We weten niet hoe dat oorlogsgeweld ons zal beïnvloeden, behalve natuurlijk dat energie en voedsel weer duurder worden. Je kunt een zak rijst kopen en een paar kilo meel, voor de toch al flink gestegen prijs, maar vers voedsel op grote schaal inslaan heeft weinig zin.
Een moestuin beginnen lijkt moeilijk. Als je de video`s ziet van Amerikanen die zelfvoorzienend leven promoten, dan hebben zij grote percelen met eigen watervoorziening, dure apparatuur, en alle vrijheid om hun eigen methoden te kiezen. Dat hebben wij in Nederland vrijwel nooit. In Kneuterland zijn we aangewezen op de strak gereguleerde volkstuin verenigingen, die voorschrijven hoe, wanneer en wat je doet op een klein stukje grond dat je huurt. Soms valt het mee, maar kleine dictatortjes vinden daar vaak mogelijkheden zich te ontplooien.
Heb je thuis een tuin, dakterras of een ruim balkon, dan wil ook daar best een kropje sla groeien. Er zijn makkelijke en goedkope methoden om op heel kleine schaal je eigen voedsel te kweken. In ieder geval voor een deel.
Hoe?
Laten we vandaag beginnen met het niet weggooien van uitgelopen aardappels.
Zelf heb ik een paar mooie grote bloempotten in gebruik, waar elk jaar de oude aardappels in gaan met nieuwe aarde. “Wat een mooie plant” krijg ik dan te horen, “Wat is dat?” Tegen gewone mensen zeg ik: “Aardappel.” Tegen hotemetoten zeg ik: “Tuber.” Wie volgens het huurcontract alleen sierbeplanting in de tuin mag hebben noemt het natuurlijk “Siertuber”. Omdat je niet altijd kunt weten wie zich als een valserik gaat ontwikkelen, kun je de planten veiligheidshalve altijd de naam “Siertuber” geven, maar koop in het tuincentrum nooit een plant die zo genoemd wordt, want dan kun je een oneetbare aardappel mee naar huis nemen. Bovendien moet je weten dat het in sommige volkstuinen en ook in hele gebieden verboden is om zelf aardappels te kweken.
Kratten zijn handig, maar aardappels willen in zo goed als alles groeien, als het regenwater maar weg kan lopen. Want natte aardappels gaan rotten.
Schimmelige en rotte aardappels moeten weg, maar groene en uitgelopen aardappels die verder gezond zijn willen graag groeien en nieuwe aardappels geven. Aardappels eerst goed afspoelen, want wat we in de supermarkt hebben gekocht is altijd behandeld met een groei belemmerende stof. Als de nieuwe aardappels gevormd zijn, dan is het niet nodig om alle aardappels tegelijk te oogsten. Gewoon pakken wat je eet, meer niet. Dan blijven ze het langst goed en smaken ze het lekkerst. Uit die bloempotten haal ik in de loop van het jaar liefst krieltjes, want dat vind ik het lekkerste. Maar er worden ook altijd grote aardappelen gevormd. Van de aardappel zijn alle groene en paarse delen giftig. Daarom moeten de knollen altijd goed bedekt groeien, zonder daglicht te zien.
Vorstgevoelig
Denk er wel aan dat aardappels geen vorst verdragen. Staan ze in een pot of bak, dan kun je die nog wel bij onverwachte nachtvorst even binnen halen. Maar als regel geldt: Niet uitplanten voordat de kans op nachtvorst voorbij is en oogsten vóórdat het weer gaat vriezen.
Succes!
Later zal ik interessante kweekmogelijkheden voor verse groenten laten zien.
En nu vergadert ons parlement weer.
Debat over de situatie in Oekraïne
Plenair debat
Ik hoorde dat in Rusland alweer toiletpapier gehamsterd werd. Het blijft mij verwonderen wat mensen toch met toiletpapier hebben!
LikeGeliked door 1 persoon
Tussen 2 natgemaakte velletjes kun je zaadjes laten ontkiemen.
Zou dat het plan zijn? 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk maar niet voor mij. Als het nou chocola was. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien is voor jou dan een snoepjesboom beter geschikt.
LikeLike
1 Koe en 1 cacaobonenplant, dat is genoeg.
En een veldje rietsuiker. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt de oplossing al gevonden.
Voor echt voedsel kun je de blogs volgen.
Er zit vast wel iets bij dat jij ook lust.
LikeLike
Ik heb een moestuintje in speciekuipen in de voortuin. Op het moment staan zaailingen van tuinboon, doperwt en peultjes in een foliekasje in de achtertuin. Grote oogsten krijg je er niet van, maar wat je kunt oogsten is smaakvoller dan wat je in de winkel koopt..
Ik kan het iedereen aanraden als er wat ruimte voor in de tuin is.
LikeGeliked door 2 people
Lekker en leuk is al heel belangrijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie blogpost, goede tip
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je.
Ik hoop dat het allemaal niet nodig blijkt te zijn, maar ik zal de komende tijd meer simpele oplossingen geven.
Want lang niet alles is zo moeilijk of duur als het lijkt.
LikeGeliked door 1 persoon