Gaslucht, brandgevaar

Damocles

Foto door Rafael Guajardo op Pexels.com

Inmiddels weet ik waar dat verhaal over brandgevaar vandaan komt, waarschijnlijk.

Er is eerder zo’n melding geweest verderop in de straat. Bewoners van het ene huis meldden wietlucht bij buurtbewoners in een ander huis. Vanwege de bevoegdheden die politie en brandweer hebben bij explosiegevaar werd de melding gewijzigd in “vreemde geur, mogelijk gaslek en brandgevaar”. Er volgde een inval van politie.

Na een wetswijziging van enkele jaren geleden mag politie op onderzoek gaan naar iets anders dan waarvoor de melding een inval legitimeerde. Dat deden ze dus. De wiet melding werd gewijzigd in brand en explosiegevaar, wat een inval legitimeerde, waarbij naar wiet werd gezocht. Door een foutje in de vermelde huisnummers vond de inval plaats bij de bewoner die de melding deed, niet bij degene waarover de melding werd gedaan. Er werd niets gevonden. Of er iets zou zijn als ze bij het gemelde adres zouden zijn ingevallen weet ik niet, maar die bewoner die zijn buren aangaf kreeg een koekje van eigen deeg.

Die melding is nog terug te vinden, maar nu met beide huisnummers, zodat politie niet te verwijten is dat ze bij het verkeerde nummer kwamen. Tussen die twee getallen is in de meldingstekst een komma geplaatst. Haal je die komma weg, dan heb je mijn huisnummer.

Op die manier maakt 1 melding een hele straat verdacht. Dat past prima bij het nieuwe landelijke ‘surveillance’ beleid dat kortgeleden in Nederland wettelijk is goedgekeurd. Een wietluchtje ruik ik overigens in de hele wijk. Ik ben als niet-roker een uitzondering. En uitgerekend bij mij kwamen ze binnenvallen. De melding van mijn buurvrouw die (zegt ze) dacht dat ik dood in huis lag nadat ze me 1 dag niet had gezien, gaf het excuus voor de politie inval in mijn woning, samen met een oude melding over bewoners aan het begin van de straat.

De wiet die veel in de wijk wordt gerookt is ‘gemeentewiet’. De gemeente heeft een wiethandelaar de concessie gegeven om tabak, wiet en hash te verkopen in een hok dat wordt bewaakt met camera’s en geüniformeerde beveiligers. Zelf een plantje zetten is verboden, concurrerende handelaren worden door politie vervolgd.

De saxofonist heeft me een keer gevraagd gemeentewiet voor hem te kopen. Dat heb ik niet gedaan. Zelf gebruik ik het niet en ik wil daar niet komen. Iedere klant voor gemeentewiet moet zich legitimeren en registreren. Als die gegevens bij de woningverhuurder terecht komen lopen alle geregistreerde wietklanten het risico hun huis uit gezet te worden, want de woningcorporatie heeft sinds januari dit jaar in het éénzijdig gewijzigde huurcontract staan, dat ‘drugsgebruik’ niet is toegestaan. Huurders kunnen voor ‘drugsgebruik’ en aanwezigheid van ‘hennep’ hun huis uit gezet worden, dus voor gebruik van ‘gemeentewiet’, maar ook voor het zangzaad van de kanarie. Want dat vogelvoer is hennepzaad.

Roken is ongezond, maar legaal. Dakloos zijn is ongezonder. Het is vreemd dat iets dat in Nederland wettelijk is toegestaan en gefaciliteerd wordt door de gemeente, argument mag zijn voor uithuiszetting van huurders.

Terwijl de Nederlandse overheid zich steeds meer onttrekt aan controle door de burger, richt de Nederlandse wetgeving zich steeds meer op controle op de burger. Daarbij worden bevoegdheden en verplichtingen doorgeschoven naar privé ondernemingen, zoals verhuurders, banken, dienstverlenende bedrijven.

Lees bijvoorbeeld over De wet Damocles, op het blog van Ellen Timmer:

Op dit blog volg ik de ontwikkelingen rond de bevoegdheid van burgemeesters om woningen en panden te sluiten, waarmee niet alleen criminelen worden geraakt maar ook huisgenoten, ouders en verhuurders (‘Wet Damocles’). Het is onbegrijpelijk dat er in de parlementaire behandeling van deze wet geen enkele aandacht aan dit aspect wordt besteed. Over deze wet […]

Verplicht dakloos worden als je broers drugs dealen – of niet? | Wet Damocles, bevoegdheid tot sluiting woningen en panden — Ellen Timmer – juridische artikelen en berichten
https://youtu.be/Hj84rCZrca8

Een detail dat me nog steeds dwars zit, is de ongebruikte joint die ik kort voor de inval bovenin mijn compost container vond en direct heb weggegooid. Mijn nieuwe buren roken zelf veel ‘gewone’ sigaretten en ook vaak wiet. De opa’s en oma’s doen dat ook. Maar meestal stiekem. Tegenover elkaar doen ze alsof ze geen wiet roken. Zo kan die joint in mijn compostbak terecht zijn gekomen. Iemand die snel zijn joint weggooide omdat een ander het niet mocht zien. Een ongebruikte joint levert niet direct gevaar. Een brandende peuk zou in een compostbak brandgevaar kunnen opleveren.

Niet alleen mijn buren en hun visite konden iets in mijn compostcontainer leggen. Ook de gluurder van de verhuurder kon dat doen. Hij liep wel vaker onuitgenodigd hun tuin in, vanwaar mijn container makkelijk bereikbaar was, zolang het bouwen van de schutting niet was voltooid.

Maar wat ook steeds terugkomt in mijn herinnering, is dat één van de agenten bij vertrek die compostbak wilde openen. Die zelfde bak waar iemand een ongebruikte joint in had gelegd die ik heb weggegooid. De wijkagent die de leiding had van de politie inval, zag ik gebaren dat de agent mijn compostbak dicht moest laten. Waarom die aandacht voor mijn compostcontainer? Er blijft dus nog steeds een raadsel hangen.

Zelf rook ik niet. Had ik niets geweten van de ontwikkeling richting burgervijandige wetgeving in Nederland, dan had ik die gevonden joint misschien laten liggen, zodat degene die de joint had neergelegd het weer kon pakken.

(tekst © Vlierbloesem)
(fotografie © Rafael Guajardo)
(muziek © Too Many Zooz)
(Juridische artikelen over Wet Damocles © Ellen Timmer)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

18 gedachten over “Gaslucht, brandgevaar”

 1. Ik heb hele nieuwsgierige buren die nogal eens over de schutting gluren. Ik heb zowel aan de woningstichting als de politie gevraagd of ik langs die schutting touwhennep mocht kweken. Beide raadden het af. Want voor een leek is het verschil moeilijk te zien en om problemen te voorkomen, was het antwoord “beter niet!”. Want touwhennep mag je gewoon kweken!

  Like

  1. Dat is het rare. Er is wetgeving, die bepaalt wat wel en niet mag. Maar wat mag, dat wordt ook nog eens beperkt door de willekeur en gebrekkige kennis van bijvoorbeeld een verhuurder, een politieman, een buurman.

   Like

  1. Als er geen hutje op een eiland in de Stille Zuidzee vrijkomt, zou ik ook wel willen verhuizen naar een braaf dorp waar je nog een moestuin en een kippenhok achter kunt hebben en een siertuintje vóór, waar het bestuur niet de drugs verkoopt die de gebruikers chanteerbaar maakt, waar de privacy van bewoners wordt gerespecteerd en waar politie het verkeer regelt.

   Geliked door 2 people

   1. Bijna mijn omgeving… alleen: politie? Ik vraag me af of ‘we’ politie hebben, hier. Ik geloof dat ik 2x een auto heb zien rijden in de omgeving. En verder vind ik dit verbijsterende verhalen, en ben ik blij dat ik nooit in dergelijke omgevingen heb gewoond. En dat ik nu op mijn eigen postzegel woon met moestuin, zonder kippenhok (maar dat heeft de overbuurvrouw…) en niemand die zich tegen je aan bemoeit. We hebben hennep in de moestuin voor thee, maar dat is vezelhennep, zonder thc. Is overigens illegaal hier… (maar dat weten we niet, officieel)

    Geliked door 1 persoon

    1. Waar mensen niet te veel over elkaar zeuren, niet de behoefte voelen om zich met alle privé zaken van een ander te bemoeien, daar kunnen instanties zich bezig houden met de dingen waarvoor ze nuttig zijn. Dan zul je ze in veel gebieden nooit tegen komen.

     Geliked door 1 persoon

     1. Dit doet me een beetje denken aan de verhalen van ouderen hier.
      Een paar families hadden alles te vertellen in een dorp, rijke boeren of een fabriekseigenaar, al of niet i.s.m. een pastoor. Het klonk grappig maar dat was het absoluut niet, menig mindere was nog geen baas over zijn eigen tijd en spullen.

      Like

      1. Iemand die in het Zuiden woonde vertelde me dat hij een verkiezingsbiljet voor de PvdA voor het raam had. Zijn raam werd rood geschilderd en hij werd in alle winkels als klant geweigerd. Dat was nog in de 70 er jaren de vorige eeuw.

       Geliked door 1 persoon

 2. Het verbijstert mij nog steeds, wat jij schrijft, over de bevoegdheden om een inval in een huis te doen.
  De dubbele moraal wat wiet gebruik/verbouwen óók!
  Ik had er geen idee van maar kijk er nu toch heel anders tegenaan.
  Heb ook altijd wietplanten in mijn tuin, voor medicinaal gebruik. Na een heftige depressie had ik slaapproblemen en af en toe een paar trekjes van een joint heeft goed geholpen rustig te worden en goed te slapen. En dat terwijl ik nóóit gerookt heb.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is wetgeving waar ik wel van wist. Al jaren valt me op, hoe onze burgerrechten steeds verder worden ingeperkt. De argumenten ervoor vind ik niet erg geloofwaardig. Veel mogen we niet vanwege gezondheidsrisico, terwijl steeds meer schadelijke middelen legaal op voorschrift worden verstrekt. De overheid houdt zich niet aan wetgeving en als blijkt dat ze stelselmatig wetten overtreedt, dan wordt de wet aangepast.

   Tot nu toe had ik er persoonlijk weinig last van, maar kennelijk ben ik nu aan de beurt om al die rare wetgeving en bevoegdheden zelf te ondervinden.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat in elke buurt wel een paar gifkikkers wonen. Ik hoop dat niet in heel Nederland zo veel gebruik wordt gemaakt van de meldingen van dat soort mensen. Maar de wetgeving is niet voor niks bedacht zoals die is. Ik denk dat de aantasting van burgerrechten wel opzettelijk is.

   Like

 3. Ik weet dat een buurman verderop wiet rookt en tot voor een paar jaar geleden ook blijkbaar verkocht , niet omdat ik zo op mijn buren let maar omdat hij me zelf vertelde dat hij wiet rookte. Dat hij het verkocht was overduidelijk gezien het groot aantal bezoekers dat bij mij voor de deur de auto parkeerde en binnen een paar minuten na een bezoek aan hem ook weer weg ging. En op een gegeven moment zag ik allemaal politie met vuilniszakken heen en weer lopen. Dacht daar verder niet zo veel bij tot een buurvrouw een paar huizen verderop mij vertelde dat ze bij die bewuste buurman een wietplantage gevonden hadden, waarschijnlijk na een melding van zijn buren . Hij was blijkbaar net pas met die plantage begonnen. Het is een aparte man, maar levert geen overlast op en met zijn buren had hij na de melding en ook nu gewoon nog contact. De vele bezoekers komen inmiddels al een paar jaar niet meer. Mijn dochter rookt ook wiet, dit omdat het haar helpt bij haar ADHD. Ben ik daar blij met dat wiet roken, nee, maar aan de andere kant heeft ze ook een tijdje Ritalin gebruikt een middel dat notabene op de lijst met harddrugs staat. De bijwerkingen van dat middel waren echt vreselijk, slapeloosheid, verlies van eetlust, depressief gedrag. Ze woont op zichzelf en ik weet dat ze haar wiet gebruik goed in de hand heeft, ze heeft een baan, haar huisje is altijd tiptop in orde en als ze bij mij komt of ik bij haar of als er andere mensen komen dan blowt ze niet. En overlast voor de buurt levert haar wiet gebruik ook niet op. Bovendien rookt ze alleen in haar eigen huisje. Ze woont wel in een buurt waar veel overlast is, maar dat komt niet alleen door drugsgebruik , maar door een combinatie van drugs, alcohol en psychische probleemgevallen.

  Like

  1. Sommige legale medicatie is veel gevaarlijker en verslavender dan de verboden drugs. Maar gebruik van wiet is niet verboden in Nederland. Ik vind het raar dat er dan via de omweg van een huurcontract toch bestraffing van gebruikers en hun huisgenoten plaatsvindt.

   Like

   1. Ben ik helemaal met je eens, zeker omdat dat bijvoorbeeld bij alcoholgebruik niet geld, terwijl dat ook zeer schadelijk en tevens gevaarlijk kan zijn. Zo had ik eens een vriendin wier vriend meermaals nadat hij dronken thuis was gekomen op de bank in slaap gevallen was terwijl de frituurpan nog aanstond. Nadat dat 2 keer voorgekomen was is zij dan ook onmiddelijk vertrokken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: