Dubbel

Volgens het bevolkingsregister ben ik tweemaal geboren en nooit gestorven.

https://youtu.be/ryJUGGy4bwc

Een babyfoto van mijzelf, of van mijn tweede verschijning als je in het reïncarnatieverhaal wil geloven, is nooit gemaakt. Een kleuterschool foto is ooit in een familie album geplakt. Iemand heeft de klassenfoto op internet gezet, zodat ik die nu nog kan zien. De albums met familie foto’s waren na de dood van onze moeder niet te vinden.

Mijn zusje mailde me lang daarna twee kinderfoto’s uit die albums, waarop wij samen te zien zijn. Ik als tienjarige, zij was al tiener. Bij het zien van die foto’s begreep ik waarom alle fotoalbums, het trouwboekje, sieraden en andere spullen onvindbaar waren na de dood van onze moeder. Het was niet zomaar verdwenen. Zij had al direct na het overlijden meegenomen wat ze hebben wilde en was daarna onbereikbaar. Ik mocht haar indertijd niet bellen over de afhandeling van de uitvaart en nalatenschap, omdat ze dat overlijden niet aankon, depressief was en een burn-out had, deed ze me destijds geloven.

https://youtu.be/639nZYayAc0

Mijn ene broer had het geld al te pakken terwijl onze moeder nog in het ziekenhuis lag. Mijn andere broer liet weten niets met de afhandeling te maken te willen hebben, maar de uitvaart ondernemer belde me om te vragen of het wel de bedoeling was om de as aan die broer mee te geven en het door mij te veel betaalde bedrag aan hem uit te betalen. Sieraden van waarde, alle familiefoto’s en wat ze verder interessant vond had mijn zusje meegenomen. De rekening van de uitvaart was voor mij en tussen de overgebleven rommel in het huis vond ik die oude portefeuille die niemand mooi genoeg had gevonden.

Nadat ik alles alleen had moeten afhandelen en betalen verweet mijn zusje me per telefoon dat ik haar moeder “in het vuur had laten flikkeren”. Ze kwam met meer van die vrolijke telefoontjes en eiste mijn tijd daarvoor op, ongeacht wat ik zelf te doen had. Een paar jaar later stuurde ze me die email met twee kinderfoto’s uit één van de familie albums. Als ik meer wilde zien, moest ik aan allerlei voorwaarden voldoen. Pas op dat moment realiseerde ik me hoe de foto’s en andere spullen verdwenen waren. Ik weigerde op haar voorwaarden in te gaan. Ik hou niet van chantage. Daarna liet ze me weten mijn email en telefoonnummer geblokkeerd te hebben.

https://youtu.be/48pGj8olhM8

Nu, na jaren, belde ze me weer. “Je moet nu beslissen of je nog contact wil.” Duidelijk weer flink beschonken, zoals ze ook vroeger was tijdens telefoongesprekken. Zich beklagend, dat iedereen haar tekort deed. Ze had diezelfde avond gebroken met de oudste van onze broers en zijn telefoonnummer geblokkeerd. Hij had haar “zo egocentrisch dat jij je niet kan indenken met welke problemen andere mensen te maken hebben” genoemd, vertelde ze nadat ik haar bijna letterlijk het zelfde had gezegd. Daarom had ze hem geblokkeerd. Nu moest ik van haar beslissen of ik nog contact met haar wilde. Dan moest ik opnieuw aan allerlei voorwaarden voldoen, die erop neerkwamen dat ik voor haar dronken tirades beschikbaar moest zijn en moest doen alsof ik al haar leugens geloofde. Ik bedankte ervoor.

Nooit heb ik getest of die eerdere blokkade echt werkte. Het had als een opluchting gevoeld. Verlost van haar dronken klaagzangen. Het leek me een beetje overbodig dat ze nu opnieuw dreigde te gaan blokkeren wat ze al geblokkeerd had. Maar dat deed ze die avond. Ze had er veel onverstaanbare woorden voor nodig. En zo miste ik een telefoongesprek dat ik wel had willen ontvangen. “Dan heb ik geen familie meer”, zei ze. “Ik ook niet.” was mijn antwoord.

Nu ben ik bevrijd van familiebanden, dubbel geboren en dubbel in de ban gedaan. De oude sleetse portefeuilles waren dubbel evenals de dubbele geboorte akten met mijn naam, die ik na het vinden van die overlijdensadvertentie heb gevraagd aan de gemeente waar ik werd geboren. Beide geboorte akten werden toegestuurd, maar volgens de gemeentelijke administratie zijn wel beide geboorten aangegeven, maar is daar nooit een overlijdensakte voor iemand met mijn naam opgemaakt. Administratief bestaan we dus nog beiden. Het is allemaal een beetje dubbel.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Dubbel”

 1. Triest, zulke familiegeschiedenissen (van jou en Johmar). Je kunt je familie inderdaad niet uitkiezen. Als enig kind heb ik altijd broer(s) of zus(sen) gemist, en gewild – ooit. Vanuit het romantische idee dat het altijd rozengeur en maneschijn zou zijn tussen ons. Inmiddels ben ik – door meer verhalen als het jouwe – wel wijzer. Ben ik blij dat ik alles alleen heb moeten regelen rond de uitvaart van mijn laatste ouder, maar dat er verder ook geen overleg nodig was of gedonder achteraf over de erfenis…

  Geliked door 1 persoon

 2. Familie, je kunt niet kiezen waar je geboren word en in welke familie. Ik kom uit een klein gezin en hadden het best gezellig met elkaar. Toen mijn vader overleed woonden mijn broer en ik allebei nog thuis. Toen mijn moeder overleed waren we allebei het huis al uit. Ik ben net voor het overlijden van mijn moeder gescheiden en tot op dat moment zagen mijn broer en ik elkaar alleen met verjaardagen en/of als we allebei bij onze moeder op bezoek waren in het verpleeghuis waar zij toen woonde. Na mijn scheiding was het voor mij lastig om bij mijn broer op bezoek te gaan omdat ik afhankelijk was van het openbaar vervoer dus bleef het bij verjaardagen dat we elkaar zagen. Op een gegeven moment was mijn neefje jarig en kon ik door financiele problemen op dat moment (mijn ex had de alimentatie ineens stopgezet) niet naar de verjaardag. Toen ik mijn broer daarover belde en vertelde wat er aan de hand was, was zijn enige reactie , oh dan spreken we wel een andere keer af. Geen vraag van red je het wel? Geen aanbod om mij en mijn dochter op te halen, niets van dit alles en daarna heb ik nooit meer wat gehoord van mijn broer nu ruim 20 jaar geleden. Het ging er mij niet om dat hij me financiel bij moest staan of iets anders maar gewoon interresse in mijn situatie. Daarvoor was ik eigenlijk altijd degene die kaartjes stuurde met verjaardagen, contact zocht etc. Nu na dit voorval was ik er wel klaar mee, vind ik het jammer ? Ja ,want ik heb maar een broer en verder ook weinig familie, maar ga ook geen moeite doen voor iemand die het kennelijk niet de moeite waard vind om zijn enige zus ook maar enige vorm van medeleven of interresse te tonen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, er is niks. Mijn moeder vertelde dat het ziekenhuis alle overledenen liet afvoeren met een koetsje en haar gewezen werd op een klein kistje onder de voeten van de koetsier. “Kijk” werd er gezegd, “Dat kleine kistje dat is jouw overleden kindje.” Afscheid nemen mocht niet, de koetsier vertrok al. Omdat er zo veel mensen stierven op dat moment liet de gemeente alle lijken direct afvoeren en begraven. Het was in de hongerwinter van 1944.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: