Beestjes

Spinnen hoor ik graag, als de kat dat doet. Het geluid van spinnetjes is minder prettig, maar meestal onhoorbaar zacht. Spinnen liet ik in mijn huis altijd al ongemoeid.

Spinnen vangen allerlei beestjes die ik liever niet in huis heb, ook al zijn die voor mij soms te klein om te kunnen zien. Ook andere diertjes lossen uit zichzelf problemen voor mij op. Het is beter om met de natuur te werken dan er tegenin.

Tijdens een lang telefoongesprek riep de speler ineens:
“Nee, ik ben in gesprek.”

Hij woonde nu alleen. Tegen wie zou hij dat kunnen zeggen?
“De hele familie woont hier nu.”
“Welke familie?”
“Je buren. Ze hebben beestjes.” fluisterde hij. “Hun huis wordt ontsmet.”

Dat is de familie van één van zijn zonen die vond dat de speler toegang tot zijn eigen bankrekening belemmerd moest worden door middel van een wijziging van zijn wachtwoorden. Die had hij nu in huis, vanwege beestjes in hun eigen huis.

Had de familie echt beestjes in huis? Best mogelijk. Onze woningen hebben een gezamenlijke kruipruimte, die in open verbinding staat met de spouw, terwijl ook de meterkast in de spouwmuur is ingebouwd. De bovenkant is open zodat alles wat in de spouw rondkruipt ook in de meterkast komt. Daarom moet je de deur van de meterkast sluiten. De aangebouwde schuur heeft als ventilatie een paar open gelaten voegen in het halfsteens muurtje. Er loopt dus wel eens iets van buiten de woningen binnen.

In de zomer klaagde buurvrouw al eens over muizen die via de meterkast de woning in liepen. Haar moeder vond dat ze zich over een muisje niet zo druk hoefde te maken. Zelf was ze wel eens een rat in haar huis tegengekomen en dat loste ze op met een rattenval. De meeste bewoners hebben een kat die het probleem oplost en houden de meterkast deur gesloten..

Buurvrouw wilde geen kat. Die vond ze vies. Ik hoopte dat ze geen rattengif gebruikte. Knaagdieren worden al snel immuun voor het gif, maar alle jagers die de giftige muizen eten gaan er aan dood. Ik was bezorgd om de gezondheid van mijn kat. Gelukkig ging het om kleiner ongedierte. Maar als hun woning met gif zou worden ontsmet, kon dat ook mijn woning binnendringen. Geen prettig idee.

Beestjes
https://youtu.be/Jwp1eIaZDI8

De familie had dus last van beestjes en ze zijn er van overtuigd dat zij zelf niet de oorzaak zijn, dus er moet een schuldige aangewezen.
“Weet jij wat voor beestjes dat zijn, van die kleine wurmpjes die heel snel zijn?” vroeg de speler me.
“Dan zou ik ze moeten zien. Misschien zijn het larven van fruitvliegjes?”
Hij wist het niet.
“Je moet zorgen dat je geen beestjes hebt. Mensen gaan zeggen dat uit jouw huis beestjes komen.”

Wie dat vertelde wilde hij niet zeggen, maar het is niet moeilijk te raden.
Ik had ze al bij het betrekken van de woning aangeraden om de schuurvloer niet met laminaat te bedekken, omdat die schuur in alle woningen een vochtige ruimte bleef, waar beestjes van houden. Betegelen zou beter zijn. Daar kan niets onder gaan wonen. De meterkast deur gesloten houden, kieren afwerken met kit en vastgelijmde plint latjes, de vloer aflakken. Ik wist dat, want ik had de vorige buurman geholpen dat in zijn huis in orde te maken. Helaas kwam hij er niet toe mij te helpen met het zelfde en alles wat we in zijn huis gedaan hadden werd door de verhuurder vernield, zodat de woning in de oorspronkelijke kierende toestand van de oplevering in 1980 was teruggebracht.

Er is vroeger al eens een burenruzie geweest over beestjes die een importeur van exotisch voedsel in zijn voorraad aantrof. Volgens hem kwamen die uit de naastgelegen woning, aan de andere kant van mijn nieuwe buren. Daar woont een vrouw formeel alleen, maar haar kinderen logeren er elke dag en nacht. Zij voeren het woord voor haar. De dochter van die vrouw vroeg me geld voor een handtekening op de lijst met bewoners die verklaarden geen last van mij te hebben, toen de verhuurder beweerde dat omwonenden over mij klaagden. Uiteraard heb ik haar niets betaald. Zij klaagt graag over mij en zal mij ook wel aanwijzen als de bron van de beestjes.

De importeur had zijn voedselvoorraad weg moeten gooien en verweet die buren de schade. De beestjes konden natuurlijk ook uit zijn opslag gekomen zijn. Hij had het goed afgesloten moeten bewaren. Bij aankoop is voedsel vaak al bewoond. Ook in de supermarkt komen wel eens beestjes voor. Daarom doe ik zelf alle droogvoer eerst de vriezer in en dan in een luchtdichte verpakking.

