Het is weer zo ver. De langste dag van het jaar. Of het dit jaar nou een warme of een koude dag is, hierna zal de zon steeds korter te zien zijn. We gaan weer naar de winter toe, terwijl de zomer nog maar net is begonnen.
Aan alles komt een eind. Aan de lente en de zomer, aan de courgette en het rabarber seizoen. De laatste rabarber kan geoogst rond de langste dag. Daarna moet je de plant mesten en met rust laten.
De rabarberplant maakt grote sappige stengels. Die oogst je soms al in maart of april, soms kan het pas later. Je oogst tot de langste dag. Een paar dagen later oogsten mag, maar daarna worden de stengels houtig en daardoor niet lekker. De plant gaat steeds meer oxaalzuur aanmaken en te veel is niet goed voor je. Het blad, bloemen en de wortels eet je niet. Beschouw die als giftig. Het blad is groot en kan uitstekend dienst doen als bodembedekking tegen onkruid. Heb je koper te poetsen, dan kun je het zuur van het blad gebruiken om alle donkere verkleuring mee weg te poetsen. Goed naspoelen met schoon water. Zo oogst je: Rabarberstengels worden nooit afgesneden, want dan bloedt de plant dood. Pak de blad stengel dicht bij de wortel beet. Een beetje heen en weer bewegen tot de stengel van de wortel loslaat. Leg de stengel op een snijplank en snij het blad weg. Ook het andere uiteinde van de stengel wegsnijden. Verwerken: Verzamel de schoongesneden stengeld en was die. Dan kun je de stengels snijden in vingerlengte, zo lang als een vingerkootje, of in met de keukenmachine in heel kleine schijfjes. De schone kleingesneden rabarber wordt gekookt. Dat is nodig om giftige zuren te laten verdampen. Rabarber is zuur en daarom voeg je zoet toe. Suiker, honing en zoete port mag ook. Het overgebleven oxaalzuur compenseer je met koolhydraten en zuivel. Daarom maak je gezoet rabarbermoes met yoghurt, rabarbertaart, rabarberijs. Hieronder volgen een paar recepten. Bewaren: Omdat je in de korte oogsttijd niet elke dag rabarber eet, zul je er wat van willen bewaren. Schoongewassen stukjes rabarber kun je zonder verdere bewerking goed ingepakt invriezen. Verwerking kan dan later nog. De beste bewaarmethode is wecken. De gekookte rabarber giet je in steriele glazen potten die goed afgesloten nog eens worden verhit tot 80 ° C. Zo blijft het zelfs ongekoeld jarenlang goed. Handig is het, als de rabarber al op smaak is, zodat je het later zo uit de weckpot kunt eten. |
Eén gedachte over “Rabarber”