Me Too

YouToo
WeToo

Achter mij stond de dikke oude garagebaas mijn gespannen dij en bilspieren verbaal te bewonderen.

Feitelijk is die man niet ouder dan ik. Nog van de generatie die zich van geen MeToo beweging bewust is. Zijn opmerkingen waren misschien niet helemaal correct volgens de huidige normen, maar het stoorde me niet en ik wist dat ik van hem geen ongewenste intimiteiten hoef te vrezen. We kennen elkaar al lang. Sinds corona en het merkwaardige Nederlandse medicatiebeleid zijn wij wat vriendschappelijker met elkaar dan vroeger. Hij noemt me nu bij mijn voornaam en niet meer bij de naam van de auto die ik bij hem breng.

Van de corona besmetting was de garageman allang weer genezen. “Ik ben alleen nog een beetje schor.” zei hij. Dat is me bij meer mensen opgevallen, dat ze weer gezond waren, maar een beetje schor. Zelf heb ik dat ook, die schorheid, terwijl ik niet eens ziek ben geweest. De garageman wel. Zijn 30 jaar jongere vrouw kreeg van familie uit haar geboorteland een setje medicatie opgestuurd, zoals in haar land direct wordt meegegeven na een positieve corona test. Die zending bleef bij de Nederlandse douane steken. Ze maakte zich erg ongerust want volgens Nederlands beleid bleef de ziekte onbehandeld totdat de patiënt bijna stikte. Ze vertelde het me toen ik met mijn auto tevergeefs naar de garage kwam. Ik liet haar weten wat ik uit voorzorg voor mijzelf had aangeschaft en bood aan dat te geven. Ze was er blij mee, de zieke garageman ook. Hij is mijn hulp niet vergeten.

Nu wilde mijn autoraam niet meer sluiten. Het zonnige weer werd afgewisseld met een paar flinke regenbuien. Autorijden op een natte stoel is niet prettig. Eerder had hij dat probleem verholpen met een spray, maar dat werkte dit keer niet. Er moest dieper op het mechanisme ingegrepen. Ik bleek niet sterk genoeg om alle oude schroeven los te krijgen, dus nu vroeg ik zijn hulp.

Zijn zoontje kwam de garage uit gerend, roepend “Mad Max”. Mijn auto is voor hem donders interessant. Zolang hij leeft zag hij de auto af en toe bij de garage. Met het kind liep de man rondom mijn auto en merkte op dat de rubberringen van de uitlaat ophanging nieuw zijn. “Kijk”, zei hij, “dat heeft ze zelf al gedaan. Maar de derde ring is ze vergeten.” En tegen mij: “Vervang ook de derde ring, vlak onder de bestuurdersstoel. Als je even kijkt in de afvalcontainer van de buurman, dan zie je daar een yoga mat. Handig als je wat aan de onderkant van de auto moet doen.”

Zijn Poolse werkkracht liet hij de klus aan het raam uitvoeren, terwijl hij instructies gaf en mij zei goed op te letten. Want nu ging de technische operatie iets verder dan de vorige keer. “De bedrading is via een relais aangesloten op het motortje van het raam. Je kunt niet zomaar een willekeurig schakelaartje plaatsen.” Het kastje met schakelingen en aandrijving werd uitgemonteerd, behandeld met WD40 (in het daarvoor bedoelde gaatje van de zwarte behuizing spuiten) een beetje geschud en geklopt en weer aangesloten, teruggeplaatst, de deurbekleding ook weer netjes vastgezet. Ik hielp de monteur door tegendruk op de deur te geven, zodat deze stabiel bleef tijdens het schroeven en prutsen. Vandaar die gespannen bilspieren.

Zijn eigen oldtimer is oud genoeg om in het nultarief te vallen voor de rijtuigenbelasting, die van mij is iets jonger, dus ik betaal alweer jaren alle kosten. Zijn auto raakt op sommige plekken doorgeroest, waar mijn auto weinig problemen mee heeft. Belastingvrijstelling voor old-timers gold ooit ook voor de auto waarmee ik rij, maar werd afgeschaft op het moment dat splinternieuwe dure Tesla voertuigen vrijstelling kregen. Volgens sommigen is het puur toeval dat dit tegelijkertijd gebeurde. Als de wetgeving gelijk blijft rij ik over 2 jaar ook weer belastingvrij.

