Identificatie nummers

Nederlandse corona pas verplichting

Vandaag gelden nieuwe regels

Data tot 25 september 2021 bijgewerkt

De regels zoals in de perspresentatie van 14 september werden verteld, gelden sinds 25 september 2021 in Nederland.

Nieuwe regels

De nieuwe regels zijn al eerder bekend gemaakt. Lees: Veel besmettingen minder voorzorgen 14 september 2021.

Vandaag nog wat uitleg over de praktische betekenis van die regels.

Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer. Mondkapjes blijven overal toegestaan. Dus in de winkel kun je die bescherming gewoon blijven gebruiken. Afstand houden hoeft niet meer. Zo wordt besmettingsrisico vergroot, maar de regering wil dat we geleidelijk allemaal besmet worden, zodat de ziekenhuizen niet iedereen tegelijk als patiënt binnen krijgen.

Grote en meerdaagse evenementen zijn weer toegestaan. De kleinschalige horeca moet om 24.00 uur sluiten en mag om 06.00 uur weer open.

Het parlement besloot tijdens de algemene beschouwingen dat de corona toegangspas met QR code niet verplicht is in openbare overheidsgebouwen en ook niet op een terras. Maar binnen in horeca gelegenheden is de QR pas wel verplicht. Ook plassen mag niet zonder QR code.

Dansen is niet toegestaan.

Er komen extra BOA´s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren ) voor handhaving van de pasjes controle.

Banksy – Big Brother

QR code

De QR code bevat je medische informatie inzake corona. Het is gekoppeld aan je BSN en de postcode waar je woont. Het Burger Service Nummer is jouw nummer in het Nederlandse bevolkingsregister. Dat nummer wordt iedere Nederlander al bij de geboorte aangifte toegekend.

identificatienummers (fotografie © Vlierbloesem)

Data verzameling

Sinds de volkstelling van 1971 kreeg iedere Nederlandse burger een identiteitsnummer dat was gekoppeld aan persoonlijke gegevens, woonadres en de plek waar de auto werd geparkeerd. In dat jaar weigerden 35.000 mensen die gegevens te verstrekken.

Wie toen voorspelde wat er allemaal nog meer aan gekoppeld zou gaan worden, werd als complotdenker gezien en “links werkschuw tuig” genoemd. Rechtse politici en de rechtse pers stelden dat de “zwijgende meerderheid” van de bevolking het volledig eens was met alle dataverzameling door de overheid. Toch ging de volkstelling van 1981 niet door, omdat 26% van de Nederlanders medewerking weigerde. Volkstellingen zijn er sindsdien niet meer geweest.

Vanaf 1984 werden de data van het bevolkingsregister gedigitaliseerd. In 1985 kregen Nederlandse belasting betalers een fiscaal nummer. In 1989 werden gegevens van de Nederlandse belastingdienst en de sociale verzekeringen gekoppeld aan het sofinummer (sociaal fiscaal nummer) dat aan alle Nederlandse burgers werd toegekend. Sinds 2001 werd het bevolkingsregister gekoppeld aan de eerder opgebouwde gegevens verzamelingen van de overheidsdiensten.

Ondanks al die koppelingen moeten Nederlanders nog steeds de gegevens van de ene dienst invullen op formulieren van andere diensten en blijkt de overheid vaak niet in staat om zelf de juiste gegevens te verstrekken. Steeds moet de burger gegevens aantonen.

Volgens de Wet op de Identificatieplicht van 1994 moet bij verdenking van een overtreding een identificatie getoond. Sinds 2005 is de Nederlandse burger van 14 jaar en ouder verplicht ook zonder verdenking een legitimatie te tonen, volgens de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht. Die wet voorziet niet in het verplicht dragen van de identificatie, maar als daardoor geen identificatie wordt getoond kan toch een boete van 90 euro worden opgelegd.

Corona toegangspas

Nu is er dus de QR code, gekoppeld aan andere dataverzamelingen van de Nederlandse overheid. Zonder de specifieke Nederlandse QR code voor corona wordt je buitengesloten. Je kunt dan in Nederland zelfs de horeca niet meer in om even onderweg te plassen. Openbare toilet gelegenheden zijn schaars in Nederland en ook de toiletten bij de benzinepomp zijn niet vrij toegankelijk.

Ook niet als je bent gevaccineerd en dat kunt aantonen met het vaccinatiebewijs dat vaak (maar niet altijd) werd uitgedraaid op het prikstation, direct na vaccinatie. Je moet de QR code tonen.

Ook niet als je het internationaal erkende vaccinatieboekje hebt met de aantekeningen, stempels en handtekeningen van het prikstation. De internationale vaccinatiebewijzen worden hier niet geaccepteerd.

Geen QR code en wel beide vaccinaties gehad? Niks mee te maken. Nederland is top in overheidsbureaucratie, datalekken en falende systemen. Je komt het toilet niet in. Ga maar ergens buiten plassen, dan kun je daarvoor een boete krijgen. Extra overheidsinkomsten. Is dat de bedoeling?

Veel mensen kunnen geen QR code tonen.

Mijn vaccinatiebewijs werd na de 2e prik niet aangemaakt. Ik moest ervoor bellen en schrijven, waarna ik het uiteindelijk per post ontving. Maar dat bewijs wordt niet erkend als toegangspas.

Ik heb een vaccinatieboekje gekocht. Het werd na betaling per post toegezonden en de GGD vulde het in, stempelde en tekende het. Internationaal wordt dat boekje erkend. Maar in Nederland kom je er nergens mee binnen.

Ik heb geen smartphone en ga die hiervoor niet aanschaffen. De papieren QR code heb ik aangevraagd en nog niet ontvangen.
Lees: Papieren QR code 23 september 2021

Registratie

Daar waar de QR code nodig is om binnen te komen wordt ook de papieren QR code geaccepteerd. De papieren QR code wordt bij binnenkomst gescand. Daarmee wordt geregistreerd dat burger nummer XZY ergens is binnengetreden, op die datum, die tijd. Dat gegeven is dan automatisch via het BSN gekoppeld aan gegevens die de overheid al van jou heeft geregistreerd. Een deel van die gegevens kun je zelf nalezen als je toegang hebt tot DigiD. Daarvoor heb je een computer met internet verbinding nodig. Of een smartphone met internet toegang.

Gebruik je de QR code op je smartphone, dan is geregistreerd waar je binnenging, welke route je nam, welke andere smartphone gebruikers je hebt ontmoet. Maar niet al je gegevens zijn voor de controleur aan de deur uitleesbaar. Lees hier wat bij die scan zichtbaar wordt: https://coronacheck.nl/nl/faq/1-6-welke-informatie-staat-in-mijn-qr-code/

Veel mensen betalen met hun smartphone. Daarmee geven ze hun betalingsgegevens prijs, waar en wanneer ze iets afrekenden. Met wie ze contact hebben en waar ze zich sinds aanschaf van dat apparaat bevonden is allemaal opgeslagen. En je kunt op dat piepkleine schermpje ook een spelletje spelen en een filmpje kijken. Leuk toch?

Nieuwe app

App is het korte woord voor Applicatie, wat staat voor het gewone Nederlandse woord Toepassing. Het is een toepassingsprogramma dat geïnstalleerd op een computer of tablet of telefoon, na activeren een taakje uitvoert. De corona app die voor de QR code nodig is, moet geïnstalleerd op een smartphone.

Er zijn nog steeds mensen die de app met QR code op hun smartphone willen installeren, maar die code domweg niet krijgen omdat hun gegevens niet in het systeem zijn verwerkt. Zij krijgen dus ook nergens toegang.

Ook wie al eerder een corona app van de Nederlandse overheid installeerde zal merken dat die app niet met deze QR code overweg kan. Je moet eerst de nieuwste versie van die app installeren.

minder voorzorgen

Veel besmettingen — Vlierbloesem

Al je bewegingen en activiteiten worden dus via de smartphone doorgegeven en opgeslagen in de dataverzamelingen van de Nederlandse overheid. Die kunnen we er wel mee vertrouwen, toch?

Nederland heeft wel eens een probleempje met het afschermen van al die gegevens. Ook zijn er uitwisselingen van gegevens met andere landen. Niet allemaal landen waar een goede democratische controle op overheidshandelen is, maar daar wordt aan gewerkt. Komt allemaal wel goed.

Er zijn ook mensen die geen QR code op hun mobieltje willen. Sommigen hebben liever een code op papier of misschien helemaal geen code. Nu is het geen “links tuig” dat weigert mee te werken aan de dataverzameling van de Nederlandse overheid. De weigeraars worden nu “rechtse complotdenkers” genoemd. Zelf noemen ze zich wel eens “wappies”. Zo verandert er eigenlijk niet veel. De staat gaat gewoon door met de dataverzameling en wie het er niet mee eens is wordt buitengesloten.

De code met koppeling naar al die data verzamelingen is volgens de Nederlandse overheid noodzakelijk voor het beheersen van de corona besmettingen.

Totale bevolking, besmet, gevaccineerd, overleden 24 september 2021

Totale bevolking inwoners Nederland: 17181414
Daarvan is ziek geworden en genezen: 1905464
Totaal aantal vaccinaties Nederland: 19724499
De meeste corona vaccins moeten 2 maal gegeven worden. Van de gevaccineerden is een deel niet volledig gevaccineerd en een deel voor of na vaccinatie besmet.
Hoeveel mensen een QR toegangspas hebben is niet bekend gemaakt.

Op de volgende pagina de actuele corona cijfers voor Nederland en de wereld tot en met 25 september 2021.

Staatssecretaris Mona Keijzer per direct ontslagen.

Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat) had kritiek op de corona pas. “Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet.” En: “Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?” was haar milde kritiek. Dat vond het overgebleven restje regeringslieden zo erg, dat ze vandaag direct op staande voet is ontslagen.

(tekst © Vlierbloesem )
(fotografie © Vlierbloesem)
(streetart © Banksy)

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

54 gedachten over “Identificatie nummers”

 1. Vandaag heb ik voor het eerst mijn coronabewijs moeten laten zien. Ik wilde ergens koffie drinken. Maar er was geen internet, en daardoor laadde mijn QR code niet. Dus toen moest ik eerst helemaal bij hen inloggen om erbij te komen. Gelukkig lukte dat uiteindelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je leeft inderdaad maar 1 keer. Hoe lang, dat is niet helemaal te voorspellen. Hoe gezond, dat heb je ook niet helemaal in de hand. Hoe vrij, daar kun je aan werken. En je kunt proberen een beetje voorzichtig te zijn en geen duidelijk risico op te zoeken.

   Like

 2. Kort na de Duitse bezetting waren nog genoeg Nederlanders in leven die aan de goede kant stonden. Ze wisten waartoe ongecontroleerde staatsmacht en vrijheidsbeperkende bureaucratie kon leiden. Zij hadden nog de moed om te herinneren aan wat een paar jaar eerder was gebeurd. Zo is die vergaande legitimatieplicht nog enkele jaren tegengehouden. Nu de staat veel meer technische mogelijkheden heeft dan de Duitse bezetter is het besef van de waarde van burgerrechten stervende.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wie aan bezettingstijd herinnerde werd altijd als hinderlijk gezien. Een beetje de ingedutte bevolking hinderen is misschien zo slecht nog niet. Dank aan degenen die dat kort na de oorlog deden. Nu is het aan de volgende generatie om onze vrijheid te verdedigen.

   Like

 3. Ik denk dat we toesnellen op de eindtijd, zoals in de bijbel omschreven. Daar werd 2000! Jaar geleden omschreven dat er een tijd komt dat mensen iets in hun hand ingebracht krijgen net een scherpe punt (naald/chip?) En iedereen die dit weigert kan niet meer kopen of verkopen. Ik denk dat dit geen 20 jaar meer zal duren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet niet goed wat ik me bij een eindtijd moet voorstellen. Maar somber vind ik het er wel uit zien.
   Ik zou het leuk vinden als je een bijbeltekst kunt plaatsen, waar we dat kunnen lezen.
   Veel mensen hebben daar iets aan.

   Like

 4. Ik moet steeds denken aan films Animal Farm en 1984 van Orwell, en aan het systeem dat er tot de val van de muur in het oostblok was.

  Voorts zijn er meerdere boeken verschenen over dit thema; op dit moment lees ik Richard Preston met het Killervirus. Dat boek gaat over Ebola, maar de gestelde doelen zijn in mijn ogen bij Ebola mislukt, en dus nu noemen we het maar Cojona en beginnen we met een aangepast scenario om het grote doel te halen. Trefwoorden: NWO, WEF, BBB, Umvölkerungsprogramm, Schwab en Soros.

  Gelukkig zijn er wel bronnen met JUISTE! informatie. Via Twitter: @anoynews Hun nieuwsbrief via https://www.anonymousnews.org/ en een Nederlandstalige via https://www.wijsheid.nu/

  Lees en deel dit!

  @IzerinavanderLinden: Ik sta er net zo in als jij er in staat. Dit is een ontwikkeling die het begin is van een dictatuur waarbij Noord-Korea verbleekt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Orwell zag wat er aan kon komen. Zijn boeken zijn niet onbekend. Veel mensen hebben het gelezen. Hij beschreef het op een manier die heel begrijpelijk is.
   Toch zien maar weinig mensen het en laten we het langzaam aan gebeuren.

   Like

    1. Ik denk dat we die ziekte wel overleven. Maar de dictatoriale trekjes van die paar regeringslieden die nog over zijn van het kabinet Rutte worden zo akelig zichtbaar. Als je dan de geschiedenis vanaf 1945 bekijkt, zie je dat eerst zorgvuldig wordt opgelet dat de burgerrechten gerespecteerd worden. Maar steeds meer rechten worden aangetast.

     Like

      1. Ja, we hopen natuurlijk het beste.
       Maar ik vond het al raar dat het de gewoonte werd om aan die pluche baantjes vast te houden, als je met goede reden al naar huis gestuurd bent. Dan steekt dat ontslag van Mona daarbij wel heel erg af. Ze had kritiek, maar die was behoorlijk gematigd. Daar werd op gereageerd zoals een despoot reageert. Meteen wegsturen. Dat steekt erg af tegen het blijven zitten na echt grove fouten, liegen en bedriegen van bijvoorbeeld Rutte.

       Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: