Koffie

Als kleuter kreeg ik ’s morgens een bekertje melk, als mijn moeder koffie dronk. Tantes die op visite kwamen, kregen allemaal een kopje koffie met een koekje of een zelfgebakken taartje.

Kinderkoffie

De gezelligheid en de geur vond ik erg aantrekkelijk, maar ik kreeg gewoon mijn bekertje melk zoals altijd. Niks bijzonders en dat vond ik niet eerlijk. Ik wilde ook koffie. Tante Martje liet me een beetje zwarte koffie proeven. Erg bitter en niet lekker. Tante Nettie goot een heel klein beetje koffie in mijn melk. Dat vond ik lekker en het gaf mij het gevoel, dat ik nu echt bij de koffievisite hoorde. Voortaan wilde ik dat beetje koffie in mijn melk en bij gelegenheden kreeg ik dat ook. Later bleef ik kinderkoffie drinken. Veel melk en weinig koffie.

Koffie verkeerd

Natuurlijk ging ik zelf ook koffie zetten. In mijn eerste eigen woning hing een koffiemolen aan de wand. Een heel pak koffiebonen kon er in gekiept. De dop sloot luchtdicht af met een rubberen ring, zodat de bonen vers bleven. Malen ging zonder veel kracht of moeite door aan de slinger te draaien. Onderaan de molen werd de versgemalen koffie opgevangen in een glazen maatbekertje met schaalverdeling. Het was een luxe uitvoering, met instelmogelijkheid voor grof en fijn malen.

Bij mijn servies hoorde een koffiepot met filterhouder voor grof gemalen koffie. Om de koffie prutvrij te drinken, kocht ik er later een Melitta filterhouder bij met papieren filters. Heet water moest in kleine scheutjes op de koffie gegoten. Eerst een beetje in het midden, dan langs de randen en dan weer voorzichtig bovenop de gemalen koffie. Ondertussen werd de pot koffie warmgehouden op een dubbelwandig metalen plaatje. Mijn gasfornuis had daarvoor een speciaal warmhoudpitje in het midden van de vier kookpitten, waarop ik ook het water in de fluitketel kookte. In de winter hield ik de koffie warm bovenop de kachel in de woonkamer. Ook een winters stoofpotje en de kaasfondue bleven daarop warm. Melk kon alleen in een pannetje op het vuur warm gemaakt, met aangebakken melk op de bodem, een vel bovenop en vaak overgekookte melk op het fornuis. Daarom gebruikte ik een kannetje koude room uit de koelkast om mijn koffie te witten.

Elektrisch

“Ben je iets aan het maken?” vroeg mijn koffievisite terwijl ik steeds heen en weer liep tussen kamer en keuken “Ja, koffie.” en ik zette de pot met koffie op de kachel. “Heb je geen koffieapparaat?” Nee, dus kreeg ik voor mijn verjaardag een Philips koffiezetapparaat met een elektrische koffiemolen voor snelfiltermaling.

De nieuwe koffiemolen maakte een oorverdovend lawaai. Ik gebruikte liever de wandmolen, maar mijn vriend van destijds rukte het ding van de muur omdat hij het ouderwets vond. Terug aan de muur ging niet omdat de muurbevestiging kapot was. De wandmolen was ook niet goed los te gebruiken. Ik moest dus het Philips koffie molentje gebruiken, dat nu nog steeds maalt. Geen koffie meer, want dat wordt nu gemalen verkocht. Het molentje maalt soms graan en boekweitzaad.

Het koffiezet apparaatje vond ik erg handig. Filter, koffie en water in één keer erin, aanzetten en wachten tot de koffie klaar is. Ik hoefde er niet meer voor naast het fornuis te staan. Het Philips apparaat had 100 gulden gekost. Zelf verdiende ik 600 gulden per maand voor de volle werktijd. Het was dus best een duur apparaat, maar kort na de garantieperiode was het toch al kapot.

Reactor

Ik kocht een nieuw apparaat bij de Hema voor 29 gulden. Die ging al kort vóór het einde van de garantieperiode kapot. Van de Hema kreeg ik een nieuwe verbeterde uitvoering, die zichzelf na een half uur uitschakelde, waardoor oververhitting niet mogelijk was. Koffie is niet lekker, als je het nog langer warmhoudt,  dus dat was een prima verbetering. Ik heb het lange tijd gebruikt en het werkte nog steeds toen ik het bij mijn inmiddels ex-vriend achterliet.

Voor 35 gulden kocht ik bij de Hema een volgende koffiezetter. Nu met thermoskan en automatisch uitschakelend zodra de koffie klaar was. Weer een echte verbetering. Melk maakte ik nu warm in de magnetron. Daarom kocht ik 7 kleine melkkannetjes. Voor elke dag een schoon kannetje dat na gebruik in de afwasmachine ging. Na 3 jaar scheurde het plastic handvat van de koffiekan. De thermoskan viel en de glazen binnenkan brak. Er was geen passende vervanging te vinden. Tijd voor een nieuwe koffiezetter.

Philips CaffeeLait HD 5746

Een koffie apparaat met ouderwetse glazen kan, die wel werd uitgeschakeld na het doorlopen van het water. Dit model kon aan de wand gemonteerd en had een afneembaar waterreservoir dat makkelijk onder de kraan gevuld kon worden. Het apparaat had een melkkan om gewone melk tot precies 80 te verwarmen. Op de bodem bleef altijd wat melk vastbakken en het aluminium werd door het schoonpoetsen en de inwerking van melkzuur aangetast. De thermostaat is twee maal vervangen. Daarna was het niet meer repareerbaar. http://ifworlddesignguide.com/entry/18065-cafe-lait-hd-5746/

Philips Cafetherm HD 5750

Voor 200 gulden kocht ik de Philips Cafetherm HD 5750, met thermoskan en automatische uitschakeling. Deze kon aan de muur gehangen en had een afneembaar waterreservoir dat na vullen bij de kraan op het apparaat geplaatst werd. Na vele jaren moest de thermostaat vervangen. Ook van deze thermos ging de glazen binnenkan kapot. Omdat een vervangende kan bij Philips 100 gulden moest kosten, kocht ik bij Blokker een stalen thermoskan voor 15 gulden. Zo heb ik het nog jarenlang gebruikt. Uiteindelijk versleet de aan/uit knop, die niet kon worden vervangen.

Inmiddels had iedereen een Senseo apparaat met koffiepads. Maar ik bepaal graag zelf hoeveel koffie ik per kopje gebruik en ik wil er bijvoorbeeld kaneelpoeder bij kunnen doen voor de smaak. Een acceptabel “ouderwets” koffiezetapparaat vond ik in de kringloopwinkel.

Princess

Een Princess met stalen thermoskan kocht ik tweedehands voor €7,50. Het ding maakte goede koffie, maar bleek te lekken bij gebruik, zodat ik het naar de badkamer heb verbannen. Voor warme melk ben ik een melkopschuimer gaan gebruiken, ook van Princess. De vorm maakte uitschenken zonder morsen mogelijk. De melk werd goed warm en zo mooi geschuimd als slagroom. Schoonmaken was lastig. De kan mag niet in afwassop of afwasmachine. De warme melk bakt altijd vast op de bodem. Beide Princessen gingen kapot door gebreken aan de thermische schakeling.

Jan des Bouvrie Design Ontbijtset

  • Broodrooster
  • Koffiezetapparaat
  • Juicer
  • Waterkoker

De set witte kubussen passen bij de witte periode van het Bouvrie interieur. De stapelbare apparaatjes vind ik wel een leuk idee. Ik hou wel van simpele strakke vormgeving. Maar voor alleen het uiterlijk koop ik geen apparaten. Van de Jan des Bouvrie Design Ontbijtset kocht ik alleen de koffiezetter. De rest vond ik niet nodig, want voor sap heb ik al een apparaat, brood rooster ik in de combimagnetron, waarin ik ook water kook. Het koffieapparaat mocht ook niet blijven. Het warmhoudplaatje gaat niet uit, zodat de koffiekan met glazen thermosfles loeiheet wordt. Technisch is het een slecht ontwerp.

SILVERCREST® Melkopschuimer

De SILVERCREST® melkopschuimer die Aldi en Lidl nu al een aantal jaren te koop aanbieden, vond ik voor 25 euro best duur. Wat stelt zo’n ding nou helemaal voor? De melk werd goed warm, maar liet altijd een rand aangebrande melk op de bodem achter en het was al binnen 14 dagen kapot. Ik bracht het onder garantie terug naar de Aldi.

Maar inmiddels werkte mijn magnetron ook niet meer, dus zocht ik weer iets om warme melk te maken voor de koffie en chocolademelk. Ik vond:

Kenwood Chocolatte Deluxe

Het ding verwarmt en roert, net zoals de vele melkopschuimers die in de handel zijn. Maar de kan is afneembaar en gaat in de afwasmachine. Dat is handiger en hygienischer dan de opschuimerkannen die niet in sop ondergedompeld mogen worden. De kan heeft een kraantje, waarvan ik het nut niet zo zie. Maar het voldeed goed, totdat de thermostaat kapot ging. Ik kocht een vervangend onderdeel. De draden naar de kapotte thermostaat kan ik solderen, maar hoe zet ik het voelertje vast op de bodem? Dit project wacht op de goede lijm.

Grundig Premiumline melkopschuimer

De Grundig Premiumline melkopschuimer was bij Kruidvat voor 20 euro te koop en bleek een beter product. Het brengt de melk op 80 , de goede temperatuur om verse melk zo van de koe veilig te kunnen gebruiken. Het heeft 3 standen:

  • Verwarmen en opschuimen tegelijk
  • Alleen verwarmen
  • Koud opschuimen.

Dat werkte allemaal goed. Het deksel sluit goed genoeg om spatten tegen te houden. De rechte vorm maakt uitschenken zonder morsen moeilijk. Je zou er ook koude slagroom mee kunnen kloppen of een yoghurt shake voor een snel ontbijtje. Zoals alle melkopschuimers is het schoonmaken lastig, omdat de kan niet onder water gedompeld mag worden en ook niet in de afwasmachine kan. Maar de warme melk bakt niet vast op de bodem, wat een voordeel is boven alle andere melkopschuimers. Deze mocht blijven. Maar na een jaar deed het ding niets meer.

Grundig Premiumline koffieapparaat

Het Grundig Premiumline koffieapparaat was gelijk met de opschuimer in de aanbieding bij Kruidvat, maar die bracht ik terug omdat de verwarming niet wordt uitgeschakeld als de koffie gezet is. De robuuste stalen thermoskan wordt zo heet, dat de bodem schroeivlekken en brandblaren achterlaat.

Emerio koffiezetapparaat CME-108604.1

Het volgende koffiezetapparaat was de 30 euro kostende Emerio CME-108604.1 van Blokker. Een kwetsbaar apparaat van dun plastic met een thermoskan met glazen vacuümfles. Het schakelt uit zodra de koffie klaar is, maar binnen de garantieperiode was de aan/uit knop al kapot. Garantie blijkt bij de Blokker webshop niet te effectueren. Op een melding komt nul reactie. Jammer.

Ouderwets koffie zetten

Nog steeds heb ik de koffiepot van vroeger, met koffiefilter en theelichtje. Een fluitketel heb ik al lang niet meer en een waterkoker heb ik nooit aangeschaft. Voor heet water gebruikte ik de magnetron totdat ook die kapot ging. Voor de ouderwetse handmatige opschenk methode kan ik een pannetje op het vuur zetten, maar dat is toch wel erg onhandig en tijdrovend.

Kitchen Hero  Coffee on the Go

Zoekend naar een handige oplossing kwam ik een kleine eenpersoons Coffee on the Go met thermosbeker tegen. Bij Bol.com te koop als PRIMO,  bij Kijkshop als Bestron en bij Action als Kitchen Hero voor de laagste prijs van €12- en nadat ik het had aangeschaft zelfs in de aanbieding voor €9,95.

Er zit een houder bij voor koffiepads en ook een herbruikbaar kunststof koffiefilter voor losse gemalen koffie. Action levert er geen maatschepje bij, maar dat heb ik nog over van al die vorige apparaten. Ik vul het waterreservoir met een maatbekertje, omdat het overloopgaatje moeilijk te zien is. De koffie is er heel snel in klaar en op de goede temperatuur van 85 in de thermosbeker. Dekseltje erop en je kunt het meenemen naar waar je het wilt drinken. In het deksel zou een schuifje de beker moeten afsluiten, maar dat is niet perfect passend. De beker morst als het niet rechtop wordt gehouden. In de stalen beker zit een plastic beker. Daar tussenin zit nog wat ruimte, wat een beetje isolerend werkt, maar in de afwas vult die holte zich met water. Een echte thermosbeker zou van dubbelwandig staal moeten zijn met vacuüm tussenruimte. De beker heeft onderop een plakje rubber tegen wegglijden. Dat is handig, maar het laat los in de afwasmachine. Om de beker heen is een strook rubber gedaan, die ervoor zorgt dat de beker niet makkelijk uit de hand glijdt.

Met een aangepaste hoeveelheid koffie en water kan het apparaat ook met een willekeurige andere koffiekop gebruikt. Het apparaat schakelt direct uit als de koffie klaar is. Een volgend kopje kun je pas zetten als het apparaat weer is afgekoeld. Daarom heb ik een tweede gekocht, voor als ik visite heb.

In vorige apparaten gebruikte ik meer koffie dan nodig was. Als ik geen visite had gooide ik soms meer koffie weg dan werd gedronken. Nu zet ik koffie met een afgemeten hoeveelheid voor die ene beker. De koffie is heet genoeg om koude melk te gebruiken, dus een melkopschuimer is overbodig geworden. Ik gebruik de kleine melkkannetjes van mijn servies weer. Voor visite zet ik extra koffie met het tweede apparaat. Tot nu toe bevalt dat goed. Als ik meer dan 1 persoon op bezoek heb, schenk ik geen koffie.

De Action garantie is maar een half jaar. Als langere garantie effectief geen garantie blijkt te zijn, zoals bij Blokker, dan is dat halve jaar Action garantie nog meegenomen.

Na 2 jaar zijn schroeven waarmee de stalen buitenwand aan de plastic binnen beker vastzit verroest. Het plakje rubber aan de bodem van de beker is er al langer af. Van het beker dekseltje is een lipje afgebroken, maar ook zonder is het bruikbaar. Ik ben al op zoek naar vervangende bekers, liefst echte dubbelwandige roestvrijstalen thermosbekers. Maar de goede maat kan ik niet vinden. De thermosbekers die Action nu te koop heeft zijn te hoog om bij dit koffiezet apparaat te kunnen gebruiken.

Zolang het kan gebruik ik de oude bekers. Nieuwe stalen thermosbekers heb ik wel gevonden en besteld in China. Ze zijn van dubbelwandig staal en hebben ongeveer 5 euro per stuk gekost. Maar de dop heeft geen drink-schuifje, dus de dop moet er af om te kunnen drinken. Tot het randje vullen kan dus niet, dan wordt het morsen. En deze bekers zijn ook nog iets kleiner. Dan wordt het vervelend om een apparaat te hebben dat moet afkoelen om een tweede kopje koffie te kunnen zetten. Ik gebruik ze pas als de oude bekers echt niet meer kunnen.

Na 3 jaar werken mijn kleine koffiezetters nog steeds perfect. De bekers zijn nog in de zelfde slechte staat, en functioneren als volgt: De plastic binnenbeker zit los in de metalen buitenbeker, die dienst doet als koffiebekerhouder. Ik drink dus uit een plastic beker, waar ik niet zo gelukkig mee ben.  Ik heb 2 grote bierpullen die dienst kunnen doen als koffiebeker. Nadeel is, dat de volle pul met hete koffie te heet is voor mijn handen terwijl de koffie erin sneller afkoelt dan in de oorspronkelijke beker. Ik zoek dus nog steeds naar passende dubbelwandige bekers. Verder werken mijn koffie kitchen hero´s nog steeds goed.

Om precies de gewenste smaak te krijgen, gebruik ik een maatschepje voor de koffie, waar precies de voor mij passende hoeveelheid in gaat. Een maatbeker voor het water, een maatschepje voor zoetstof en het melk kannetje van mijn servies waarin precies de gewenste hoeveelheid gewone melk gaat. De melk verwarm ik 1 minuut in een kleine Inventum magnetron naast de koffie apparaatjes. Ik mocht de magnetron gratis meenemen van iemand die het wilde weggooien omdat ze de bediening te gebruiksonvriendelijk vond voor echt koken.

Mijn dagelijks beker koffie is nu heel precies samengesteld .  Zelfs de volgorde van toediening van de ingrediënten maakt verschil. Filters met koffie aanslag geven op den duur de smaak van oude koffie af.  De bekers en herbruikbare filters laat ik daarom regelmatig door de afwasmachine schoonmaken, die dat veel beter doet dan ik zelf.

Slakkenkoffie

Overgebleven filterkoffie gebruikte ik eerder om planten te besproeien als afweermiddel tegen slakken. Koffieprut rond de plantjes moest hetzelfde doel dienen. Lees mijn slakkenproblemen hier. Ik was niet zeker van de werking, dus liet ik het een jaarlang achterwege. Het effect is dramatisch. Nu laat ik het vierde zaaisel kiemen omdat alle vorige bonenplantjes zijn opgevreten. Erwten, peultjes en kapucijners hebben er iets minder last van, maar zijn wel aangetast. Voortaan ga ik weer koffie sproeien.

Tegen de slakken heb ik ook andere middelen geprobeerd: Aan een mengsel van bestratingszand en potaarde versgemalen koffie (dus geen overgebleven koffieprut) toegevoegd. Dat heb ik bij de restanten van de boontjes gestrooid in een bodembedekkende laag. Daarna de slakken geobserveerd. Ze glibberden rechtstreeks naar de bonen, over alle geprobeerde obstakels heen. Barrières van salieblad, tomatenblad en Hedera bladeren passeerden ze zonder zelfs maar een vertraging. Ook het koffiemengsel leek niets te doen. Maar ze gingen langs de bonen. Leken te zoeken en de bonen niet meer te kunnen vinden. Ze raakten gedesoriënteerd en glibberden verder. Op weg naar de rabarber. Die zit aan de onderkant van het blad altijd wel vol met slakken, maar heeft er verder weinig last van. En dat geeft hoop.

Lang leve de koffie.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: