Energie armoede

debat parlementscommissie

Vanmiddag live op TV (kanaal NPO politiek) en op de website van het Nederlands parlement:

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2021A06123

Technische briefing

Technische briefing door TNO over het rapport ‘De feiten over energiearmoede in Nederland, inzicht op nationaal en lokaal niveau’

Op Youtube heb ik het niet gevonden, anders had ik het hier toegevoegd. Daar staan alleen stukjes uit debatten over dit onderwerp, dus die heb ik onderaan deze pagina geplakt. Maar de link naar Debatgemist werkt wel. Daar kun je de commissie zitting over energie armoede van 13 oktober achteraf bekijken.

https://debatgemist.tweedekamer.nl/node/26318

Hogere rekening

Zelf kreeg ik gelukkig eerst nog geld terug van de vorige leverancier, voordat ik de hogere energieprijs aan de volgende moest betalen. Maar de bonus van de vorige overstap is dan ook wel in één keer op.

Koud

Het is koud in huis. Gisteren was ik in de tuin aan het werk en daarbij krijg ik het normaal warm. Maar ik stopte na 2 uur omdat ik last kreeg van koude handen en voeten. In huis leek het een stuk warmer, maar om het echt warm te krijgen heb ik vroeg warm eten gemaakt en ben met mijn bord eten meteen mijn bed in gedoken. Ik stook nog niet. Daarmee wacht ik tot het echt koud wordt.

Houtkachel

Vorige jaren bracht ik met vrienden koude dagen door bij de houtkachel van buurman. Dat waren warme gezellig dagen. Ik nam een pan soep mee, of een warme stamppot. Of we gebruikten de grill waarmee die kachel was uitgerust. Ook een kookpotje hoorde bij de uitrusting van die haard. Een setje gietijzeren pannen dienden om zowel op als in de haard te koken. We waren op koude winters voorbereid. Buurman had een voorraad droog gekloofd haardhout klaar liggen.

Tegenslag

Maar buurman is overleden. De verhuurder liet zijn hele inboedel uit het raam smijten. De houtkachel en 12 kuub droog gekloofd haardhout werden in een container gegooid en afgevoerd. Alle isolatie, de parketvloer, betegeling en de thermostaatkranen van de radiatoren werden uit zijn woning gesloopt. Teruggebracht in de staat zoals die woning in 1980 werd opgeleverd. Ongeïsoleerd, kaal en koud.

Zelf heb ik geen houtkachel. Ooit gaf ik die van mij aan buurman, omdat hij wel een vergunning kreeg voor de rookgasafvoer, maar ik niet. Nu heb ik een nieuwe dekbedset gekocht. Een nieuw dekbed is luchtiger en daardoor warmer dan een oud exemplaar. Bij Action was een 4 seizoenen set € 29,95. Met 1 dun dekbed en 1 dik dekbed kunnen 3 verschillende diktes samengesteld worden. Dun voor de zomer, dik voor voorjaar en najaar, dun+dik samen voor de winter. Ik gebruik de set anders. Eén dekbed als onderdeken en één als bovendeken. Wordt het later in het jaar echt koud dan leg ik daar nog het oude dekbed bovenop.

Met de kat naar bed

Buiten is het koud en nat. De kat is nu vaker binnen. In een warm huis gaat hij dicht bij de radiatoren liggen slapen. In een koud huis zoekt hij vaker mijn warmte. Zo houden we elkaar warm. Vroeg naar bed met een extra dekentje en laat er uit. Dat zal deze winter de oplossing worden voor mijn energie armoede.

De helft van die hoge energieprijs bestaat overigens uit belastingen. Hier een stukje van eerdere besprekingen over de stijgende energieprijzen voor huishoudens in Nederland:

Ik liet de TV nog even aanstaan zonder naar de pauze filmpjes te luisteren. Toevallig bleek er in de avond nog een dabtje te volgen dat niet op de gepubliceerde agenda stond:

Even tussendoor op kinderen bezuinigd

Gisteravond was er nog een opmerkelijk debat over verlaging van de kinderbijslag. Het stond vooraf niet op de avond agenda van het parlement en liep door tot in de ochtend van 14 oktober 2021. Terwijl het debat doorliep, stond op de website van het parlement te lezen dat het debat al voorbij was. Achteraf is dat aangepast.

Lees, luister en kijk hier: Verlaging kinderbijslag 14 oktober 2021

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Energie armoede”

 1. Volgens de regering kan die hoge belasting er niet af, omdat armoede bestrijding in een andere begroting hoort dan energieheffing en BTW. Toch merkwaardig, dat armoede veroorzaken wel in willekeurig welke begroting past.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daarom krijgen we over een tijdje te horen dat de regering het erg goed heeft gedaan en zelfs “financiële meevallers” heeft gerealiseerd. De extra overheidsinkomsten zijn nu al te berekenen, maar deze – afgetreden en niet weg te krijgen – regering wil dat bedrag niet besteden aan verzachten van de energie armoede.

   Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk lukt dat niet, Izerina. Ik slik geen pretpillen en heb de laatste tijd heel wat tegenslagen te verwerken. Maar als dat gebeurt verzink ik niet in wanhoop. Ik ga in overlevingsmodus, Nog steeds kan ik mijn leven regelen, ik doe wat er gedaan moet worden. Maar vrolijk wordt ik er niet van.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: