Zingen

toen ben ik maar gaan zingen

Vroeger speelde hij kwalitatief betere instrumenten. Die zijn grotendeels verloren gegaan.

“In de Bijlmer huurde ik een kamer. Midden in de winter werd ik er uit gezet en mijn spullen ingepikt. Zo raakte ik voor het eerst een saxofoon kwijt. Een duur instrument. Als professionele speler heb je er altijd twee. Van de tweede werd de nek gestolen. Met een vervangend deel kreeg ik er geen goed geluid meer uit. Ik verkocht hem aan een handelaar en kreeg er heel weinig geld voor.” Hij ging instrumenten huren om toch zijn brood te kunnen verdienen. Nadat een gehuurde saxofoon werd gestolen had hij een schuld aan de verhuurder.

“Een woning kon ik niet huren, ik kwam niet aan de beurt. Altijd was het illegale onderhuur, geen zekerheid, geen contract. Als ik werd bestolen en op straat gezet kon ik er niets tegen beginnen. Daarom was ik blij dat ik dit huis kon kopen met mijn vrouw. Samen konden we het goed betalen. Eindelijk een veilige stabiele situatie. We waren er gelukkig mee. Ik kocht weer goede instrumenten en speelde veel. Ik was trots, alles ging goed, tot dat auto ongeluk en god me liet zien dat ik niets ben.”

Zijn vrouw dood, zijn wereld ingestort, vol van schuldgevoel. De pastor van zijn kerk vertelde hem dat de duivel werd opgeroepen door zijn instrumenten. Hij zou ze weg moeten doen. Commercieel optreden zou slecht zijn, hij zou alleen in de kerk mogen spelen op een nieuwe ongebruikte saxofoon. Hij geloofde het. Speelde alleen nog religieuze muziek op goedkope nieuw gekochte instrumenten.

https://youtu.be/LH_de3zZmkY

Ik ontmoette hem toen hij al jaren niet meer had gespeeld en stimuleerde hem weer te oefenen, op te treden en open te staan voor nieuwe muziekstijlen, aan eigen composities te werken. Hij ging spelen op begrafenissen. Daarna ook op feesten en evenementen. Ontwikkelde zich. Genoot er van.

Het instrument dat hij gebruikte had een mondstuk dat was gebarsten, gerepareerd en weer kapot gegaan. Over de beschadiging plakte hij een sticker. Soms kwam dat los, dan was er niet meer op te spelen. Kortgeleden gebeurde dat op het podium, midden in een nummer. Zomaar stoppen en weglopen kon dan niet.

“Die mensen hebben betaald. Je moet ze geven. Toen ben ik maar gaan zingen. Het publiek dacht dat het nummer zo bedoeld was. Ik kreeg veel applaus, ze vonden het mooi, maar ik dacht dat ik in het podium verdween, voelde me misselijk worden. Het zweet droop van mijn gezicht. Ik voelde het vanuit mijn nek over mijn rug mijn bilnaad in lopen.”

Hij dacht dat een oud mondstuk tweedehands goedkoop zou zijn en ging op zoek. Maar de mondstukken die hij van vroeger kende waren nu gewilde vintage objecten waar professionals en verzamelaars op jagen. Ze overboden elkaar zodat het voor hem veel te duur werd. Op goed geluk had hij een goedkoop mondstuk besteld, maar dat was te slecht. Samen waren we al eens naar een winkel geweest die muziek instrumenten verkocht. Ze hadden een veelbelovende website, maar wat ze in werkelijkheid konden bieden viel tegen. Een oplossing leek niet mogelijk.

Zelf had ik geen verstand van saxofoons en alle specifieke delen, maar ik was gewend om voor een belangrijke aankoop onderzoek te doen. Ik vond documentatie over moderne 3D geprinte mondstukken van plastic, die aangepast aan de speler worden gemaakt. Erg duur. Maar van plastic kon dus een goede kwaliteit geproduceerd. Goedkope plastic modellen werden ook verkocht. Vaak waren die slecht, omdat vormgeving en afwerking niet deugden.

Na het bekijken van veel documentatie vond ik een betaalbaar model dat bij zijn saxofoon paste en waarvan de klank en bespeelbaarheid volgens professionals goed is. Goed genoeg voor serieuze leerlingen van muziek opleidingen en voor low budget muzikanten. De gevonden informatie stuurde ik hem door per email. We overlegden, hij twijfelde. Ik bestelde het toch en gaf het voor zijn verjaardag.

Hij pakte het uit, had er weinig vertrouwen in, maar probeerde het en was verrast. “Het is goed. Ik kan er mee spelen.” Hij was er blij mee. De video’s die ik eerder met hem had bekeken, waarop andere saxofonisten, andere stijlen, te horen waren, had hij intussen goed bekeken en beluisterd. Eén van de nummers had hij ingestudeerd en dat liet hij horen. Daarna speelde hij een eigen compositie. Ik vond het leuk, die privé voorstelling.

Hij liet me ook het verschil horen tussen het nieuwe mondstuk en het oude, met de beschadiging afgeplakt. Het was goed hoorbaar. Maar het nieuwe was goed genoeg, vond hij: “Je moet je aanpassen aan het mondstuk, door er mee te oefenen. Er moet ook een aangepast riet in, dan gaat het nog wat beter klinken.”
Hij blies er nog een nummer mee. “Dit mondstuk is goed”, zei hij. “Bedankt.”
“Als je veel speelt word je weer steeds een beetje beter. Het instrument is belangrijk, het moet goed genoeg zijn, maar de speler is het belangrijkste.”
“Ere wie ere toekomt. Alle eer aan de heer.”
“Dure instrumenten kunnen we nu geen van beiden betalen. Maar misschien ga je net als vroeger genoeg met je muziek verdienen om weer een echt goed instrument te kunnen kopen.”

Hij speelde nog een paar nummers. Ik zat eerste rang, zijn zoon kwam ook even kijken. Ik schonk vlierbessensap. Hij gaf een mooie voorstelling.

“De eerste keer dat ik je zag vertelde je me een andere leeftijd dan nu.
Waarom is dat?”
vroeg ik.
“Ik zag je en dacht die vrouw gaat jonger zijn dan ik. Maar je zei dat je al 70 was. Toen voelde ik me zo’n kleine jongen. Ik dacht, dan zeg ik hoe oud ik dit jaar gá worden. Dat klinkt beter. Maar de woorden kwamen verkeerd uit mijn mond. Alsof ik al een jaar ouder wàs geworden.”

Hij had me al eens gevraagd of ik hem had geloofd toen hij zijn leeftijd meldde.
Ik zei “Ja”. Hij vroeg “Waarom?”
“Er was geen reden om te liegen.”


Nu legde hij uit: “
Jij zei dat leeftijd je niet uitmaakte, dus heb ik het zo gelaten, maar voor mijn verjaardag moet ik mijn echte leeftijd zeggen.”

Dat klonk aannemelijk.

“Wie 70 wordt is gezegend door de heer. Na je 70ste verjaardag leef je elke dag in gods genade. Dan ben je een bijzonder mens. God heeft een bedoeling met je. Ja, ik geloof dat. Het staat in de bijbel. Ik heb veel respect voor je. 70 Jaar, je hebt veel gedaan en nog zo jong, kijk nou die benen, soepel, strakke spieren, hoe kan dat.”

Hij pakte mijn been zoals ooit een oude vrouw had gedaan toen ik nog echt jong was en zij de leeftijd had die ik nu heb.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Jimmy Sax)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Zingen”

  1. Hij was zwaar getraumatiseerd door dat auto ongeluk en de dood van zijn vrouw toen de pastor hem vertelde dat het door de duivel kwam en wat hij daar tegen moest doen. Dan is iemand makkelijk beïnvloedbaar, dat kan ik begrijpen. Maar wat die pastor hem zei te doen, vind ik op zijn minst slechte raad.

   Like

  2. en eigenlijk niet eens door het geloof maar de interpretatie die de mens eraan geeft en nodig vind omdat de ander op te leggen. die daar in mee gaat ondat hij gelooft dat diegene het beste met hem voorheeft.

   Geliked door 1 persoon

   1. Of die pastor zelf geloofde wat hij zei, dat weet ik niet. Mijn vriend geloofde wat die man zei en gaf er gehoor aan, waarmee hij zichzelf enorm heeft benadeeld. Hij werd geholpen door de kerk, zegt hij, maar dit kan ik geen hulp vinden. Naar mijn idee hebben ze hem nog dieper de put in geholpen. Hoewel hij denkt dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd als die mensen zich niet met hem bemoeid zouden hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: