Kroon

Direct nadat ik gekroond werd, kocht ik mijn eerste jet. Niet de duurste, geen bijzondere, maar gewoon een betrouwbare die doet wat het doen moet.

De kroon is van goed materiaal. Goud kent geen oxidatie. De zetting is goed en glad afgewerkt, maar een bevestigingsplaats blijft een kwetsbaar punt dat heel goed moet worden schoon gehouden. Borstelen is niet goed genoeg.

Vandaar de waterjet. Een waterbakje, pomp en regelknop voor de druk. Van de 4 bijgeleverde spuitpuntjes deelde er één zich na 10 jaar spontaan en zijn er twee zoekgeraakt. Ik heb er altijd maar één gebruikt en dat is genoeg. Een stugge plastic slang die na 30 jaar verbrokkelde, werd vervangen door een soepele slang uit de dierenwinkel. Ze verkopen dat per meter. Bedoeld voor gebruik met een aquariumpompje. Ik kon de lengte vrij kiezen, dus heb ik een langere slang gemonteerd, wat voor mij veel handiger is. Het plastic handvat waarop het spuitje gestoken is, ging lijden aan plasticmoeheid en brak na 40 jaar spontaan af. Het slangetje werd rechtstreeks op het spuitje geschoven. Maar nu is de pomp gaan lekken, zodat het water onder het apparaatje uit loopt. Het is tijd geworden, om de Rowenta Dentajet te vervangen.

Dagenlang zoeken en lezen volgde. Er zijn niet veel merken meer en ze gebruiken allemaal een zelfde stugge plastic slang. Het aanbod is niet groot, de modellen nauwelijks aangepast, verbetering is er niet. Alleen de prijzen zijn gestegen.

De beste oplossing blijk ik niet te kunnen kopen. Als student kon ik  een kroon en een brug laten plaatsen en betalen, waarna ik zonder probleem in de winkel een monddouche kocht. Maar nu moet ik  sparen voor onderhoudswerk aan mijn gebit. Met alles moet ik extreem zuinig doen om een nieuwe kroon te laten plaatsen, die er eigenlijk al 3 jaar eerder in had gemoeten. Maar de oude waterjet is kapot en er moet een vervanger komen. Het beste model zou voor mij een Oral-B waterjet met oplaadpunt voor de tandenborstel zijn.

Via Google kom je bij elk woord een link naar Marktplaats tegen.  Alles is tweedehands te koop. Je kunt spullen schoonmaken en ontsmetten, maar toch. Tweedehands mondverzorging? Het idee geeft me een misselijk gevoel. Daar moet ik me overheen zetten. Een gebruikte tandenborstel overnemen doe je alleen uit financiële nood.

Dat aanbod is verbazingwekkend groot en er worden nog forse bedragen gevraagd. Een gebruikte tandenborstel probeer je misschien ook alleen uit financiële nood te verkopen. Toch wil niet iedereen de hoogste prijs. Iemand had een Oral-B Professional Care Oxyjet Center te koop, met oplaadpunt maar zonder de tandenborstel. Die borstel wilde ze zelf houden, de monddouche gebruikte ze niet. Dat leek de perfecte oplossing. Zij zou mijn oplader krijgen en een vergoeding van 10 euro voor het poets en spuit station zonder borstel. Ze ging akkoord met de ruil. We konden allebei onze eigen tandenborstel blijven gebruiken, waarmee kotsneigingen bij elke poetsbeurt voorkomen zouden worden. Maar ineens haakte ze af. Postverzending deed ze niet. Ik vroeg waarom, maar daar wilde ze niet op antwoorden. De advertentie werd weggehaald.

Soms vinden mensen het te veel gedoe om iets in te pakken en te verzenden. Anderen vinden het juist weer vervelend om vreemden aan de deur te krijgen. De betaling contant in het handje kan ook een voorkeur zijn, die handelen op afstand belemmert. Wat haar werkelijke reden was, dat zal ik nooit weten.

Mijn zoektocht moest verdergaan. Uren keek ik naar tandenborstels waar de oude pasta nog aan vastgeplakt zat en monddouches die er niet meer fris uitzagen. Uiteindelijk heb ik een redelijk schone waterjet kunnen aanschaffen voor 10 euro plus verzendkosten.

Ik heb alles een sopje gegeven, vlekken weggepoetst, losse delen in de afwasmachine gedaan en de rest goed doorgepompt met schoonmaak azijn. Daarna nog een soda oplossing gebruikt, schoon heet water en tenslotte mondwater uit een flesje. Nu ziet en ruikt alles goed. Ik moet een plastic strip aan de muur vastkitten, goed laten drogen, om de waterjet te kunnen ophangen. Het werkt. Wel jammer, dat het een stugge plastic waterslang heeft, die zo te zien niet makkelijk vervangen kan worden.

Nu nog verder sparen voor de kroon die al jaren noodzakelijk is, maar waarvan de verzekering weinig gaat vergoeden.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Eén gedachte over “Kroon”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: