Rabarber

Rabarber oogsten, verwerken en bewaren.

Het is weer zo ver. De langste dag van het jaar. Of het dit jaar nou een warme of een koude dag is, hierna zal de zon steeds korter te zien zijn. We gaan weer naar de winter toe, terwijl de zomer nog maar net is begonnen.

Aan alles komt een eind. Aan de lente en de zomer, aan de courgette en het rabarber seizoen. De laatste rabarber kan geoogst rond de langste dag. Daarna moet je de plant mesten en met rust laten.

 

De rabarberplant maakt grote sappige stengels. Die oogst je soms al in maart of april, soms kan het pas later. Je oogst tot de langste dag. Een paar dagen later oogsten mag, maar daarna worden de stengels houtig en daardoor niet lekker. De plant gaat steeds meer oxaalzuur aanmaken en te veel is niet goed voor je. Het blad, bloemen en de wortels eet je niet. Beschouw die als giftig.

Het blad is groot en kan uitstekend dienst doen als bodembedekking tegen onkruid. Heb je koper te poetsen, dan kun je het zuur van het blad gebruiken om alle donkere verkleuring mee weg te poetsen. Goed naspoelen met schoon water.

Zo oogst je:

Rabarberstengels worden nooit afgesneden, want dan bloedt de plant dood. Pak de blad stengel dicht bij de wortel beet. Een beetje heen en weer bewegen tot de stengel van de wortel loslaat. Leg de stengel op een snijplank en snij het blad weg. Ook het andere uiteinde van de stengel wegsnijden.

Verwerken:

Verzamel de schoongesneden stengeld en was die. Dan kun je de stengels snijden in vingerlengte, zo lang als een vingerkootje, of in met de keukenmachine in heel kleine schijfjes. De schone kleingesneden rabarber wordt gekookt. Dat is nodig om giftige zuren te laten verdampen. Rabarber is zuur en daarom voeg je zoet toe. Suiker,  honing en zoete port mag ook. Het overgebleven oxaalzuur compenseer je met koolhydraten en zuivel. Daarom maak je gezoet rabarbermoes met yoghurt, rabarbertaart, rabarberijs. Hieronder volgen een paar recepten.

Bewaren:

Omdat je in de korte oogsttijd niet elke dag rabarber eet, zul je er wat van willen bewaren. Schoongewassen stukjes rabarber kun je zonder verdere bewerking goed ingepakt invriezen. Verwerking kan dan later nog.

De beste bewaarmethode is wecken. De gekookte rabarber giet je in steriele glazen potten die goed afgesloten nog eens worden verhit tot 80 ° C. Zo blijft het zelfs ongekoeld jarenlang goed. Handig is het, als de rabarber al op smaak is, zodat je het later zo uit de weckpot kunt eten.

Recepten:

Rabarbermoes

Rabarbertaart

Rabarber ijs

 

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Eén gedachte over “Rabarber”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: