Alles op zijn tijd

seizoenswerk en kinderarbeid

Er zijn van die dingen die steeds weer terugkomen.

De rozen raken in de winter uitgebloeid en beginnen vroeg in het jaar weer met de eerste groene blaadjes, maar bloemen komen pas weer later.

Oogsttijden

De eerste oogst uit de tuin bestaat uit raapstelen, dan spinazie, rabarber, aalbessen, aardbeien, in die volgorde. In vorige jaren gevolgd door kruisbessen, kiwi´s, peren, appels en noten. Die zijn nu in opdracht van de woningverhuurder vernield. Maar als de bomen en struiken er nog zouden staan, zou dat mooi op volgorde geoogst kunnen worden. Alles op zijn tijd. Zoals het was bedacht en verwerkt in het tuinontwerp.

Pinnen

Online bankieren is handig als je een werkende internet verbinding hebt en een computer of iets anders met dezelfde functies. Elke schakel tussen jou en de bank kan uitvallen, zodat het niet altijd geheel zorgeloos verloopt. Storingen zijn er af en toe, maar aan het eind van het jaar kun je daarvan verzekerd zijn. Daarom pin ik in de laatste maanden wat extra geld bij de kassa. Zo ben ik voorzien van betaalmiddelen als de bank dwars ligt.

Afgelopen weken waren er weer veel storingen bij het pinapparaat. Vroeger kwam zoiets nog in het TV nieuws, maar nu is dat zo gewoon geworden dat dit nauwelijks het vermelden waard is. Onzekerheid is er altijd over de oorzaak. Is mijn pinpas beschadigd? Mankeert er iets aan mijn administratieve verhouding met de bank? Heeft de bank zelf een probleem? Is het pin apparaatje defect? Ligt het aan een internet storing? Je weet het niet.

Soms werkt de betaalfunctie bij geen van de klanten. Soms alleen bij sommige klanten. Je kunt die storingen opzoeken op een website: https://allestoringen.nl

Bankieren

ING heeft de laatste maand van het jaar altijd veel storingsmeldingen. Er kan niet ingelogd, of niet overgeboekt, de bijschrijvingen zijn niet zichtbaar, pinnen werkt niet. Elke denkbare storing is de laatste weken gepasseerd. Ook creditcardbetalingen werkten vaak niet, terwijl dat eigenlijk niet van ING zelf is.

Op de website van de bank zelf kwamen ook storingen voorbij. Erg lastig vond ik het ontbreken van gegevens, op een website die toch al niet uitblinkt in overzichtelijkheid.

Financieel beheer

Ik maak veel gebruik van het vooraf inplannen van overboekingen. Betalingsverplichtingen komen toch steeds weer terug en waarom zou je de maandelijkse betalingen dan niet automatisch laten uitvoeren. Wel controleer ik regelmatig of het werkelijk op tijd is gedaan en of ook de bijschrijvingen binnen zijn.

Banksy – bankier

Want 0% geldt alleen voor rente die de bank aan klanten uitbetaalt. Klanten krijgen van de bank geen cent voor 0%. Rood staan op de rekening kost geld, ook als dat is veroorzaakt door fouten van de bank zelf.

Klachten van klanten zijn terug te lezen op het internet en gaan altijd weer over de zelfde dingen. Niet kunnen inloggen, niet kunnen overboeken, saldo klopt niet, betalingen worden niet uitgevoerd. Die dingen blijven altijd weer terug komen alsof het een natuurverschijnsel is.

Omdat de ING het overschrijven tussen spaarrekening en betaalrekening onnodig lastig had gemaakt heb ik daar alle spaarrekeningen opgeheven. Sparen doe ik bij de ASN. Dat levert daar ook geen cent rente op, maar de rekening is gratis en alle geautomatiseerde boekingen worden netjes uitgevoerd. Zo kan ik zeker zijn dat er genoeg gereserveerd is om naar de betaalrekening over te boeken, vanwaar mijn betalingsverplichtingen automatisch worden voldaan.

De ASN website heeft een ander probleem. Het komt nogal eens voor, dat inloggen geblokkeerd is. Soms is een overzicht niet zichtbaar. Soms kan een bestaande opdracht niet gewijzigd. Ook dat is terug te lezen op de website van Allestoringen.nl

Vandaag moest ik een ING fout herstellen. Overzichten waren dagenlang niet opvraagbaar. Zo wist ik niet zeker of alle betalingen waren voldaan. Voor de zekerheid gaf ik een overboekingsopdracht opnieuw, later bleek dubbel te zijn betaald. Daardoor had ik zelf een negatief saldo. Een dubbele betaling kan later weer teruggestort of verrekend met de ontvanger, maar voor een negatief saldo brengt de bank kosten in rekening.

