Hackers ?

Maak het ze niet te makkelijk.

Gek idee, iemand die in jouw email wil rondneuzen. Als je daar alles in opslaat, dan kan iemand met slechte bedoelingen veel schade aanrichten.

Een veilige internet verbinding zou iedereen willen. Veiliger is mogelijk met een beetje kennis en hardware. Misschien vind je het lastig om een firewall te installeren. Maar ouderwets kabels gebruiken in plaats van draadloos helpt al.

Echt veilig kan helaas niet, omdat internet providers dat in opdracht van de Nederlandse staat belemmeren. Maar we hoeven ook weer niet alles open te zetten voor iedereen.

Voor alles het zelfde wachtwoord gebruiken is geen goed idee, ook niet als een sterk wachtwoord is gebruikt. Moeilijke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden, maar voor een technisch goed toegeruste hacker geen enkel probleem. In een paar seconden heeft hun software jouw wachtwoord te pakken.

Tegen zomaar nieuwsgierig rondneuzende mensen is wel iets te doen. Wachtwoorden en andere belangrijke dingen kun je opslaan op een memory stick. Die bewaar je dan weer op een veilige plek in huis. Koop er een paar in verschillende kleuren, dan onthoud je zelf de kleur die nodig is. Een booswicht moet de stickies zoeken en allemaal proberen en weet ook nog eens niet wat je er op hebt opgeslagen.

Maar waarom zou je voor alles 1 email adres gebruiken?

Het lijkt leuk om een email adres met je eigen naam te hebben, maar dat soort account is ook populair bij oplichters die op jouw naam spullen gaan bestellen. Dat overkwam mij en Zahra stuurde bestellingen naar een mij onbekende en daarna de rekeningen aan mij. Zelfs de deurwaarder kwam niet op het idee om naar het adres te gaan waar de pakjes waren afgeleverd. Daarom heb ik Zahra en die domme deurwaarder als spammers aangemerkt en gebruik ik dat adres met mijn eigen naam bijna niet meer.

Gmail is gratis en heeft een goed spamfilter. Je mag daar maar 1 account hebben, maar in de praktijk kun je wel meer aanmaken. Als je niet meer gegevens prijsgeeft dan absoluut noodzakelijk is, een paar namen bedenkt en probeert welke nog vrij zijn, kun je voor verschillende websites verschillende namen en email adressen gebruiken. Google vraagt om je telefoonnummer, maar dat hoef je niet te geven. Gewoon niet invullen. Google wil gegevens in je email gebruiken voor selectie van de reclame die ze je laten zien. Je kunt de toestemmingen daarvoor beperken en advertenties blokkeren.

Iemand die 1 van je vele email accounts in kan, die heeft weinig of niets.

Onze Nederlandse overheid wil dat we op het internet altijd onze eigen naam en adres geven. Maar hoe digibeet je ook bent, ik weet zeker dat jij meer van internet beveiliging weet dan de gemiddelde Nederlandse minister. Dat is inmiddels al ruimschoots aangetoond.*) Ons zelf beschermen is belangrijker dan gehoorzamen aan mensen die niet weten waar ze het over hebben.

Echt anoniem ben je op het internet nooit. Je IP nummer (identificatie nummer van je internet verbinding) kan overal worden uitgelezen, maar het gebruik van verschillende namen en adressen per IP nummer wordt algemeen geaccepteerd.

Een Adblocker installeren helpt ook. Die stopt niet alleen hinderlijke advertenties, maar ook volgers.

De instellingen van de browser moet je doornemen en aanpassen. Zet niet alles open voor iedereen. Daarmee is al veel ongewenst geneus in jouw internetgebruik te belemmeren.

Tegen onze eigen overheidsdiensten is geen kruid gewassen. Ze mogen overal in, ze mogen computers hacken, afluisteren, inbreken in je huis. En met alle gegevens gaan ze erg slordig om.

Daartegen kan de gemiddelde Nederlander zich niet verweren. Maar de budgetten van die diensten zijn ook weer niet toereikend om al hun personeel de gelegenheid te geven uit verveling alles wat iedereen doet te volgen. Dat wordt automatisch gedaan met gebruik van kunstmatige intelligentie. Daar zijn al rare voorbeelden van bekend en de nutteloosheid is ook al aangetoond.

Waar we ons wel tegen kunnen verdedigen, is het soort hackers dat je betaalgegevens zoekt voor financieel misbruik. Maak het ze niet te makkelijk.

En mocht je email adres gehackt zijn, open dan een nieuw gratis account. Sla alles wat in je oude account van belang is op in je computer of op een memory stick. Wis alle data uit het oude account en gebruik het niet meer.

*) Lees ook:

email adres aanpassen

Digitalisering: Persoonlijke gegevens in lekke systemen

Big Brother kent geen privacy bescherming

Met data zoeken naar samenhang tussen naleving en financiële bedrijfskenmerken, zonder zich af te vragen of de regels wel kloppen

Eén gedachte over “Hackers ?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s