMHOUDEN en verliest de pan druk.
De inhoud blijft ongeveer 30 minuten heet en zakt langzaam terug naar 65°C.

Resultaat: Goed.

Rijst is gaar en los. Groenten zijn gaar. Losmaken met een vork van hout, bamboe of hittebestendige kunststof.

De verhouding rijst en water wijkt af van de gebruiksaanwijzing.

Als volgens gebruiksaanwijzing wordt gekookt, is de toegevoegde hoeveelheid water ruim dubbel zoveel als de hoeveelheid rijst. Het resultaat is papperig en ik vind dat niet lekker.
Voor een goed resultaat gebruik ik in deze pan evenveel water als rijst.

Rijst en water meet ik af met een maatschepje. Het verschil in gewicht van rijst en water is te verwaarlozen bij deze kleine hoeveelheden. Afmeten is makkelijker dan wegen. Elke lepel of dop is daarvoor geschikt, als die de inhoud heeft die jij gewoonlijk eet.

Programma RIJST
Gebruik evenveel rijst als water.
RIJST MET GROENTEN: toets RIJST 1 maal voor 8 minuten koken.
Open de pan pas als de druk vanzelf is verdwenen.
Die extra gaartijd is nodig.

Ik gebruik meestal Basmati rijst of Surinaamse rijst, die ik koop per 4,5 kilo zak en bewaar in goed afsluitbare glazen potten.


Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s