Rabarber

Onbekend maakt onbemind ?

Puur zoet is lang niet zo lekker als gemengd met bitter, zoals koffie en chocola, of gemengd met zuur, zoals zure appels, bessen, citroen of rabarber. Dan wordt zoet pas echt lekker.

De eerste rabarber uit mijn tuin is geplukt, gewassen, gesneden, gekookt en gezoet. Rabarber is zuur. Erg zuur. Met suiker gemengd is dat lekker. Van de rabarberplant eet je alleen de bladstelen. Het blad zelf is giftig. Die bladeren zijn groot. Als ik rabarber geplukt heb en op de tuintafel leg, dan is die behoorlijk vol. Buurkinderen vroegen wat ik daarmee ging doen. Koken en opeten, zei ik. Ze verbaasden zich erover. Zoveel eten voor één persoon. Ik vertelde dat de bladeren niet eetbaar zijn. Dat alleen de stelen klein gesneden worden en gekookt. De buurkinderen en hun vriendjes bleken geen van allen rabarber te kennen en bleven nieuwsgierig kijken.

rabarberplant (foto © Vlierbloesem)

Rabarber verwerk ik liefst buiten. Morsen geeft vlekken en als het een keer overkookt is dat buiten makkelijker opgeruimd dan binnen. Daarvoor gebruik ik een inductie kookplaatje en een grote pan. “Dat ruikt goed” zei buurman die ook kwam kijken. Waarschijnlijk meer een opmerking uit beleefdheid, want rabarber ruikt bij het koken vooral erg zuur. Hij vroeg wat ik kookte en ook hij bleek niet bekend met rabarber.

Zoet

Hij zag de suiker die ik er in deed. De helft van een kilopak en dat is behoorlijk veel. Maar op 4 liter rabarbermoes is veel suiker nodig om het lekker te maken. Buurman merkte op dat zijn vader het lekker zou vinden omdat die erg van zoet houdt. Dat is die zelfde vader die me bruine bonen met rijst kwam brengen en sindsdien wel vaker Surinaams eten voor me gekookt heeft. Het leek me aardig om nu iets eetbaars terug te geven.

Kant en klare rabarbermoes uit de winkel is meestal gemengd met appel. De goedkope toevoeging aan tomatenketchup, rode kool en veel jams uit de voedsel industrie. Appel voegt smaak en volume toe. Omdat rabarber in het voorjaar geoogst wordt en appel in het najaar, meng je die twee meestal niet als je uit eigen tuin eet. Maar het is ook een goede methode om oude melige appels nog te kunnen verwerken. Dat vult, bindt de moes en neutraliseert de smaak.

Rabarbermoes maak ik zelf van pure rabarber met suiker. Na proeven vond ik het zoet genoeg, heb het laten afkoelen en at na het avondeten zelf een schaaltje als toetje. De rest is verdeeld over 2 diepvriesdozen. Eén voor mij zelf en één om weg te geven. De volgende dag ben ik een doosje rabarbermoes gaan brengen.

Onbekend maakt onbemind

Ook de vader van de buurman wist niet wat rabarber is. Zijn vriend die op bezoek was kende het ook niet. “Is het een vrucht? Groeit het aan een boom?” Hij kon zich niet indenken hoe je het zou eten. “Is het jam?” Voorzichtig proefde hij er wat van. Het was geen succes. Zuur proefde hij wel, maar het zoet kennelijk niet.

In de supermarkt zijn de stengels elk jaar te koop als het rabarber oogsttijd is. Mijn moeder had het in de tuin en van jongs af aan heb ik rabarber gegeten. Ik heb altijd gedacht dat rabarber heel algemeen bekend was. Misschien is rabarber iets dat weinig gegeten wordt? Een oud gerecht dat in onbruik is geraakt?

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

23 gedachten over “Rabarber”

  1. Wij hadden het thuis ook altijd in de tuin, dus ik ken het van jongs af aan. Toen ik een jaar of 17 was en op fietstocht was door Ierland kookten we het ook wel. Lekker op de pannenkoeken. Ongetwijfeld was het ook goedkoop. Maar wat ik toen ontdekte was dat de kampeerpannetjes netjes schoon werden van de rabarber. Aluminium natuurlijk 😉 Niet zo gezond, bleek achteraf, maar erg effectief.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja. Eerst moezen kan ook maar dat is een kwestie van smaak. Ik mag graag de stukjes nog herkennen, net of het dan frisser is.
      Hoeveelheden suiker en vanillesuiker schatten, al doende leer je de juiste hoeveelheid.

      Geliked door 1 persoon

      1. Met appeltaartdeeg heb ik nog niet gedaan. Lijkt me zeker het proberen waard.
        Ik gebruik een bakvorm voor vruchtentaart plus wat kleinere modellen om gebakjes te maken. De taart vul ik met moes van grof gesneden rabarber. Voor de gebakjes gebruik ik een paar dunnere stelen die ik op passende lengte snij. Zodat je de cake over de lengte bedekt hebt. Die stukken rabarber kook ik ook eerst met suiker en dan gaat het pas op de gebakjes.

        Geliked door 1 persoon

  2. Als kind was ik er al dol op, we aten het als bijgerecht.
    Van de week een bos gekocht voor de rabarbertaart. Gebakken als een appeltaart (zonder kaneel en rozijnen) en gezoet met suiker en vanillesuiker. Vurrukkulluk.

    Geliked door 1 persoon

      1. Op vele manieren, ik neem de makkelijkste door een pak appeltaartmix te kopen, de gebruiksaanwijzing te volgen en ipv appelen de rabarber(veel) erin te doen. Rozijnen en kaneel erbij doen, dat smaakt wel maar het hoeft niet. Wel een snufje zout.
        Voorheen deden we het met bloem (zeven) en op de ouderwetse manier. Dat hoeft niet meer.

        Geliked door 1 persoon

  3. Jammer dat de mensen het niet zo vaak meer eten, alhoewel het gelukkig wel in de winkel te koop is. Blijkbaar alleen voor de liefhebbers.
    Wij eten minstens elk jaar 1 of 2 keer rabarber. Altijd vermengd met vanilleyoghurt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja mengen met yoghurt is ook lekker. Ik had de gewoonte om de eerste rabarbermoes zo te eten en de rest te verwerken in van alles. Maar de eerste oogst wil ik gewoon puur – maar met suiker – proeven.

      Like

  4. Wij hadden het vroeger toen ik nog kind was ook in de moestuin en ik ken het dus wel. Maar moet bekennen dat ik het nooit lekker heb gevonden. Mijn moeder maakte vaak rabarbermoes en zowel zij als mijn vader waren er wel dol op.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik eet het vaak, als het er is. Daarom heb ik een paar planten in de tuin.
      Tot voor kort bakte ik ook taartbodems om die met rabarbermoes te bedekken.
      In een koud voorjaar is het wel lekker om daarvoor de gasoven aan te steken.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

ce qui me surprend chaque jour

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.