“Heb jij nog zo veel rijst in huis?” vroeg de speler mij.
Ik voelde het aankomen. Omdat ik rijst in voorraad had, kon ik er wat van weggeven toen de speler niets meer had, maar omdat nu bekend was wat ik in huis had kon ik als oorzaak worden aangewezen van de beestjes bij mijn buren.
“Ik heb genoeg rijst om er nog heel lang mee te kunnen doen. Je weet toch dat ik jou rijst gaf uit mijn eigen voorraad? Daar zaten geen beestjes in toch?”
Ook toen ik huiscontrole kreeg na een melding van de buurvrouw waarmee zijn zoon onofficieel samenwoont, werden in mijn huis geen beestjes gevonden.

“Maar die rijst van jou is echt goed. Die kookt mooi los en ruikt zo lekker. Als deze op is ga ik die zelfde kopen.”

De rijst die ik hem gaf was Basmati rijst van Aldi. Op de verpakking stond de naam van een Surinaamse rijsthandelaar, maar er stond ook op: ‘uit India of Pakistan’. De 4,5 kilo zakken waren af en toe in de aanbieding.

Rijst is veel goedkoper geweest. Vóór invoering van de euro betaalde ik voor 4,5 kilo zakken Surinaamse rijst f 3,95. Na afschaffing van onze Nederlandse munt eenheid kostten die zelfde zakken heel even 2 euro, maar dat werd al snel € 3,95. Die prijs bleef stijgen. De corona lockdowns en de Oekraïne oorlog maakten samen met de belastingverhogingen dat de prijzen van energie en voedsel nog sneller stegen. Zo sterk dat alle voedsel al snel voor veel mensen onbetaalbaar werd en het Rode Kruis voedselhulp organiseerde. De rijst die hij zo lekker vond, was Basmati rijst die per zak van 4,5 kilo al €6.95 in de aanbieding had gekost. Nieuwe prijsverhogingen lieten de prijs al snel stijgen naar €9,98 bij winkels die de grote zakken nog verkochten. De hoge prijs maakte dat vaker kleine zakjes werden verkocht. Er waren op dat moment al 2 kilo zakjes gewone Surinaamse rijst voor €3,50 en verpakkingen van 400 gram zag ik ook voor hoge kiloprijzen.

Op de rijstvelden leggen kleine torretjes hun eitjes in de rijstkorrels, waar later beestjes uit kunnen kruipen. Niet uit mijn rijst. Die rijst had ik al even in huis, maar bewoond was mijn rijst niet. Na aankoop gingen de zakken 48 uur in mijn vriezer, zodat de eitjes waren doodgevroren en geen beestje het had overleefd. Die ontvolkte rijst bewaarde ik in een luchtdicht afgesloten verpakking. Grote glazen potten, of een gesloten plastic container. Zo deed ik dat ook met ander droog voedsel. Er kwamen geen beestjes uit, er kwamen geen nieuwe beestjes in.

Zonder het te weten had de familie van de speler al eens van mijn rijst gegeten, nadat ik de saxofonist uit mijn eigen voorraad gaf, omdat hij zelf niets meer te eten had. Hij kon het toen nog niet laten de familie te blijven voeden, die daar heel goed zelf voor kon zorgen. Hij vond dat mijn rijst een mooie losse korrel had en niet plakkerig werd bij het koken. Zelf bewaarde hij rijst ook goed afgesloten, in een plastic emmer met goed sluitend deksel. Die emmers waren gratis bij de snackbar af te halen. Door de rijst in te vriezen had ik misschien ook de kook eigenschappen verbeterd.

“Dat ga ik ook doen. Als die aanbieding er weer is moet je me waarschuwen.”

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Ronnie en The Ronnies )

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

17 gedachten over “Beestjes”

 1. Ik heb wel eens meelmotten gehad, kwam natuurlijk eerst de motjes tegen en later zag ik kleine wurmpjes ook in de huismaker. Het bleek uit een pak muesli uit Frankrijk mee te zijn gekomen, die zat vol spinsel. Alles in de keuken nagekeken en weggedaan, toch bleef ik ze zien. Bleken ze te zitten in een zak walnoten in het dressoir in de kamer.

  Mensen kunnen ook heel grappig denken. De beide buren van mijn zus hadden last van mollen in de achtertuin en volgens hen kwamen die bij mijn zus vandaan vertelden ze bij een bijeenkomst (over andere zaken) in het buurthuis.
  Mijn zus woont in het middelste huis van hun rijtje van 3 huizen, dus toen ze aan buren vroeg hoe die dan in haar tuin zouden zijn gekomen zagen ze pas de domheid van hun opmerking in.

  Geliked door 2 people

  1. Die buren waren tenminste nog intelligent genoeg om na te kunnen denken over wat je zus zei. Helaas kan ook dat niet iedereen en als mensen graag iemand beschuldigen zijn ze zelfs blij dat er iets is wat ze die ander kunnen aansmeren.

   Geliked door 1 persoon

 2. Geen angst voor spinnen en muizen. Als kind ving ik kikkers met mijn blote handen. Toen waren mijn speelmaatjes wel even bang voor me. Als ik in bad wil gaan en er zit een dikke spin in dan zijn er twee keuzes: ik vang hem tussen twee handen en zet hem buiten. Staat mijn pet verkeerd dan verdwijnt hij met de sproeier in het afvoerputje. Die muizen verdwijnen vanzelf wel na het plaatsen van een muizenval met pindakaas. Maar ze komen alleen maar in de schuur.

  Like

  1. Een muizenval heb ik wel ergens in huis, maar de kat en de spitsmuis zorgen dat het niet nodig is die te gebruiken. In de tuin heb ik kikkers, padden en salamanders lopen. Daar heb ik geen last van. Een enkele keer loopt er wel eens één naar binnen.
   Voor mij zijn ze vaak te snel om te vangen, maar als een deur open staat vertrekken ze uit zichzelf wel als ze aan de kat ontkomen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Iedereen ontkomt hier aan de kat. Behalve ik: hij gaat altijd op mijn schouder liggen. Lekker knorren en kwijlen en witte haren op mijn zwarte trui achterlaten. Wat hij hij nog wel durft is pasgeboren muisjes uit het nest halen. De held.

    Geliked door 2 people

    1. Niet alle katten jagen. Ik heb ooit een kat van mijn moeder geleend, omdat ik, wonend in een oud Amsterdams huis, last van muizen had. Die kat bleef zitten kijken terwijl een muis voor zijn neus ging zitten.

     Like

     1. Ze kunnen ook zo leuk spelen samen🤣
      Mijn oma zei: een kat jaagt uit weelde, niet uit armoede.
      De kat waar ik het net over had keek ook niet om naar kattenspeeltjes. Wel zat hij uren in het gras te turen en sprong eens ergens op af. Een insect of zo.

      Geliked door 1 persoon

      1. Mijn kater kwam samen met een poesje. Zij ving geen muizen, ze rende achter vlindertjes aan. De kater ving eerst ook niks. Een gebrek aan zijn opvoeding. Jagen heeft hij later van andere katten geleerd.

       Like

       1. Mij werd verteld dat poesjes het jagen leren van hun moeder. Dat lijkt me niet waarschijnlijk bedenkend dat poesjes met zes weken bij de moeder worden weggehaald. Jouw verklaring is plausibel. Ik had twee vrouwtjespoezen die samen de maisvelden onveilig maakten. Ze kwamen er dan uit met allebei een vet konijn in de bek. Je had die trotse koppies en dat loopje eens moeten zien. In de struiken achter het terras werden de konijnen dan verorberd, zeg maar opgeschrokt om ze een meter verderop weer uit te kotsen. Vervolgens lagen ze een etmaal volledig uitgeput in hun mand. Het uitbraaksel werd opgeruimd door kraaien en eksters. Dat was me een feest.

        Geliked door 2 people

        1. Ik heb ooit gezien hoe kleine poesjes les kregen van hun moeder.
         Twee poezenmoeders hadden tegelijkertijd een nestje jongen gekregen, dus het was een groot nest waar ze om beurten voor zorgden.
         De poes van dienst had alle kleintjes op een rijtje gezet. Echt een schoolklasje.
         Ze had een muisje gevangen en een knauw gegeven zodat die niet meer vlot kon lopen.
         Eén voor één keek ze een kleintje aan, die liep naar voren uit de rij en ving het muisje dat probeerde te ontsnappen. Ongelooflijk, zo gedisciplineerd als dat ging. Heel zielig, maar toch prachtig om te zien.

         Geliked door 1 persoon

          1. En ik vind het jammer dat niemand anders het zag.
           Het was in het huis van mijn zusje, in de keuken. Ik stond te kijken, zij liep de keuken in: “Wat doe je nou toch?” De kattenfamilie was meteen verdwenen. Ik vertelde het en ze geloofde me niet.

           Geliked door 1 persoon

 3. Spinnen maken me niet bang maar muizen…. ik weet dat ze me niets doen maar schrik me lam wanneer ik er een zie rennen.
  In de kelder heb ik zilvervisjes. Ze doen misschien niets maar aangesproken voedsel bewaar ik er liever niet.
  Wat het bewaren van voorraden voedsel betreft is invriezen is nog steeds een probaat middel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Muizen eten kleine insecten, maar ze eten ook je eigen voedsel, knagen verpakkingen open, keutelen overal en vermeerderen zich in onbeschaafd hoog tempo. Die heb ik dus liever niet, hoewel het best mooie diertjes zijn.

   De spitsmuis gedraagt zich beter. Keutelt niet overal en leeft solitair. Vangt en eet insecten maar ook muizen. Een spitsmuis is welkom, twee of meer zul je niet vaak aantreffen. Het zijn felle territoriumdieren, die elke volgende soortgenoot verjaagt of doodt.

   Om het allerkleinste ongedierte te vangen nodig ik wel eens een wolfspinnetje uit. Die zie je dan rennen naar een prooi die zo klein is, dat ze mij niet opvallen. Maar ik vind het wel prettig dat ook dat kleine spul wordt opgeruimd.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: