Puur zoet is lang niet zo lekker als gemengd met bitter, zoals koffie en chocola, of gemengd met zuur, zoals zure appels, bessen, citroen of rabarber. Dan wordt zoet pas echt lekker.
De eerste rabarber uit mijn tuin is geplukt, gewassen, gesneden, gekookt en gezoet. Rabarber is zuur. Erg zuur. Met suiker gemengd is dat lekker. Van de rabarberplant eet je alleen de bladstelen. Het blad zelf is giftig. Die bladeren zijn groot. Als ik rabarber geplukt heb en op de tuintafel leg, dan is die behoorlijk vol. Buurkinderen vroegen wat ik daarmee ging doen. Koken en opeten, zei ik. Ze verbaasden zich erover. Zoveel eten voor één persoon. Ik vertelde dat de bladeren niet eetbaar zijn. Dat alleen de stelen klein gesneden worden en gekookt. De buurkinderen en hun vriendjes bleken geen van allen rabarber te kennen en bleven nieuwsgierig kijken.
Rabarber verwerk ik liefst buiten. Morsen geeft vlekken en als het een keer overkookt is dat buiten makkelijker opgeruimd dan binnen. Daarvoor gebruik ik een inductie kookplaatje en een grote pan. “Dat ruikt goed” zei buurman die ook kwam kijken. Waarschijnlijk meer een opmerking uit beleefdheid, want rabarber ruikt bij het koken vooral erg zuur. Hij vroeg wat ik kookte en ook hij bleek niet bekend met rabarber.
Zoet
Hij zag de suiker die ik er in deed. De helft van een kilopak en dat is behoorlijk veel. Maar op 4 liter rabarbermoes is veel suiker nodig om het lekker te maken. Buurman merkte op dat zijn vader het lekker zou vinden omdat die erg van zoet houdt. Dat is die zelfde vader die me bruine bonen met rijst kwam brengen en sindsdien wel vaker Surinaams eten voor me gekookt heeft. Het leek me aardig om nu iets eetbaars terug te geven.
Kant en klare rabarbermoes uit de winkel is meestal gemengd met appel. De goedkope toevoeging aan tomatenketchup, rode kool en veel jams uit de voedsel industrie. Appel voegt smaak en volume toe. Omdat rabarber in het voorjaar geoogst wordt en appel in het najaar, meng je die twee meestal niet als je uit eigen tuin eet. Maar het is ook een goede methode om oude melige appels nog te kunnen verwerken. Dat vult, bindt de moes en neutraliseert de smaak.
Rabarbermoes maak ik zelf van pure rabarber met suiker. Na proeven vond ik het zoet genoeg, heb het laten afkoelen en at na het avondeten zelf een schaaltje als toetje. De rest is verdeeld over 2 diepvriesdozen. Eén voor mij zelf en één om weg te geven. De volgende dag ben ik een doosje rabarbermoes gaan brengen.
Onbekend maakt onbemind
Ook de vader van de buurman wist niet wat rabarber is. Zijn vriend die op bezoek was kende het ook niet. “Is het een vrucht? Groeit het aan een boom?” Hij kon zich niet indenken hoe je het zou eten. “Is het jam?” Voorzichtig proefde hij er wat van. Het was geen succes. Zuur proefde hij wel, maar het zoet kennelijk niet.
In de supermarkt zijn de stengels elk jaar te koop als het rabarber oogsttijd is. Mijn moeder had het in de tuin en van jongs af aan heb ik rabarber gegeten. Ik heb altijd gedacht dat rabarber heel algemeen bekend was. Misschien is rabarber iets dat weinig gegeten wordt? Een oud gerecht dat in onbruik is geraakt?
(tekst en fotografie © Vlierbloesem)
I’ve just been looking for the use of this plant. In my new garden there are a lot.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn moeder maakte vaak rabarbermoes. Maar ik ben er geen fan van.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat je niet lust, moet je niet eten. Er is genoeg ander lekkers.
Maar je kent het dus wel.
LikeLike
Ik associeer het met mijn oma. Die at rabarber. Ik heb het zelf nooit geproefd en dit artikel verleidt me daar ook niet toe 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Net als met zoute drop, zoute haring, zure augurken, koffie en chocola, is het een typische smaak die de één lekker vindt en de ander niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij hadden het thuis ook altijd in de tuin, dus ik ken het van jongs af aan. Toen ik een jaar of 17 was en op fietstocht was door Ierland kookten we het ook wel. Lekker op de pannenkoeken. Ongetwijfeld was het ook goedkoop. Maar wat ik toen ontdekte was dat de kampeerpannetjes netjes schoon werden van de rabarber. Aluminium natuurlijk 😉 Niet zo gezond, bleek achteraf, maar erg effectief.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is het nadeel van aluminium pannen. Azijn, zure appels, rabarber, dat kun je er eigenlijk beter niet in een aluminium pan gebruiken. Zuur lost dat metaal op.
LikeLike
Doe je de rabarber als stukjes in de taart, of maak je eerst rabarbermoes en gebruik je die voor de taart?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja. Eerst moezen kan ook maar dat is een kwestie van smaak. Ik mag graag de stukjes nog herkennen, net of het dan frisser is.
Hoeveelheden suiker en vanillesuiker schatten, al doende leer je de juiste hoeveelheid.
LikeGeliked door 1 persoon
Met appeltaartdeeg heb ik nog niet gedaan. Lijkt me zeker het proberen waard.
Ik gebruik een bakvorm voor vruchtentaart plus wat kleinere modellen om gebakjes te maken. De taart vul ik met moes van grof gesneden rabarber. Voor de gebakjes gebruik ik een paar dunnere stelen die ik op passende lengte snij. Zodat je de cake over de lengte bedekt hebt. Die stukken rabarber kook ik ook eerst met suiker en dan gaat het pas op de gebakjes.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is allemaal lekker, frisser dan appels.
LikeGeliked door 1 persoon
Als kind was ik er al dol op, we aten het als bijgerecht.
Van de week een bos gekocht voor de rabarbertaart. Gebakken als een appeltaart (zonder kaneel en rozijnen) en gezoet met suiker en vanillesuiker. Vurrukkulluk.
LikeGeliked door 1 persoon
Vertel je recept.
LikeGeliked door 1 persoon
Op vele manieren, ik neem de makkelijkste door een pak appeltaartmix te kopen, de gebruiksaanwijzing te volgen en ipv appelen de rabarber(veel) erin te doen. Rozijnen en kaneel erbij doen, dat smaakt wel maar het hoeft niet. Wel een snufje zout.
Voorheen deden we het met bloem (zeven) en op de ouderwetse manier. Dat hoeft niet meer.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb voor vrijdag rabarber besteld. Ik doe er rozijntjes in en iets minder suiker.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed idee.
Ik doe ook rozijnen bij de rode kool met appel.
LikeLike
Hoe meer suiker erin gaat hoe zuurder het wordt. 😅 Nee, ik eet dat niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hou wel van zoet, maar ook van zuur. dat zal het verschil zijn.
ik lust bijvoorbeeld ook karnemelk en yoghurt, bessensap zelfs zonder suiker.
LikeGeliked door 1 persoon
Smaakpapillen zijn een wonderlijk iets; yoghurt en kwark eet ik ook met niets.
LikeLike
Jammer dat de mensen het niet zo vaak meer eten, alhoewel het gelukkig wel in de winkel te koop is. Blijkbaar alleen voor de liefhebbers.
Wij eten minstens elk jaar 1 of 2 keer rabarber. Altijd vermengd met vanilleyoghurt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja mengen met yoghurt is ook lekker. Ik had de gewoonte om de eerste rabarbermoes zo te eten en de rest te verwerken in van alles. Maar de eerste oogst wil ik gewoon puur – maar met suiker – proeven.
LikeLike
Wij hadden het vroeger toen ik nog kind was ook in de moestuin en ik ken het dus wel. Maar moet bekennen dat ik het nooit lekker heb gevonden. Mijn moeder maakte vaak rabarbermoes en zowel zij als mijn vader waren er wel dol op.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik eet het vaak, als het er is. Daarom heb ik een paar planten in de tuin.
Tot voor kort bakte ik ook taartbodems om die met rabarbermoes te bedekken.
In een koud voorjaar is het wel lekker om daarvoor de gasoven aan te steken.
LikeLike