“Heb je nou onthouden hoe het moet?” vroeg de garageman.
“Ja, vooral sterk genoeg worden om de schroeven los te krijgen.”

Vroeger waren mijn armen gespierd, nu niet meer. Ik ben ook niet sterk in mijn handen en kan die spieren niet trainen. De doorgang in de botten van mijn polsen is daarvoor te klein, zodat bij te veel spier ontwikkeling alles klem komt te zitten. Hoe mijn skelet gevormd is, zal ik moeten accepteren. Vroeger was alles aan mij mooier, behalve mijn hersens. Daar zit tegenwoordig veel meer informatie in opgeslagen dan vroeger, waardoor ik nu begrijp wat ik een monteur zie doen en die reparatie kan ik ook werkelijk reproduceren, als ik er sterk genoeg voor ben.

Hij gaf me nog een rondleiding langs de auto’s waaraan gewerkt wordt, wat de problemen daaraan zijn en hoe die opgelost gaan worden. Deze techneut gaat er zonder meer van uit dat ik begrijp wat hij over autotechniek vertelt. Wat auto’s betreft begrijpen we elkaar. Een bijzonder model wil hij op de weg houden, zoals ik dat ook voor deze auto wil, me too.

Ook aan de uitlaat ophanging van de auto van mijn 20 jaar jongere vriend moest gewerkt, maar hij ging er mee naar de merk dealer. Zelf is hij te onhandig, doorziet niet hoe de dingen in elkaar zitten en hoe ze werken, heeft niet geleerd zelf iets te repareren. De merkgarage heeft het werk goed uitgevoerd, er zitten weer mooie nieuwe rubbers onder de auto. Maar hij betaalde daarvoor 500 euro, een bedrag waarvoor hij zelf vele uren hard moet werken.

Voor de uitlaatrubbers van mijn auto betaalde ik een tientje aan de onderdelen handelaar. Omdat ik zelf niet sterk genoeg bleek, bood een vriend van een buurman zijn kracht en 1 minuutje van zijn tijd. Dat zou mijn jonge vriend niet eens nodig hebben, hij is zelf sterk genoeg.

“Als je nog eens wat aan je auto hebt, bel mij dan even. Sommige dingen die de garage doet, kan ik ook. (Me too.) Als je dan meehelpt kun je het voortaan ook zelf. (You too.) Vrienden moeten elkaar helpen. Samen kunnen we veel. (We too.)”

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Me Too”

  1. Mooi verhaal, inspirerend! Mijn vader betrok mij, toen ik nog een klein meisje was, altijd bij al zijn klusjes. Ik wist (en weet nog steeds) dus wel allerlei gereedschappen te benoemen, en weet waarvoor ze zijn. Maar ik pas die kennis niet echt vaak toe, omdat het nu niet hoeft: manlief doet dit soort dingen graag, en goed. Maar waren er maar meer garagebazen zoals de jouwe!

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi verhaal weer, ook mooi dat je veel zelf kunt. Ik ben er de laatste jaren achter gekomen dat ik meer kan dan ik zelf dacht. Tijdens mijn huwelijk werd er vaak gezegd, laat mij dat maar doen, want dat is voor jou te moeilijk. Een van de voordelen van alleen zijn is dat je op een gegeven moment toch maar eens gaat kijken of je het zelf niet kunt oplossen, want veel dingen zijn duur om te laten doen. Mijn laatste vriend stimuleerde mij wel in het zelf doen,maar was dan superkritisch op het resultaat wat er in resulteerde dat ik dingen beter deed als hij niet op mijn vingers stond te kijken. Nu hij uit beeld is kan ik mij er weer makkelijker toe zetten om iets nieuws te proberen. En het resultaat zou dan in zijn ogen niet goed genoeg zijn geweest, voor mij is het belangrijker dat ik weer wat van mijn kluslijst af kan strepen. En het belangrijkste ik heb het zelf voor elkaar gekregen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: