Zo stond het in mijn schoolboekje.
De boekjes hadden op miraculeuze wijze de Duitse bezetting overleefd. Maar misschien waren ze in die tijd gewoon in gebruik gebleven. Ze waren vuil en sleets. De spelling moesten wij met potlood aanpassen aan de toen nog nieuwe Nederlandse spelling. Kort na de oorlog was er kennelijk geen geld voor nieuw lesmateriaal. Zoals er voor heel veel geen geld was. Voor dingen die we nu in Nederland heel gewoon vinden.
Het hoofdstuk over die gebiedsdelen werd niet besproken. Onze lieve donkere onderwijzeres vertelde dat wij daarover in volgende jaren waarschijnlijk wel iets zouden gaan leren. Voorlopig moesten we dat hoofdstuk overslaan. Nederland had zich direct na het einde van de Duitse bezetting zelf in een koloniale oorlog gestort, waar we op school niet over spraken. In recente geschiedenis werd geen les gegeven. Dat was politiek en daar deed de school niet aan.
Terloops kwamen Suriname en de Caribische eilanden ter sprake, die op dat moment nog wel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorden. Ook Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottum leerden we op een rijtje opdreunen, maar verder werd daaraan geen aandacht gegeven. Juf kwam van Suriname. Het was er mooi en warm. Meer leerden wij er in dat jaar nog niet over. Mijn Opoe kwam van Ameland. Het was er koud en nat, vertelde ze. Opoe werd oud, maar niet oud genoeg om mij er veel meer over te vertellen.
Inmiddels is er iets veranderd. Lang na Indonesië werd ook Suriname een zelfstandige republiek. Daarna kozen de tropisch warme eilanden of ze een republiek werden of een Nederlandse gemeente. Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben hun eigen regering, maar ze horen nog steeds tot de erfenis van de zelfde familie die ook het koningschap over Nederland heeft verworven.
Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn Nederlandse gemeenten. Toch zijn ze niet gelijk aan andere Nederlandse gemeenten. De inwoners hebben niet de zelfde rechten als inwoners van het Europese deel van Nederland. Niet heel vaak wordt er over die gemeenten gesproken in het parlement, maar vandaag waren ze weer eens onderwerp van een parlementszitting.
Live te volgen via kanaal NPO politiek en ook achteraf te bekijken via Youtube.