Aanvullen vanaf de ASN spaarrekening dan maar. Inloggen, overboeking intikken, en de boeking bevestigen. Maar vandaag werkte die routine niet. De vakjes vulde ik netjes in, maar op het scherm bleven ze leeg. Een paar keer geprobeerd of ik iets fout deed. Nee, het lag echt bij de bank. Dan de chat om hulp gevraagd. Die komt er niet uit en verwijst me naar een telefoonnummer.

Uiteraard vraagt de helpdame allerlei gegevens om te weten of ik ben wie ik zeg dat ik ben. Dan zegt ze dat ik een andere browser moet gebruiken, maar dat wil ik niet. Ze stelt een programma voor dat ik onveilig vindt. Dan legt ze uit dat ik geen vaste link naar de bank moet gebruiken, maar dat ik de naam van de bank moet googelen, zodat ik op hun website terecht kom. Ook dat vind ik uiterst onveilig. Iedereen kan een naam registreren en een kopie webpagina plaatsen.

Kinderarbeid

Ze denkt dat ik haar niet begrijp. Als het logo van de bank in de ene hoek staat en de producten van de bank weer ergens anders, dan is het veilig volgens haar. Ik hoor dat ze ongeduldig wordt en ze stelt dat ik me moet laten helpen door kinderen die ik vertrouw. (!?) Als een kat geholpen wordt dan kan hij kwijt raken wat hij niet kwijt wilde. Maar een klant helpen door kinderhulp te adviseren?

Uiteindelijk kan ik per telefoon doorgeven welke overboeking ik gedaan wil hebben. Dat zal de volgende dag door de bank worden uitgevoerd. Ze hebben daar vast wel een paar kinderen rondlopen die dat kunnen verzorgen.

(tekst © Vlierbloesem)
(streetart © Banksy)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

15 gedachten over “Alles op zijn tijd”

 1. Hier lag BankID eruit, een soort vervelend totalitair bigbrotherdingetje waar je zonder weinig kan. Je logt ermee in bij de bank, bij de overheid, bij de stroomleverancier en om mee te betalen. Twee weken lang waren er storingen. Dan word je afhankelijkheid van de systemen van een derde maar weer eens duidelijk.

  Dat van ING hoorde ik van een oud-collega die ik sprak, het opheffen van een rekening was een project van maanden gebleken, met kastjes en muren tot in oneindigheid. Zo vervelend, zulke dingen. Hoe minder rekeningen en zulks, hoe beter.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het grootste probleem met de banken is dat er nu wetgeving is die maakt dat je niet meer zonder kan. Er is tegenwoordig veel dat je niet meer mag betalen met contant geld. Het moet met een bankoverschrijving. En daar is het management van de bank zich van bewust. Als ze het al niet zelf zijn die dat zo geregeld hebben.

   Like

    1. Sinds ik een paar keer zonder boodschappen naar huis moest bij een kassa storing, heb ik wat meer geld in mijn portefeuille. Die zit in een tas. Maar vaak neem ik die niet mee. Alleen een kaartje in een zak doen is veel makkelijker. Dan zit ik alsnog zonder bij een storing.

     Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk was het overboeken vroeger makkelijker.

   Je vulde op een gratis door de bank verstrekt kaartje in wat er van je gratis rekening betaald moest worden. Dat stuurde je in de gratis enveloppe gratis naar de bank. Daar werd je opdracht overgetikt op een ponskaart die hun computer gevoerd werd.

   Had je onvoldoende saldo, dan werd de overboeking even uitgesteld, totdat je inkomen was bijgeschreven. Vervolgens werd de opdracht uitgevoerd, een afschrift aangemaakt en gratis toegezonden. Raakte je een afschrift kwijt, dan kon je een gratis kopie opvragen. Over je banksaldo werd rente uitbetaald.

   Nu moet je alles zelf doen, op apparatuur die je zelf moet aanschaffen, via een verbinding die niet goedkoop is, voor de bankrekening moet je steeds meer betalen, en dan werkt het ook steeds vaker niet.

   Like

 2. Ik heb ook altijd voldoende cash in huis. De dag voor kerst kwam ik aanlopen en had het zicht op verschrikte en kwade mensen bij de pinautomaat. Deed niets.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan is het prettig als je ouderwets met geld kunt betalen.
   Voor het opnemen van je eigen geld vragen ze tegenwoordig ook al betaling. Het afstorten van contant geld is steeds duurder. Informatie vaak ontoegankelijk en oude overzichten zijn helemaal onbereikbaar voor de klant. Voor papieren afschriften moet je extra betalen. Het banksysteem is zich uit de markt aan het prijzen.
   Het is onhandig geworden en veel te duur.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: