Examen

Grote bedrijven zijn verzekerd voor allerlei soorten bedrijfsschade en aansprakelijkheid. Verzekeringen stellen eisen om schade risico te beperken.

Er gelden veiligheidsvoorschriften die bijvoorbeeld een ongeval of brandschade moeten voorkomen. Elk bedrijf stelt regels op waar het personeel zich aan moet houden. Die veiligheidsvoorschriften moet elk personeelslid kennen.

Hoewel steeds minder personeel in vaste dienst wordt genomen, moet elk personeelslid een cursus volgen en een toets afleggen. Zo kan het bedrijf aantonen dat het personeel bekend is met de voorschriften. Ook bij het bedrijf met slechte arbeidsvoorwaarden, waar mijn muzikale vriend erg laag werd betaald en de ARBO wetgeving niet werd toegepast, moest hij wel een toets afleggen waarvoor hij op alle punten goed scoorde. Een kraan en heftruck waren aanwezig, maar mochten niet worden gebruikt. Dat bedrijf gaf geen gelegenheid volgens de ARBO te werken. Het personeel had de toetsen afgelegd en was dus aantoonbaar op de hoogte van de voorschriften, zodat het bedrijf zich zou kunnen beroepen op de eigen verantwoordelijkheid van het personeel. Aansprakelijkheid voor schade zou bij het personeel liggen.

Gelukkig is hij daar weg. Maar het principe van verlegde verantwoordelijkheid wordt ook bij andere bedrijven gebruikt. Zo heeft hij al veel bedrijfsopleidingen gevolgd en is hij goed op de hoogte van alle veiligheidsregels.

Het afleggen van de examens moet vaak op een ander adres dan het bedrijf waar wordt gewerkt. Vervoer er heen moet hij zelf betalen en de uren gelden niet als werktijd, zodat daarover geen loon wordt betaald. Dat betekent een hele of halve dag inkomstenderving. Kosten die voor iemand met een laag inkomen direct problemen kunnen opleveren. Steeds die toetsen moeten doen leverde ook spanning. Hij vertelde me vaak wanneer hij weer op cursus moest, waar dat was, hoe lang hij onderweg zou zijn, of hij slaagde.

Hij hoorde graag complimenten bij een goed resultaat en bemoedigende woorden als iets niet lukte. Want niet altijd kreeg hij een goede beoordeling. Eerder had ik gemerkt dat hij na een slechte beoordeling zo depressief kon worden dat hij thuis in bed bleef en tot niets meer in staat was. Hij kwam sneller over een teleurstelling heen als hij mij belde. Even praten en dan bidden deed hem goed. Het lijkt misschien raar dat ik als atheïst iemand aanraadde te gaan bidden, maar het gaf hem rust en zelfvertrouwen. Sommige dingen werken vooral als je erin gelooft.

https://youtu.be/-1NFRM2lByY – Honest Final Exam – Dương Hoàng Yến

Ook het nieuwe bedrijf, dat de zaken aanzienlijk beter had geregeld, liet hem een toets doen. Hij zakte en belde me om dat te vertellen. Hij vond de formulering van de vragen en antwoorden onlogisch. Dat heb ik ook wel eens ervaren bij toetsen. Niet iedere docent of examencommissie is even taalkundig. Daarom raadde ik hem aan bij het bedrijf te vragen of er een boek was met de stof waarvoor hij examen moest doen. Vaak komt het taalgebruik in zo’n boek overeen met de formulering van de toetsen. Dat boek bleek er te zijn, hij kreeg het mee naar huis. Er werd een afspraak gemaakt voor een nieuw examen.

Hij zag er tegenop om zijn collega’s te vertellen dat hij gezakt was en opnieuw examen moest doen. Maar die lachten erom en vertelden dat ze allemaal een paar keer gezakt waren. Vaker een toets moesten afleggen voordat ze slaagden. Dus niks om je voor te moeten schamen.

De dag voor het herexamen was ik laat in de middag bij hem. Het boek had hij nog niet helemaal gelezen, hij had ook nog niet gegeten en was een beetje somber. “Ik ben afgevallen.” vertelde hij. “Hoe komt dat?” “Ik kook niet meer. Geen zin. Wat heb jij gegeten?” Zelf had ik ook nog niet gegeten en bood aan te gaan koken. Maar hij had liever dat ik alleen maar bij hem bleef zitten. “Nee, je kunt een soep eten. Dan ken je dat ook.” Hij had pakjes instant noodles, die ik inderdaad nog nooit had gegeten. Een pakje van 5 apart verpakte porties kostte vóór de pandemie nog 1 euro, vertelde hij. Nu had de Action die pakjes opengemaakt en verkochten ze de instant noodles maaltijden los per stuk voor 35 cent. Weinig geld, maar van 20 naar 35 cent is procentueel een grote prijsstijging.

Het gemak van zijn noodle keuze is dat alleen heet water toevoegen al een hap eten oplevert. Er zit een zakje poeder bij dat het water smaak geeft. Ik wilde wel proeven wat hij vaak eet als ik niet op bezoek kom. Het was erg zout, wat werd verholpen door meer water toe te voegen. Verder best eetbaar. Zo krijg je water, zout en koolhydraten binnen. Gezonde voeding is het natuurlijk niet, omdat het geen complete maaltijd is. Ei, vis of vlees en groenten toevoegen maakt dat je alsnog aan het koken bent. Een makkelijke maaltijd die weinig kost is een uitkomst voor wie moe gewerkt thuis komt.

Voor koken had hij die dag geen tijd, want hij moest het cursusboek doornemen. Het boek lezen stelde hij uit, want daar zag hij tegenop. Het stond hem tegen, omdat hij voor de toets was gezakt. Mijn aanwezigheid was een welkome afleiding en een mooi excuus om er niks aan te doen. Ook daarom wilde hij dat ik bleef. Omdat hij elke dag erg vroeg op moest, was hij vroeg op de avond al slaperig en dat was hem goed aan te zien.

Met een slaperige kop nog gaan studeren is geen goed idee. “Neem het boek mee naar bed en leg het bij de hand. Ga nu niet meer leren, maar slapen. Als je ’s nachts wakker wordt en in paniek raakt omdat je iets niet weet, kun je het even opzoeken in dat boek en dan meteen verder slapen. Zo krijg je voldoende nachtrust. Dat is belangrijk want na te weinig slaap ga je informatie door elkaar halen. Wat je normaal altijd weet ga je dan verkeerd antwoorden. Slapen is soms belangrijker dan blijven studeren.
Hoe weet je dat?”
“Van een studiebegeleider op de universiteit.”
Dat wekte vertrouwen.


“Wil je dit nog doen?”
De huisarts had hem een crème voorgeschreven tegen jeukende bultjes waar hij ineens last van had gekregen. Door krabben was de huid rood gaan zien en al wat beschadigd. De crème hielp hem niet en ik kon de oorzaak net zo min vaststellen als de huisarts, maar ik kon wel de hinder verlichten met een middel dat daar niet voor bedoeld was: Mondwater met menthol smaak op een wattenschijfje, waarmee ik over de jeukende plekken streek. Een week eerder was ik daarmee begonnen en al snel zag de huid er beter uit. Als ik er niet was deed hij het zelf, maar zijn rug kon hij niet bereiken. Een probleem van mannen met veel spierontwikkeling. Hij vond mijn behandeling prettig en het gaf direct rust.

De oorzaak van het probleem had hij misschien zelf al gevonden. Al wekenlang at hij pindakaas op brood. Veel mensen hebben een lichte tot ernstige pinda allergie. Hij misschien ook. Een pot goedkoop broodbeleg wegdoen vond hij moeilijk. Misschien had zijn zoon de allergie niet en kon die het opmaken.

Na de behandeling ging hij slapen en ik vertrok. De volgende dag belde hij me: “Ik ben geslaagd!” Het boek had hij niet eens meer bekeken. Eigenlijk kende hij de stof al van de vele vorige bedrijfsopleidingen. Dit keer mocht hij alle toetsen op 1 dag doen, zodat hij maar 1 keer reiskosten hoefde te maken en maar 1 dag inkomen hoefde te missen. Hij slaagde voor alle toetsen.

“Gefeliciteerd. Nu ben je weer een stap verder.”
“Ere wie ere toekomt. Alle eer aan de heer.”
In gedachten zag ik Jezus zitten zwoegen op al die toetsen die christenen in de hele wereld afleggen.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Dương Hoàng Yến)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Examen”

 1. Mijn collega stofzuigt al 2 weken met een haperende stofzuiger vertelde ze mij vanmorgen toen ik na ziek te zijn geweest vanmorgen weer op het werk kwam. Je weet dat dat kortsluiting en/of brand kan veroorzaken zei ik. Ja maar ik heb het al 2 weken geleden gemeld en vorige week weer en ze zeggen dat ze het gaan oplossen was haar antwoord. Prima, maar ik ga hem niet gebruiken zei ik. Ze ging het nog een keer appen en kreeeg als antwoord dat de verantwoordlijke hiervoor nu op vakantie is, maar dat het zo snel mogelijk opgelost gaat worden. Ik zei vanmorgen ook al tegen mijn collega , ik zou het op de locatie ook doorgeven en zeggen dat ik hem niet meer gebruik zei ik tegen haar. Wij werken voor een schoonmaakbedrijf op een zorginstelling dus zijn daar niet rechtstreeks in dienst maar hebben er wel een contactpersoon. Weet zeker dat die niet blij worden als wij op de locatie kortsluiting of brand veroorzaken. Dus ga hen vragen het rechtstreeks te melden bij onze werkgever met daar bij de boodschap dat het zo snel mogelijk opgelost word. Ben benieuwd.

  Geliked door 1 persoon

   1. Precies de reden dat ik weiger hem te gebruiken.Helemaal omdat ik laatst van een ander personeelslid nog de vermaning kreeg dat ik wel moest zorgen dat ik het juiste materiaal had. Ik hoefde het tenslotte alleen maar te bestellen en dan zorgde zij dat ik het kreeg. Maar dat geld blijkbaar alleen voor goedkope spullen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Kleine update na het benoemen van het feit dat ze op de locatie ook gezegd hebben dat wij deze stofzuiger niet mogen gebruilken volgt er ineens een appje dat er een nieuwe besteld is, die komt over een week. Volgende keer dusgelijk de klant contact oplaten nemen , dat schijnt meer indruk te maken dan wanneer wij iets aangeven. Als ze dat gelijk na onze eerste melding gedan hadden was de nieuwe stofzuiger al .binnen geweest

     Geliked door 1 persoon

  1. Soms horen we in het nieuws van grote bedrijfsongevallen, branden, explosies, dan komt nog wel eens naar boven dat een personeelslid zich niet aan de veiligheidsvoorschriften heeft gehouden. Nu begrijp ik hoe dat kan gebeuren.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: