
Inmiddels weet ik waar dat verhaal over brandgevaar vandaan komt, waarschijnlijk.
Er is eerder zo’n melding geweest verderop in de straat. Bewoners van het ene huis meldden wietlucht bij buurtbewoners in een ander huis. Vanwege de bevoegdheden die politie en brandweer hebben bij explosiegevaar werd de melding gewijzigd in “vreemde geur, mogelijk gaslek en brandgevaar”. Er volgde een inval van politie.
Na een wetswijziging van enkele jaren geleden mag politie op onderzoek gaan naar iets anders dan waarvoor de melding een inval legitimeerde. Dat deden ze dus. De wiet melding werd gewijzigd in brand en explosiegevaar, wat een inval legitimeerde, waarbij naar wiet werd gezocht. Door een foutje in de vermelde huisnummers vond de inval plaats bij de bewoner die de melding deed, niet bij degene waarover de melding werd gedaan. Er werd niets gevonden. Of er iets zou zijn als ze bij het gemelde adres zouden zijn ingevallen weet ik niet, maar die bewoner die zijn buren aangaf kreeg een koekje van eigen deeg.
Die melding is nog terug te vinden, maar nu met beide huisnummers, zodat politie niet te verwijten is dat ze bij het verkeerde nummer kwamen. Tussen die twee getallen is in de meldingstekst een komma geplaatst. Haal je die komma weg, dan heb je mijn huisnummer.
Op die manier maakt 1 melding een hele straat verdacht. Dat past prima bij het nieuwe landelijke ‘surveillance’ beleid dat kortgeleden in Nederland wettelijk is goedgekeurd. Een wietluchtje ruik ik overigens in de hele wijk. Ik ben als niet-roker een uitzondering. En uitgerekend bij mij kwamen ze binnenvallen. De melding van mijn buurvrouw die (zegt ze) dacht dat ik dood in huis lag nadat ze me 1 dag niet had gezien, gaf het excuus voor de politie inval in mijn woning, samen met een oude melding over bewoners aan het begin van de straat.
De wiet die veel in de wijk wordt gerookt is ‘gemeentewiet’. De gemeente heeft een wiethandelaar de concessie gegeven om tabak, wiet en hash te verkopen in een hok dat wordt bewaakt met camera’s en geüniformeerde beveiligers. Zelf een plantje zetten is verboden, concurrerende handelaren worden door politie vervolgd.
De saxofonist heeft me een keer gevraagd gemeentewiet voor hem te kopen. Dat heb ik niet gedaan. Zelf gebruik ik het niet en ik wil daar niet komen. Iedere klant voor gemeentewiet moet zich legitimeren en registreren. Als die gegevens bij de woningverhuurder terecht komen lopen alle geregistreerde wietklanten het risico hun huis uit gezet te worden, want de woningcorporatie heeft sinds januari dit jaar in het éénzijdig gewijzigde huurcontract staan, dat ‘drugsgebruik’ niet is toegestaan. Huurders kunnen voor ‘drugsgebruik’ en aanwezigheid van ‘hennep’ hun huis uit gezet worden, dus voor gebruik van ‘gemeentewiet’, maar ook voor het zangzaad van de kanarie. Want dat vogelvoer is hennepzaad.
Roken is ongezond, maar legaal. Dakloos zijn is ongezonder. Het is vreemd dat iets dat in Nederland wettelijk is toegestaan en gefaciliteerd wordt door de gemeente, argument mag zijn voor uithuiszetting van huurders.
Terwijl de Nederlandse overheid zich steeds meer onttrekt aan controle door de burger, richt de Nederlandse wetgeving zich steeds meer op controle op de burger. Daarbij worden bevoegdheden en verplichtingen doorgeschoven naar privé ondernemingen, zoals verhuurders, banken, dienstverlenende bedrijven.
Lees bijvoorbeeld over De wet Damocles, op het blog van Ellen Timmer:
Op dit blog volg ik de ontwikkelingen rond de bevoegdheid van burgemeesters om woningen en panden te sluiten, waarmee niet alleen criminelen worden geraakt maar ook huisgenoten, ouders en verhuurders (‘Wet Damocles’). Het is onbegrijpelijk dat er in de parlementaire behandeling van deze wet geen enkele aandacht aan dit aspect wordt besteed. Over deze wet […]
Verplicht dakloos worden als je broers drugs dealen – of niet? | Wet Damocles, bevoegdheid tot sluiting woningen en panden — Ellen Timmer – juridische artikelen en berichten
Een detail dat me nog steeds dwars zit, is de ongebruikte joint die ik kort voor de inval bovenin mijn compost container vond en direct heb weggegooid. Mijn nieuwe buren roken zelf veel ‘gewone’ sigaretten en ook vaak wiet. De opa’s en oma’s doen dat ook. Maar meestal stiekem. Tegenover elkaar doen ze alsof ze geen wiet roken. Zo kan die joint in mijn compostbak terecht zijn gekomen. Iemand die snel zijn joint weggooide omdat een ander het niet mocht zien. Een ongebruikte joint levert niet direct gevaar. Een brandende peuk zou in een compostbak brandgevaar kunnen opleveren.
Niet alleen mijn buren en hun visite konden iets in mijn compostcontainer leggen. Ook de gluurder van de verhuurder kon dat doen. Hij liep wel vaker onuitgenodigd hun tuin in, vanwaar mijn container makkelijk bereikbaar was, zolang het bouwen van de schutting niet was voltooid.
Maar wat ook steeds terugkomt in mijn herinnering, is dat één van de agenten bij vertrek die compostbak wilde openen. Die zelfde bak waar iemand een ongebruikte joint in had gelegd die ik heb weggegooid. De wijkagent die de leiding had van de politie inval, zag ik gebaren dat de agent mijn compostbak dicht moest laten. Waarom die aandacht voor mijn compostcontainer? Er blijft dus nog steeds een raadsel hangen.
Zelf rook ik niet. Had ik niets geweten van de ontwikkeling richting burgervijandige wetgeving in Nederland, dan had ik die gevonden joint misschien laten liggen, zodat degene die de joint had neergelegd het weer kon pakken.
(tekst © Vlierbloesem)
(fotografie © Rafael Guajardo)
(muziek © Too Many Zooz)
(Juridische artikelen over Wet Damocles © Ellen Timmer)
Ik heb hele nieuwsgierige buren die nogal eens over de schutting gluren. Ik heb zowel aan de woningstichting als de politie gevraagd of ik langs die schutting touwhennep mocht kweken. Beide raadden het af. Want voor een leek is het verschil moeilijk te zien en om problemen te voorkomen, was het antwoord “beter niet!”. Want touwhennep mag je gewoon kweken!
LikeLike
Dat is het rare. Er is wetgeving, die bepaalt wat wel en niet mag. Maar wat mag, dat wordt ook nog eens beperkt door de willekeur en gebrekkige kennis van bijvoorbeeld een verhuurder, een politieman, een buurman.
LikeLike
Dat er gemeentewiet bestaat, dat wist ik niet.
Al lezende waan ik me in mijn woonplaats meer en meer een burgeres in een braaf dorpje. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Als er geen hutje op een eiland in de Stille Zuidzee vrijkomt, zou ik ook wel willen verhuizen naar een braaf dorp waar je nog een moestuin en een kippenhok achter kunt hebben en een siertuintje vóór, waar het bestuur niet de drugs verkoopt die de gebruikers chanteerbaar maakt, waar de privacy van bewoners wordt gerespecteerd en waar politie het verkeer regelt.
LikeGeliked door 2 people
Bijna mijn omgeving… alleen: politie? Ik vraag me af of ‘we’ politie hebben, hier. Ik geloof dat ik 2x een auto heb zien rijden in de omgeving. En verder vind ik dit verbijsterende verhalen, en ben ik blij dat ik nooit in dergelijke omgevingen heb gewoond. En dat ik nu op mijn eigen postzegel woon met moestuin, zonder kippenhok (maar dat heeft de overbuurvrouw…) en niemand die zich tegen je aan bemoeit. We hebben hennep in de moestuin voor thee, maar dat is vezelhennep, zonder thc. Is overigens illegaal hier… (maar dat weten we niet, officieel)
LikeGeliked door 1 persoon
Waar mensen niet te veel over elkaar zeuren, niet de behoefte voelen om zich met alle privé zaken van een ander te bemoeien, daar kunnen instanties zich bezig houden met de dingen waarvoor ze nuttig zijn. Dan zul je ze in veel gebieden nooit tegen komen.
LikeGeliked door 1 persoon
Er zijn ook nadelen hoor…..
LikeGeliked door 1 persoon
Ongetwijfeld. Een bekende filosoof zei: “Elk voordeel heb ze nadeel.”
LikeGeliked door 1 persoon
Dit doet me een beetje denken aan de verhalen van ouderen hier.
Een paar families hadden alles te vertellen in een dorp, rijke boeren of een fabriekseigenaar, al of niet i.s.m. een pastoor. Het klonk grappig maar dat was het absoluut niet, menig mindere was nog geen baas over zijn eigen tijd en spullen.
LikeLike
Iemand die in het Zuiden woonde vertelde me dat hij een verkiezingsbiljet voor de PvdA voor het raam had. Zijn raam werd rood geschilderd en hij werd in alle winkels als klant geweigerd. Dat was nog in de 70 er jaren de vorige eeuw.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat verwachtte je niet meer, dit was uitzonderlijk in die jaren.
LikeGeliked door 1 persoon
Het verbijstert mij nog steeds, wat jij schrijft, over de bevoegdheden om een inval in een huis te doen.
De dubbele moraal wat wiet gebruik/verbouwen óók!
Ik had er geen idee van maar kijk er nu toch heel anders tegenaan.
Heb ook altijd wietplanten in mijn tuin, voor medicinaal gebruik. Na een heftige depressie had ik slaapproblemen en af en toe een paar trekjes van een joint heeft goed geholpen rustig te worden en goed te slapen. En dat terwijl ik nóóit gerookt heb.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is wetgeving waar ik wel van wist. Al jaren valt me op, hoe onze burgerrechten steeds verder worden ingeperkt. De argumenten ervoor vind ik niet erg geloofwaardig. Veel mogen we niet vanwege gezondheidsrisico, terwijl steeds meer schadelijke middelen legaal op voorschrift worden verstrekt. De overheid houdt zich niet aan wetgeving en als blijkt dat ze stelselmatig wetten overtreedt, dan wordt de wet aangepast.
Tot nu toe had ik er persoonlijk weinig last van, maar kennelijk ben ik nu aan de beurt om al die rare wetgeving en bevoegdheden zelf te ondervinden.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat akelig,zo’n wantrouwen in de buurt
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat in elke buurt wel een paar gifkikkers wonen. Ik hoop dat niet in heel Nederland zo veel gebruik wordt gemaakt van de meldingen van dat soort mensen. Maar de wetgeving is niet voor niks bedacht zoals die is. Ik denk dat de aantasting van burgerrechten wel opzettelijk is.
LikeLike
Ik weet dat een buurman verderop wiet rookt en tot voor een paar jaar geleden ook blijkbaar verkocht , niet omdat ik zo op mijn buren let maar omdat hij me zelf vertelde dat hij wiet rookte. Dat hij het verkocht was overduidelijk gezien het groot aantal bezoekers dat bij mij voor de deur de auto parkeerde en binnen een paar minuten na een bezoek aan hem ook weer weg ging. En op een gegeven moment zag ik allemaal politie met vuilniszakken heen en weer lopen. Dacht daar verder niet zo veel bij tot een buurvrouw een paar huizen verderop mij vertelde dat ze bij die bewuste buurman een wietplantage gevonden hadden, waarschijnlijk na een melding van zijn buren . Hij was blijkbaar net pas met die plantage begonnen. Het is een aparte man, maar levert geen overlast op en met zijn buren had hij na de melding en ook nu gewoon nog contact. De vele bezoekers komen inmiddels al een paar jaar niet meer. Mijn dochter rookt ook wiet, dit omdat het haar helpt bij haar ADHD. Ben ik daar blij met dat wiet roken, nee, maar aan de andere kant heeft ze ook een tijdje Ritalin gebruikt een middel dat notabene op de lijst met harddrugs staat. De bijwerkingen van dat middel waren echt vreselijk, slapeloosheid, verlies van eetlust, depressief gedrag. Ze woont op zichzelf en ik weet dat ze haar wiet gebruik goed in de hand heeft, ze heeft een baan, haar huisje is altijd tiptop in orde en als ze bij mij komt of ik bij haar of als er andere mensen komen dan blowt ze niet. En overlast voor de buurt levert haar wiet gebruik ook niet op. Bovendien rookt ze alleen in haar eigen huisje. Ze woont wel in een buurt waar veel overlast is, maar dat komt niet alleen door drugsgebruik , maar door een combinatie van drugs, alcohol en psychische probleemgevallen.
LikeLike
Sommige legale medicatie is veel gevaarlijker en verslavender dan de verboden drugs. Maar gebruik van wiet is niet verboden in Nederland. Ik vind het raar dat er dan via de omweg van een huurcontract toch bestraffing van gebruikers en hun huisgenoten plaatsvindt.
LikeLike
Ben ik helemaal met je eens, zeker omdat dat bijvoorbeeld bij alcoholgebruik niet geld, terwijl dat ook zeer schadelijk en tevens gevaarlijk kan zijn. Zo had ik eens een vriendin wier vriend meermaals nadat hij dronken thuis was gekomen op de bank in slaap gevallen was terwijl de frituurpan nog aanstond. Nadat dat 2 keer voorgekomen was is zij dan ook onmiddelijk vertrokken.
LikeGeliked door 1 persoon