Dure mondkapjes en miljarden zoekgeraakte euro’s.

Vijf miljard is zonder verantwoording uitgegeven. Er werd gelogen en bedrogen, burgerrechten geschonden, informatie gecensureerd. In dat licht lijkt een zwendel van 3 miljoen euro nauwelijks nog een probleem.

Toch is wat mij betreft dit debat één van de meest beschamende vertoningen in ons parlement geweest, het afgelopen jaar. Het bleek om veel meer te gaan. Om meer geld en om meer dan geld.

Debat over de mondkapjesdeal (Onderzoek Deloitte) – Mondkapjesdebat Tweede Kamer.

Sprekerslijst: 1. Fleur Agema – PVV, 2. Wybren van Haga, 3. Pepijn van Houwelingen – FVD, 4. Farid Azarkan – DENK, 5. Joba van den Berg – CDA, 6. Judith Tielen – VVD, 7. Maarten Hijink – SP, 8. Pieter Omtzigt, 9. Lisa Westerveld – GL, 10. Wieke Paulusma D66, 11. Attje Kuiken – PvdA, 12. Kees van der Staaij – SGP, 13. Mirjam Bikker – CU, 14. Caroline van der Plas – BBB.

Aan mondkapjes was een tekort ontstaan, nadat veel van de voorraden aan Chine werden terugverkocht. Instellingen hadden weinig ingekocht, verzorgend personeel moest zonder hygienische beschermingsmiddelen werken.

Verschillende bedrijven konden voor levering zorgen door eigen productie en import. De aanvoer en distributie werd gecoordineerd door het LSV. CDA lid Sywert van Lienden gebruikte zijn media bekendheid om aandacht te krijgen voor zijn import van mondkapjes. Hij richtte snel een constructie in met een stichting om het liefdadigheid te laten lijken met een BV waar de winst naar toe kon en kreeg een grote order voor levering tegen hoge prijs. Hij had geen enkele ervaring, geen middelen voor de financiering van de import en geen kennis van de materie. Hij leverde ondeugdelijke mondkapjes met miljoenen winst. Waarom kreeg Sywert als leverancier de voorkeur boven alle andere bedrijven?

Sywert beweerde dat hij de levering zonder winst regelde. Het was allemaal voor het algemeen belang. Hij kreeg van de Nederlandse overheid miljoenen vooruit betaald, zodat hij zelf niets hoefde te investeren. Binnen het ministerie van partijgenoot Hugo de Jonge oefende iemand grote druk uit op het LSV om de deal goed te keuren. Dat meldt het onderzoeksrapport van Deloite, die voor dat onderzoek ook nog eens miljoenen kreeg betaald.

Er is veel geld zinloos besteed door deze mondkapjes deal. Maar aandacht voor de oberige financien van dat ministerie ten tijde van het ministerschap van Hugo de Jonge is er nauwelijks. Naast de mondkapjes order van 3 miljoen, een accountantsonderzoek van 6 miljoen is er nog steeds geen verantwoording voor de rest van de miljarden die het ministerie van volksgezondheid vanwege corona uitgaf.

Duidelijkheid over de schimmige deals en verantwoording over bestedingen en beslissingen tijdens de corona pandemie is niet gegeven. De destijds verantwoordelijke minister mag van de regeringscoalitie niet gevraagd worden om opheldering te geven. Daarover mochten Wybren van Haga en Pieter Omtzigt niet stemmen. Omdat de stemmen staken manipuleert de voorzitter van deze commissie zitting net zo lang tot PvdA parlementslid Attje Kuiken de bijeenkomst binnen kan komen rennen om te stemmen tegen het horen van de voormalig minister. PvdA is oppositie, maar leent zich er nu voor om de regeringscoalitie te helpen om openheid van zaken te belemmeren. Dat maakt duidelijk waar de PvdA staat.

Alles wijst erop dat CDA minister van destijds, Hugo de Jonge, de mondkapjes deal van zijn partijgenoot doordramde, zodat die een paar miljoen kon verdienen. PvdA leent zich er voor de coalitie te redden voordat ze gedwongen konden worden openheid te geven. PvdA wil dus met de regeringscoalitie in zee. PvdA is geen echte oppositie.

Over de miljarden die het ministerie zonder verantwoording uitgaf is nog helemaal geen duidelijkheid en het is de vraag of we ooit zullen weten waaraan dat is uitgegeven. Feit is, dat sommige ‘influencers’ geld hebben gekregen voor het verkondigen van regeringsstandpunten. Wie betaald kreeg voor het beïnvloeden van de opinie over regeringsmaatregelen en farmaceutische producten, voor het censureren informatie, is nog niet duidelijk. Deloitte is nog bezig met verder onderzoek. De manipulatie tijdens deze commissiezitting toont aan dat er belang is bij geheimhouding en onduidelijkheid.

https://youtu.be/UHJs3_Xp6Nw

Luisteren tot aan het eind. Bijvoorbeeld terwijl je de badkamer schoonmaakt of de keukenkastjes sopt.

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Dure mondkapjes en miljarden zoekgeraakte euro’s.”

 1. Achteraf is een koe in de kond k8jken. Meteen zeggen sorry, fout ingeschat is moeilijk .Alleen medische ondkapjes werkten effectief, maar dat was bij aanvang van Covid niet bekend. Het RIVM was destijds ook geen voorstander van het verstrekken van mondkapjes. Onder de druk van ons allemaal en dientengevolge ook de Tweede-Kamer werd deze move gemaakt.Ook Omzigt heeft zich voor het verkeerde karretje laten spannen. Nu probeert iedereen de geschiedenis te herschrijven.

  Like

  1. Je stond erbij en keek er niet naar.

   De mondkapjes waren makkelijk verkrijgbaar, te bestellen in China, maar ze bleven steken bij de douane die ze tegenhield. Dat weet iedereen die ze voor zichzelf bestelde omdat de overheid er niet in voorzag. Niemand had Van Lienden nodig. Van Lienden had geld nodig. En zijn CDA vrienden. Ik heb me destijds verbaasd over het gestuntel met die kapjes, terwijl er Amerikaans onderzoek was naar de effectiviteit van de mondkapjes in verschillende kwaliteiten volgens een al lang bestaande classificatie die inzicht gaf in de effectiviteit.

   Wie pas achteraf ontdekt dat een koe een kont heeft, moet niet doen of ook de slager pas wist waar de biefstuk zit nadat jij ook hebt ontdekt dat een koe een staart heeft.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is en blijft een raadsel waarom en waardoor de verantwoordelijken hiermee weg kunnen komen. In de MSM wordt het niet aan de kaak gesteld, krijgen we slechts een deel van de vergaderingen te zien. De alternatieve media worden genegeerd. Om moedeloos van te worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. En het dan maar raar vinden dat steeds meer mensen zo langzamerhand het vertrouwen verliezen in de politiek. En ook ik denk op welke partij moet ik in de toekomst gaan stemmen? De partijen waarvan ik voorheen dacht dat zij opkwamen voor de belangen van de mensen aan de onderkant van de samenleving tonen zich niet echt betrokken bij de mensen waarvoor zij zeiden zich in te zetten. En dan is er nog een aantal partijen die ik te extreem vind en waar ik ook niet achter kan staan . Blijven er weinig partijen over waarvan ik het gevoel heb dat ze een beleid nastreven waarvan ik denk dat wij als land beter van worden .Niet stemmen is nou ook niet bepaald wat ik een goed idee vind, want dat is toch ook iets waar in het verleden voor geknokt is.

   Geliked door 1 persoon

   1. @johmar
    Inderdaad blijken politici steeds minder te geven om het belang van de bevolking.
    Stemmen wordt steeds lastiger.
    Ik kies degene die het minst slecht is. En ook dat is best lastig zoeken.

    Like

  2. @KnutzEls
   De video is geplaatst door iemand die de officiele overheidsinformatie heeft gekopieerd. Het is namelijk openbare informatie, die iedereen mag gebruiken. Niet bepaald geheim dus. Toch geven de media er nauwelijks aandacht aan.

   Geliked door 1 persoon

 3. De schandalen en miskleunen van dit rampenkabinet zijn niet meer bij te houden. Het ene na het andere schandaal komt boven tafel, maar wordt opvallend genoeg weer net zo hard van tafel geveegd omdat het stemgedrag in de Tweede Kamer wordt gemanipuleerd. Er wordt ongelooflijk slecht geregeerd door een marionettenkabinet dat danst naar de pijpen van de intergouvernementele organisaties zoals VN, WHO, WEF, EU enzovoort. Wij burgers doen er niet meer toe.

  Nu is er een nieuw schandaal rondom onze Minister van Financiën aanstaande. Via een WOB-verzoek zijn er onthullingen bekend gemaakt over een nevenfunctie van Kaag die ze nooit had mogen ambiëren tijdens het uitoefenen van haar ministerschap. Vreemd genoeg blijft het opvallend stil in de gevestigde media(beter gezegd: gesubsidieerde media) terwijl het op twitter gonst van de geruchten. Geruchten die nota bene harde feiten blijken te zijn. Lees hier de ware toedracht op een alternatief platform:

  https://www.blckbx.tv/corona/kaag-had-als-minister-tijdens-covid-illegaal-nevenfunctie-bij-who-organisatie-blijkt-uit-wob

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: